Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Δημοσκόπηση: Καταλληλότερος ο Σαμαράς, παράσταση νίκης στον ΣΥΡΙΖΑ

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά αλλά  παράσταση νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ   και έλλειμμα εμπιστοσύνης προς όλα τα κόμματα  καταγράφει η δημοσκόπηση «Βαρόμετρο» της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας Καθημερινή.
Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 1 - 5 Νοεμβρίου, πριν τη χθεσινή ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρίθηκε καταλληλότερος για πρωθυπουργός  από το 37% των ελλήνων πολιτών, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε καταλληλότερος από το 31%. Συγκριτικά με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, ο κ. Τσίπρας  βελτίωσε  τη θέση του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από  28%) ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ υπέστη απώλεια 4 μονάδων (ήταν 41%).

Το 27% απάντησε πως κανένας από τους δύο αρχηγούς δεν είναι ο καταλληλότερος για το πρωθυπουργικό αξίωμα, έναντι 25% τον Οκτώβριο.

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ανοδική πορεία του τελευταίου τριμήνου και εμφανίζεται ως ο αδιαφιλονίκητος νικητής, καθώς το 59% πιστεύει πως εάν γίνονταν αύριο εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικρατούσε. Αντίθετα, τη δική της καθοδική τροχιά ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς μόλις το 26% εκτιμά πως νικητής θα αναδεικνυόταν το κόμμα της Συγγρού.

Το 76% δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετή θητεία της, ποσοστό αυξημένο κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Φθορά όμως έχει υποστεί  συνολικά ο πολιτικός κόσμος καθώς ούτε  ένα από τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα δεν απολαμβάνει τη θετική γνώμη άνω του 41% των πολιτών, με τη ΔΗΜΑΡ να είναι το συμπαθέστερο κόμμα (41% θετική, 58% αρνητική άποψη), ακολουθούμενη από το ΣΥΡΙΖΑ (39 έναντι 60%), τους ΑΝΕΛ (35 έναντι 62%), τη Νέα Δημοκρατία (31 έναντι 68%), το ΚΚΕ (20 έναντι 79%), τη Χρυσή Αυγή (16 έναντι 82%) και ουραγό το ΠΑΣΟΚ (13 έναντι 86%).

Η άποψη των πολιτών για τέσσερα από τα επτά κόμματα επιδεινώθηκε σε σχέση με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση υποχωρώντας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, τη Χρυσή Αυγή να πέφτει κατά 5 μονάδες, τη ΝΔ κατά 4 μονάδες, τους ΑΝΕΛ κατά 3 μονάδες και τέλος το ΣΥΡΙΖΑ κατά 1 μονάδα. Αντίθετα, κανένα κόμμα δεν βελτίωσε τη θέση του, με τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ να παραμένουν στάσιμα.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς τη θετικότερη γνώμη των περισσότερων συγκεντρώνει ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης (49% θετική, 48% αρνητική γνώμη).

Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (42% θετική έναντι 56% αρνητική), ο Αντώνης Σαμαράς (38, έναντι 60%), ο Πάνος Καμμένος (37 έναντι 59%), η Αλέκα Παπαρήγα (23 έναντι 74%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (20 έναντι 78%) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (15 έναντι 78%).

Ο Ν. Μιχαλολιάκος εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, πέφτοντας κατά 5 μονάδες, ενώ πτώση υπέστησαν και οι Πάνος Καμμένος (-3) και Αντώνης Σαμαράς (-1). Στην αντίπερα όχθη, άνοδο πέτυχαν οι Αλέκα Παπαρήγα (+2), Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης (αμφότεροι +1), ενώ στάσιμος παρέμεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Την αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων αποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με το 62% να εκτιμά πως είναι αναγκαίες (πτώση από 75% τον Απρίλιο του 2011) και το 33% να απαντά πως δεν είναι αναγκαίες (άνοδο από 21%).
star.gr