Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Τριάντα φάρμακα λείπουν από την αγορά

Μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά παίρνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννη Τούντα, αναφέρθηκε ότι οι ελλείψεις αφορούν περίπου 30 φαρμακευτικά προϊόντα που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δημιουργούν θεραπευτικό κενό αφού κυκλοφορούν άλλα διαθέσιμα φάρμακα στην ίδια θεραπευτική κατηγορία.

Οι αρμόδιοι του ΕΟΦ έχουν στην διάθεσή τους τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν για τον ίδιο μήνα.

Αν από τον έλεγχο που διενεργείται βρεθούν περιορισμένες πωλήσεις για συγκεκριμένα φάρμακα θα αποδοθούν ευθύνες τόσο στις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και στις φαρμακαποθήκες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές  εταιρείες που δεν διαθέτουν κανονικά τα φάρμακά τους, δεδομένης  της υποχρέωσής τους να ενημερώνουν τρεις μήνες πριν για τις όποιες  μεταβολές οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν στρεβλώσεις στην  αγορά.

Παράλληλα, θα ελεγχθούν και οι φαρμακαποθήκες που κάνουν παράλληλες εξαγωγές. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εξάγονται φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών.
Το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων όπως προκύπτει και από ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης Φαρμακοποιών είναι παγκόσμιο και έχει πολλές αιτίες.

«Δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κενό θεραπείας από έλλειψη φαρμάκων στην χώρα μας. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια»
, δεσμεύθηκε ο κ. Σαλμάς.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίσθηκε η συγκέντρωση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό  Σύλλογο σε καθημερινή βάση των ελλείψεων και η ταυτόχρονη ενημέρωση του ΕΟΦ. Οι αρμόδιοι του Οργανισμού αφού κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο θα ενημερώνουν τους γιατρούς και τους ασθενείς για τις ελλείψεις και τις εναλλακτικές φαρμακευτικές θεραπείες μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΟΦ.
 
Στη δικαιοσύνη  προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί

Για απαράδεκτες μεθοδεύσεις και «λαθροχειρία» στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου , καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου την κυβέρνηση, «μετά την αυτοαναίρεση της, με την κατάργηση του νόμου 4093/2012 (νόμος Στουρνάρα) που αφορά το rebate».

Όπως επισημαίνουν, η επιβολή αναδρομικού rebate 5% για τα φάρμακα υψηλού κόστους αποτελεί έκτακτο χαράτσι που θα επιβαρύνει τα φαρμακεία από 5.000 μέχρι 50.000 ευρώ ανάλογα με τον τζίρο τους.

Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα ο Νόμος προέβλεπε να δίνουν τα φαρμακεία rebate (έκπτωση) στον ΕΟΠΥΥ εφόσον ο Οργανισμός πλήρωνε εμπρόθεσμα.

«Τώρα που ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ποτέ εμπρόθεσμα ζητούν από τα φαρμακεία να πληρώσουν rebate αναδρομικά από 1/1/2012»
, σημειώνουν.

«Η μεθόδευση αυτή είναι εμπαιγμός. Η πρωτοφανής αυτή διάταξη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους φαρμακοποιούς»
, τονίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου. «Δεν φθάνει που μας κρατάνε απλήρωτους, μας ζητούν και χρήματα που δεν δικαιούνται. Απαράδεκτα πράγματα», συνεχίζει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου συνεδριάζει εκτάκτως, αύριο, Τετάρτη στις 2 μμ.

tovima.gr