Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Aντέχουν στην κρίση τα πτυχία 15 οικονομικών σχολών

 Προσιτές βάσεις και υψηλά ποσοστά επιτυχίας

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα καθιστά επιτακτική την ανάγκη για εξειδικευμένους επιστήμονες κύρους πάνω στο γνωστικό αντικείμενο των οικονομικών επιστημών αλλά και όλες τις συναφείς ειδικότητες.

Τα νέα μέτρα που λαμβάνονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, και αφορούν στη φορολογία, τους μισθούς, τα εκκαθαριστικά σημειώματα κ.ά. έχουν στην κυριολεξία τρελάνει τον κόσμο ο οποίος απευθύνεται σε επιστήμονες για να τους τα εξηγήσουν.
Αναφορικά με τα τμήματα οικονομικών επιστημών, το σημερινό «ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» παρουσιάζει τα 15 κορυφαία τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου, τις πιθανότητες εισαγωγής που έχουν οι υποψήφιοι, όπως προκύπτουν από τις πρώτες προτιμήσεις και τις θέσεις εισαγωγής. Επίσης, στον πίνακα που ακολουθεί, δημοσιεύουμε και τις περσινές βάσεις, οι οποίες σε αρκετά από τα τμήματα είναι προσιτές ακόμη για τους «μέτριους» μαθητές.
Οσο αφορά στις προοπτικές στην αγορά εργασίας, όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες, τα πιο ανταγωνιστικά και περιζήτητα τμήματα είναι αυτά των οικονομικών επιστημών, καθώς οι απόφοιτοί τους δεν δυσκολεύονται να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Πτυχίο το οποίο θα έχει ιδιαίτερη ζήτηση τα επόμενα χρόνια είναι αυτό από τις σχολές Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, οι οποίες -καθόλου τυχαία- είναι από τις πλέον υψηλόβαθμες, με τη βάση εισαγωγής να διαμορφώνεται κοντά στα 18.000 μόρια.
 Πάντως λιγότερο ευνοημένοι φαίνεται πως είναι όσοι στοχεύουν σε τμήματα από τα οποία οι απόφοιτοι εργάζονται ως στελέχη επιχειρήσεων, καθώς οι θέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά όπως και οι αμοιβές.
Για όσους, πάντως, ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε ένα από τα οικονομικά τμήματα της χώρας, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των αποφοίτων έχει καλύτερες προϋποθέσεις απορρόφησης από αρκετούς κλάδους, ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά σταθερά απασχολούμενων στελεχών.
Το προφίλ των επαγγελματιών ωστόσο διαφέρει από ειδικότητα σε ειδικότητα όπως επίσης και οι αποδοχές τους. Για παράδειγμα, οι μηνιαίες απολαβές των φοροτεχνικών και λογιστών δεν είναι σταθερές, αφού πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν διαφορετικό όγκο δουλειάς από μήνα σε μήνα.
Oι πιθανότητες εισαγωγής
Προσιτές βάσεις για αρκετά από τα «καλά» οικονομικά τμήματα διαμορφώθηκαν στις προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα για τα 15 τμήματα που παρουσιάζονται στοιχεία σήμερα στο «ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» οι βάσεις εισαγωγής κυμάνθηκαν από 12.387 έως 17.914 μόρια.
Αναφορικά με τις πιθανότητες επιτυχίας, όπως προκύπτουν από την αναλογία θέσεων/πρώτων προτιμήσεων φαίνεται ότι για τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα, το ποσοστό εισαγωγής των υποψηφίων είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Το ποσοστό αυξάνεται πάντως, όσο οι βάσεις εισαγωγής χαμηλώνουν.
Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός παρατηρήθηκε στη σχολή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακεδονίας όπου το ποσοστό επιτυχίας έφτασε μόλις το 12,7% καθώς οι θέσεις που διατέθηκαν ήταν 99 και οι πρώτες προτιμήσεις ανήλθαν σε 775.
Ακολούθησε το αντίστοιχο τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, με το ποσοστό επιτυχίας να φτάνει το 13,7% (180 θέσεις-1.305 πρώτες προτιμήσεις).
Περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας είχαν όσοι υποψήφιοι είχαν στοχεύσει στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Ο.Π.Α (28,5%) ενώ στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ίδιου ιδρύματος, εισήχθησαν σχεδόν 4 στους 10 υποψηφίους απ΄ όσους το είχαν δηλώσει στην κορυφή του μηχανογραφικού.
Σχεδόν 1 στους 2 υποψηφίους που επέλεξαν ως κορυφαία επιλογή το τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πειραιά και Οικονομικών Επιστημών Κρήτης κατάφερε να εισαχθεί.
Να επισημανθεί ότι στις περσινές πανελλαδικές εξετάσεις, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής στα οικονομικά τμήματα που παρουσιάζουμε σήμερα, καταγράφηκε στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Αιγαίου (12.387 μόρια). Για το αντίστοιχο τμήμα του Δημοκρίτειου που εδρεύει στην Κομοτηνή οι υποψήφιοι χρειάστηκαν 13.576 μόρια ενώ για το τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ρεθύμνου (14.030).
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας
Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων
Το ΟΠΑ ξεκίνησε από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 το πρόγραμμα Σπουδών Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας το οποίο οδηγεί στη λήψη πιστοποιητικού και απευθύνεται στους τελειόφοιτους φοιτητές.
Το Πρόγραμμα εστιάζεται στις Επιστήμες της Αγωγής και τη Διδακτική Πράξη και οδηγεί στη λήψη του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας-Πιστοποιητικό στις Επιστήμες της Αγωγής σύμφωνα με τον Ν.3848/2010. Το Πρόγραμμα είναι ετήσιας διάρκειας (2 εξάμηνα), απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές/τριες (7ου, 8ου εξαμήνου) και αποτελείται από τις ακόλουθες δυο ενότητες:
Απαρτίζεται, για τα δυο εξάμηνα, από συνολικά οκτώ (8) μαθήματα των Επιστημών της Αγωγής, 2ωρης εβδομαδιαίας διδασκαλίας.
Απαρτίζεται, για τα δυο εξάμηνα, από ένα (1) μάθημα «Πρακτική Άσκηση στη Διδασκαλία» (ΠΑΔ) που αναλύεται σε ένα πλέγμα διδακτικών δραστηριοτήτων των φοιτητών/τριών.
  • Παιδαγωγική επάρκεια
  • Διδακτική επάρκεια
Βασικός στόχος του Προγράμματος Σπουδών «Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας» του ΟΠΑ είναι η διάνοιξη ενός νέου επαγγελματικού ορίζοντα για τους αποφοίτους του ΟΠΑ, αυτόν της εκπαίδευσης με την κατάρτιση ικανών επιστημόνων-εκπαιδευτικών, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες της Ελληνικής εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ν.3848/12-5-2010 για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η κατοχή παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, επιτρέπει στους απόφοιτους όλων των Τμημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για διορισμό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Επίσης, ύστερα από ορισμένη εκπαιδευτική προϋπηρεσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο εκπαιδευτικός μπορεί να εξελιχτεί σε διοικητικό στέλεχος της εκπαίδευσης, δηλαδή σε διευθυντή σχολικής μονάδας, υποδιευθυντή σχολικής μονάδας, σχολικό σύμβουλο, μέντορα κ.λπ. Επιπλέον, το καινούργιο αναλυτικό πρόγραμμα του «νέου σχολείου» από το σχολικό έτος 2011-2012, προβλέπει οικονομική κατεύθυνση για το Γενικό Λύκειο. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύονται τα οικονομικά μαθήματα στο νέο Λύκειο και οι εκπαιδευτικοί-οικονομολόγοι συμβάλλουν καθοριστικά.
Τομείς απασχόλησης: Εμπόριο, αναλύσεις, τράπεζες και ασφάλειες
Σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν οι απόφοιτοι των οικονομικών σχολών, οι οποίοι ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, σε μία εποχή που ζητάει ολοένα και περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη.
Κωδικοποιημένα μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι απόφοιτοι των τμημάτων οικονομικών επιστημών μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο εμπόριο, στη διεθνή οικονομία, στα νομισματικά θέματα, ως οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές, ως ερευνητικό προσωπικό, ως οικονομικοί σύμβουλοι, φοροτεχνικοί, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, σε τράπεζες κ.ά.
Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής βάσει πρόσφατων ερευνών έχουν ευοίωνες προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση. Ειδικότερα μπορούν να εργαστούν ως αναλυτές στατιστικών στοιχείων σε κέντρα εφαρμοσμένης έρευνας, ως αναλυτές και εκτιμητές κινδύνου σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οργανισμούς και ως ποσοτικοί αναλυτές επενδύσεων και στελέχη διοίκησης σε τράπεζες.
Αναφορικά με τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργάνωση Διοίκησης Επιχειρήσεων, μπορούν να εργαστούν -μεταξύ άλλων- ως ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, ενώ έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως καθηγητές στην εκπαίδευση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε υπηρεσίες Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης.
Τέλος, οι απόφοιτοι των σχολών Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής τα οποία είναι τα πλέον υψηλόβαθμα στο 5ο επιστημονικό πεδίο, προσφέρουν επαγγελματικούς διεξόδους στους τομείς: Στελέχωση οικονομικών υπηρεσιών και λογιστηρίων, χρηματοπιστωτικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, χρηματιστηριακών, επενδυτικών και ασφαλιστικών εταιρειών.

