Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Πίτσα µε ζαµπόν και πεπερόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πικάντικη πίτσα, χάρη στο πεπερόνι. Είναι απλά υπέροχη!

Υλικά

  1/2 δόση ζύμη για πίτσα
 1 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας
 6 φέτες ζαμπόν
 12 φέτες πεπερόνι (πικάντικο αλλαντικό)
 125 γραμμ. μοτσαρέλα (1 μπάλα κομμένη σε λεπτές φέτες)
 150 γραμμ. έμενταλ τριμμένο
 1 πιπεριά πράσινη

Εκτέλεση 

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και την απλώνουμε στην αλευρωμένη λαμαρίνα. Αλείφουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα ντομάτας. Απλώνουμε τις φέτες ζαμπόν στην πίτσα. Στρώνουμε επάνω φέτες μοτσαρέλας. Πασπαλίζουμε με το έμενταλ. Τέλος, σκορπίζουμε γύρω γύρω τις φέτες πεπερόνι και την πιπεριά. Ψήνουμε στους 230°C στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 15΄-20΄, στην τελευταία σχάρα του φούρνου.


μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά

Βασική ζύµη για πίτσα

 Ετοιμάστε τη ζύμη που σας δίνω και φυλάξτε τη στην κατάψυξη. Έτσι θα την έχετε έτοιμη όποια στιγμή θελήσετε να φτιάξετε την αγαπημένη σας πίτσα. 

Υλικά 

 500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)

 350 ml χλιαρό νερό

 1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά 

 1 πρέζα ζάχαρη

 4 κ.σ. ελαιόλαδο

 1½ κ.γλ. αλάτι

 1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) προαιρετικά 

Εκτέλεση

 Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο (και τα βότανα προαιρετικά). Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

 

μερίδες 2
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά