Σαλάτα: Λαχανικά ωμά ή βρασμένα, στα οποία προσθέτουν λάδι, αλάτι,
ξίδι ή λεμόνι και στη συνέχεια σερβίρονται ως συμπληρωματικό του κυρίως
φαγητού.
Σύμφωνα με το Λεξικό Τριανταφυλλίδη, αυτός είναι ο ορισμός της σαλάτας. Ή ακόμα και αυτός: Γενική ονομασία διάφορων ορεκτικών, των οποίων τα υλικά είναι ανακατεμένα με καρυκεύματα, όπως η ταραμοσαλάτα, το τζατζίκι, η μελιτζανοσαλάτα κτλ. Στην πράξη σαλάτα μπορεί να ονομάζεται το οτιδήποτε ανακατεμένο με το οτιδήποτε. Σε αυτό όμως ελλοχεύουν κίνδυνοι: Ένα φρέσκο, ελαφρύ και θρεπτικό πιάτο μπορεί εύκολα, με την προσθήκη παχυντικών υλικών, να μετατραπεί σε δύσπεπτη διατροφική πρόταση.
Κάτι ελαφρύ;
Αν και η καλύτερη σαλάτα συνήθως είναι αυτή που φτιάχνουμε στην κουζίνα μας, τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία προσφέρουν πολλές εκδοχές της, για όσους θέλουν να τσιμπήσουν κάτι ελαφρύ. Πόσο ελαφρύ είναι όμως αυτό το κάτι όταν περιέχει μαγιονέζα, κρουτόν, λογιών-λογιών ντρέσινγκ και άλλα υλικά, που σκοπό έχουν να κάνουν την σαλάτα πιο νόστιμη;
Έξι κριτήρια για θρεπτική, μη παχυντική σαλάτα
Για να είναι λοιπόν πραγματικά νόστιμη και θρεπτική μια σαλάτα και όχι παχυντική, θα πρέπει:
• Να περιέχει συνδυασμό από λαχανικά που είναι νόστιμα από μόνα τους ή τουλάχιστον κάποια νόστιμα δίπλα σε άλλα λιγότερο νόστιμα / άνοστα. Η ποικιλία των λαχανικών είναι τεράστια για να διαλέξεις. Φυσικά προτιμώνται τα φρέσκα της εποχής.
• Να μην προσπαθεί ο παρασκευαστής της να σκεπάσει τη γεύση των λαχανικών με κάποιο τυποποιημένο ντρέσινγκ, που και παχυντικό είναι και ανήκει στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων με άφθονα συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
• Να μην περιέχει τυποποιημένη μαγιονέζα. Άφησε την απόλαυση της μαγιονέζας να έρθει από τα χεράκια σου στο σπίτι και διάλεξε από το μενού κάτι λιγότερο φορτωμένο και πιο απλό, όταν τρως έξω.
• Στα καρυκεύματά της να περιλαμβάνονται ποιοτικά υλικά, όπως λεμόνι, ξίδι (μπαλσάμικο ή μηλόξιδο), σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανός, άνηθος, ρίγανη ή άλλα ξερά και φρέσκα μυρωδικά, θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κύμινο ή άλλα μπαχαρικά. Δίνουν άρωμα, χρώμα και γεύση στη σαλάτα αλλά και ευεργετικές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό.
• Να μην διανθίζεται με κρουτόν (ή κινέζικα νούντλς). Είναι τυποποιημένα είδη και ανήκουν και αυτά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αν σου αρέσουν πολύ, φτιάξε τα δικά σου σπιτικά κρουτόν ακολουθώντας μια από τις δεκάδες συνταγές που κυκλοφορούν. Μπορείς επίσης να ζεστάνεις κρίθινα παξιμαδάκια στον φούρνο – αφού τα βρέξεις λίγο – βουτώντας τα αμέσως μετά σε ελαφρώς ζεστό λάδι (με λίγη ρίγανη, αν θέλεις). Γίνονται πεντανόστιμα.
