Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Καλλιεργούμε κρεμμύδια

Το μέγεθος του κρεμμυδιού σχετίζεται με το μέγεθος των πράσινων υπέργιων τμημάτων του.
Όσο πιο μεγάλο είνα το πράσινο μέρος, τόσο πιο μεγάλο θα γίνει και το κρεμμύδι.
Μπορείτε να ξεκινήσετε τα κρεμμύδια σας με δύο τρόπους:
  • Σπόρους
  • Κοκάρι
Κοκάρι είναι μικροί βολβοί κρεμμυδιών που μπορείτε να προμηθευτείτε από φυτώρια.

Αν θέλετε να έχετε έτοιμα τα κρεμμύδια το καλοκαίρι, θα πρέπει να τα ξεκινήσετε τη σπορά το Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Αν θέλετε να έχετε έτοιμα τα κρεμμύδια το χειμώνα, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη σπορά τον Αύγουστο.
Τα κρεμμυδάκια θα αρχίσουν να εμφανίζονται 10 με 14 ημέρες μετά τη σπορά, ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους. Η ιδανικές θερμοκρασίς είναι 16 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Αποστάσεις και βάθος σποράς κρεμμυδιών

Η απόσταση σποράς των κρεμμυδιών μεταβάλετε ανάλογα με την ποικιλία. Κρεμμύδια που θα μεγαλώσουν αρκετά, χρειάζονται μεγαλύτερες αποστάσεις. Κρεμμύδια που έχουν μικρότερο βολβό, μπορούν να φυτευτούν σε μικρότερες αποστάσεις. Μία ασφαλής απόσταση σποράς είναι τα 10 με 20 εκατοστά.
Το βάθος σποράς πρέπει να είναι 1 με μισό εκατοστό.

 Τι χώμα προτιμούν τα κρεμμύδια;
Τα κρεμμύδια προτιμούν χώμα που είναι καλά λιπασμένο και καλά αποστραγγιζόμενο. Στο λακάκι που θα φυτεύσετε το κάθε κρεμμύδι, μπορείτε να προσθέσετε κομπόστ ή άλλο λίπασμα.

Πότισμα κρεμμυδιών

Τα κρεμμύδια χρειάζονται καλό και τακτικό πότισμα.