H «TAYTOTHTA» TΩN ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩN
ΤΜΗΜΑΤΑ
ΒΑΣΕΙΣ
2012
ΘΕΣΕΙΣ
2012
ΠΡΩΤΗ
ΠΡ/ΜΗΣΗ
Χρηματοοικονομικής και Τραπεζ. Διοικητικής Πειραιά
17.018
108
218
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακεδονίας
17.858
99
775
Λογιστικής και Χρ/μικής Οικονομικού Αθήνας
17.914
180
1.305
Οικονομικής Επιστήμης Πειραιάς
15.881
216
151
Οικονομικής Επιστήμης Οικονομικού Αθήνας
16.97
171
494
Οικονομικών Επιστημών Πάτρας
14.623
207
279
Οικονομικών Επιστημών Αθήνας
15.298
279
201
Οικονομικών Επιστημών Κρήτης (Ρέθυμνο)
14.03
180
280
Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου
14.429
162
75
Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αθήνας
17.178
216
559
Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πειραιά
16.001
234
144
Διοίκησης Επιχειρήσεων Αιγαίου (Χίος)
12.387
198
37
Διοίκησης Επιχειρήσεων Πάτρας
14.1
171
104
Διοίκησης Επιχειρήσεων Θράκης (Κομοτηνή)
13.576
135
53
Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Μακεδονίας
16.012
180
288