Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

21 σεισμικές δονήσεις έχει κάνει στη Σάμο!

Σε διάστημα μόλις 8 ωρών οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει 21 σεισμικές δονήσεις στη Σάμο σε ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές στο παρελθόν.

 Η τελευταία δόνηση κατεγράφη στις 08:42 το πρωί, μεγέθους 2,6 Ρίχτερ, με 7 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και επίκεντρο τους Μαυρατζαίους κοντά στη Μονή του Τιμίου Σταυρού.
Ο χορός του Εγκέλαδου ξεκίνησε στις 00:37 το βράδυ, με
επίκεντρο την περιοχή του Μεσόκαμπου και μέγεθος 3,1 Ρίχτερ. Ακολούθησαν πολλοί άλλοι στην ανατολική Σάμο όπου τα επίκεντρα αρκετά στην περιοχή του Κότσικα, της Αγίας Παρασκευής, του Κέδρου, το Μαλαγάρι και τους Μυτηλινιούς. Μιλώντας πριν από λίγο ο δημοσιογράφος της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας Γιώργος Γαρυφάλλου με σεισμολόγο από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μας επισήμανε πως αυτά που καταγράφει το Ευρωμεσογειακό κέντρο είναι δεδομένα που λαμβάνει (και από άλλα ινστιτούτα) ΜΟΝΟ και δεν τα επεξεργάζεται το ίδιο το κέντρο.

Το ίδιο το Αστεροσκοπείο της Αθήνας έχει καταγράψει μέσω του Σεισμογράφου της Σάμου, ως δυνατότερο σεισμό αυτόν που έγινε σήμερα τα ξημερώματα στις 00:59 με 2,8 Ρίχτερ (και όχι 3 Ρίχτερ) και με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο της πρωτεύουσας της Σάμου απένταντι από την πλαζ Γάγγου.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο η περιοχή δείχνει ενδιαφέρον για τους ίδιους τους ερευνητές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αφού είναι συχνό το φαινόμενο αυτό που συμβαίνει στη Σάμο και έτσι έχει ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό να γίνεται σχετική μελέτη, ώστε να διαπιστωθεί αν οι σεισμοί αυτοί είναι ''οριζόντιας ολίσθησης'' (όπως είπε χαρακτηριστικά) και από ποια ρήγματα προέρχονται, αφού γίνεται συσχετισμός με τους σεισμούς και τα ρήγματα της Τουρκίας.
Η μελέτη αυτή συνεχίζεται και δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού δεν βοηθά τους επιστήμονες (ευτυχώς για εμάς), το γεγονός ότι κάνει μικρούς σεισμούς ενώ απαιτούνται σεισμοί άνω των 3,5 Ρίχτερ! Ανησυχία πάντως δεν υπάρχει για το φαινόμενο.