• Να μην έχει γευστικές προσθήκες τύπου μπέικον, ζαμπόν ή ροκφόρ που καταστρατηγούν κάθε έννοια ελαφριάς, θρεπτικής τροφής. Αν ποντάρεις μόνο στην τέρψη του ουρανίσκου, καλύτερα μη μετατρέπεις τη σαλάτα σε μια γευστική παραλλαγή της πίτσας ή του χάμπουργκερ. Διάλεξε κάτι εγγυημένα δυνατό σε γεύση, για το οποίο άλλοι κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα από το εξωτερικό για να το απολαύσουν: τη χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, φέτα, ελιές και ρίγανη. Πρώτη γεύση, με μεσογειακό ταμπεραμέντο.
goldenmag
Σύμφωνα με το Λεξικό Τριανταφυλλίδη, αυτός είναι ο ορισμός της σαλάτας. Ή ακόμα και αυτός: Γενική ονομασία διάφορων ορεκτικών, των οποίων τα υλικά είναι ανακατεμένα με καρυκεύματα, όπως η ταραμοσαλάτα, το τζατζίκι, η μελιτζανοσαλάτα κτλ. Στην πράξη σαλάτα μπορεί να ονομάζεται το οτιδήποτε ανακατεμένο με το οτιδήποτε. Σε αυτό όμως ελλοχεύουν κίνδυνοι: Ένα φρέσκο, ελαφρύ και θρεπτικό πιάτο μπορεί εύκολα, με την προσθήκη παχυντικών υλικών, να μετατραπεί σε δύσπεπτη διατροφική πρόταση.
Κάτι ελαφρύ;
Αν και η καλύτερη σαλάτα συνήθως είναι αυτή που φτιάχνουμε στην κουζίνα μας, τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία προσφέρουν πολλές εκδοχές της, για όσους θέλουν να τσιμπήσουν κάτι ελαφρύ. Πόσο ελαφρύ είναι όμως αυτό το κάτι όταν περιέχει μαγιονέζα, κρουτόν, λογιών-λογιών ντρέσινγκ και άλλα υλικά, που σκοπό έχουν να κάνουν την σαλάτα πιο νόστιμη;
Έξι κριτήρια για θρεπτική, μη παχυντική σαλάτα
Για να είναι λοιπόν πραγματικά νόστιμη και θρεπτική μια σαλάτα και όχι παχυντική, θα πρέπει:
• Να περιέχει συνδυασμό από λαχανικά που είναι νόστιμα από μόνα τους ή τουλάχιστον κάποια νόστιμα δίπλα σε άλλα λιγότερο νόστιμα / άνοστα. Η ποικιλία των λαχανικών είναι τεράστια για να διαλέξεις. Φυσικά προτιμώνται τα φρέσκα της εποχής.
• Να μην προσπαθεί ο παρασκευαστής της να σκεπάσει τη γεύση των λαχανικών με κάποιο τυποποιημένο ντρέσινγκ, που και παχυντικό είναι και ανήκει στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων με άφθονα συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
• Να μην περιέχει τυποποιημένη μαγιονέζα. Άφησε την απόλαυση της μαγιονέζας να έρθει από τα χεράκια σου στο σπίτι και διάλεξε από το μενού κάτι λιγότερο φορτωμένο και πιο απλό, όταν τρως έξω.
• Στα καρυκεύματά της να περιλαμβάνονται ποιοτικά υλικά, όπως λεμόνι, ξίδι (μπαλσάμικο ή μηλόξιδο), σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανός, άνηθος, ρίγανη ή άλλα ξερά και φρέσκα μυρωδικά, θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κύμινο ή άλλα μπαχαρικά. Δίνουν άρωμα, χρώμα και γεύση στη σαλάτα αλλά και ευεργετικές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό.
• Να μην διανθίζεται με κρουτόν (ή κινέζικα νούντλς). Είναι τυποποιημένα είδη και ανήκουν και αυτά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αν σου αρέσουν πολύ, φτιάξε τα δικά σου σπιτικά κρουτόν ακολουθώντας μια από τις δεκάδες συνταγές που κυκλοφορούν. Μπορείς επίσης να ζεστάνεις κρίθινα παξιμαδάκια στον φούρνο – αφού τα βρέξεις λίγο – βουτώντας τα αμέσως μετά σε ελαφρώς ζεστό λάδι (με λίγη ρίγανη, αν θέλεις). Γίνονται πεντανόστιμα.
• Να μην έχει γευστικές προσθήκες τύπου μπέικον, ζαμπόν ή ροκφόρ που καταστρατηγούν κάθε έννοια ελαφριάς, θρεπτικής τροφής. Αν ποντάρεις μόνο στην τέρψη του ουρανίσκου, καλύτερα μη μετατρέπεις τη σαλάτα σε μια γευστική παραλλαγή της πίτσας ή του χάμπουργκερ. Διάλεξε κάτι εγγυημένα δυνατό σε γεύση, για το οποίο άλλοι κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα από το εξωτερικό για να το απολαύσουν: τη χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, φέτα, ελιές και ρίγανη. Πρώτη γεύση, με μεσογειακό ταμπεραμέντο.
goldenmag