Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Υπάρχουν τρόποι για να «αγοράσετε» την ευτυχία!

«Τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία», αναφέρει ένα γνωμικό. Λάθος! Τα χρήματα μπορούν να σας κάνουν ευτυχισμένους μέχρι κάποιο σημείο, βέβαια,… αν τα χρησιμοποιείτε με σωστό τρόπο.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της BC, Elizabeth Dunn, τα χρήματα προσφέρουν μια ευκαιρία στην ευτυχία, αλλά πολλοί τη σπαταλούν άσκοπα σε «κενά» πράγματα. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας δείξουν πως μπορείτε να γίνετε λίγο πιο χαρούμενοι μέσα από μικρά καθημερινά κόλπα.
Προτιμήστε τις μικρές συνήθειες αντί για μια μεγάλη
Κάθε οικονομολόγος θα σας συμβούλευε να μην αγοράζετε έναν καφέ με 4$ κάθε ημέρα, γιατί θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε το ετήσιο ποσό των 1.040 δολαρίων. Όμως, έχετε σκεφτεί ότι μια μικρή καθημερινή απόλαυση μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους από ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό σας. «Δεν υπάρχει τίποτα άσχημο στις μεγάλες αγορές, αλλά τα συχνά και μικρά πράγματα είναι πιο απολαυστικά από τις σπάνιες δόσεις πραγμάτων», αναφέρει η Dunn.
Απολαύστε τις φθηνές χαρές της ζωής!
Μια βόλτα σε ένα πάρκο το καλοκαίρι ή μια όμορφη ταινία το βράδυ μπορεί να σας κάνει χαρούμενους. Σε πρόσφατη Βέλγικη έρευνα, τα άτομα που απολαμβάνουν τις εγκόσμιες χαρές της καθημερινής ζωής είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν το έκαναν. Βέβαια, όπως δηλώνει η Dunn: «Δυστυχώς, οι περισσότεροι πλούσιοι ιδιώτες δεν απολαμβάνουν τις απλές στιγμές της ζωής, αφού υπονομεύουν την ικανότητα τους να εκτιμήσουν τα μικρότερα γεγονότα της ζωής… και αυτό είναι το λάθος τους».
Κάντε δραστηριότητες με πνευματικά «ατού»
Η γιόγκα, ο διαλογισμός ή τα DVD, τα βιβλία αυτοβελτίωσης δεν είναι μόνο για τους χίπις. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε πνευματικές δραστηριότητες… ζουν με μεγαλύτερη απόλαυση. Ο δάσκαλος γιόγκα Jacci Collins αναφέρει αναλυτικά τις θετικές επιπτώσεις της άσκησης: «Η γιόγκα δεν αποτελεί μόνο σωματική πρακτική αλλά και ένα διαλογισμό που φέρνει ηρεμία και ευτυχία στη ζωή μου. Όταν έχετε την επίγνωση της κάθε στιγμής εν ώρα γιόγκας, με κάποιο τρόπο θα εκτιμήσετε περισσότερο τα γεγονότα της ζωής σας».

«Αγοράστε» εμπειρίες… όχι πράγματα!
Οι άνθρωποι προσαρμόζονται απέναντι στα αντικείμενα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα μετά την αγορά τους να χάνουν την αρχική τους απόλαυση. Μια αγαπημένη εμπειρία όμως, όσες φορές και αν πραγματοποιηθεί δεν θα πάψει να δημιουργεί χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Όπως συμπληρώνει ο Mark Holder, καθηγητής της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Okanagan: «Η διαφορά ανάμεσα στην ευτυχία που αποκτήθηκε από ένα υλικό αντικείμενο σε σχέση με μια εμπειρία… είναι το συναίσθημα μετά από δυο εβδομάδες. Μπορεί να χαρήκατε με την αγορά μιας τηλεόρασης, αλλά η ευτυχία βρίσκεται στην παρακολούθηση ενός τηλεοπτικού αγώνα με τους φίλους σας».
Ψωνίστε για ένα φίλο σας, αντί για τον εαυτό σας
Τα ψώνια για τους άλλους πολλές φορές μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, όχι μόνο επειδή ενισχύει τη διάθεσή μας, αλλά επειδή σκεφτόμαστε ότι θα ευχαριστήσουμε έναν κοντινό μας άνθρωπο. Άλλωστε, αποτελεί και ένα πρώτο βήμα για να κάνετε πιο στενές τις σχέσεις μεταξύ σας. Πολλοί βέβαια είναι δύσπιστοι, αφού μια έρευνα του 2008 είχε ανακαλύψει ότι η πλειοψηφία των φοιτητών πίστευε ότι ένα δώρο για τον εαυτό τους θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους από ο,τι άλλο…
 Πείτε «όχι» στις αγορές με δόσεις!
Οι δόσεις μπορούν να σας διευκολύνουν στην αγορά ενός αντικειμένου, αλλά ακολουθούνται από το άγχος, γεγονός που μειώνει την απόλαυση της αγοράς. Μην μπείτε στον πειρασμό  της αγοράς αντικειμένων με δόσεις, παρά τις αισιόδοξες εκστρατείες πωλήσεων που διακηρύσσουν «Πληρώστε σε διάστημα έξι μηνών». «Αν περιμένετε μέχρι να έχετε τα μετρητά για να αγοράσετε ένα προϊόν ή υπηρεσία, θα είστε πολύ πιο ευτυχισμένοι μετά», λέει η Dunn…
Η ευτυχία βρίσκετε στις λεπτομέρειες
Ποιος δεν έχει ονειρευτεί ένα σπίτι στην προκυμαία ή ένα σαλέ σε ένα βουνό; Λοιπόν, αυτά τα σπίτια των ονείρων αποτελούν μια οφθαλμαπάτη στην έρημο. Όλοι είναι ειδήμονες στη φαντασία, αλλά έχουν την τάση να παραβλέπουν τις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να «τυφλωθεί» από ένα πανέμορφο σπίτι και να μη δώσει σημασία στην περιοχή, την κατάσταση του σπιτιού και τα μειονεκτήματα του. Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι αν έπαιρναν ρεαλιστικές αποφάσεις, σκεπτόμενοι μια τυπική ημέρα της ζωής τους.
Μην ψωνίζετε από πολλά μαγαζιά…
Έτσι, όχι μόνο θα εξοικονομήσετε χρόνο, αλλά δεν θα πέσετε και στην παγίδα της σύγκρισης ανάμεσα σε ένα αντικείμενο. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η σύγκριση τιμών ή αγαθών από τους καταναλωτές είναι ικανή να μειώσει την ευτυχία της αγοράς ενός αντικειμένου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την εστίαση στις διαφορές μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών, όπως συμβαίνει και στα ακίνητα. Παράλληλα, το ζήτημα της προσφοράς μπορεί να οδηγήσει έναν καταναλωτή να επιλέξει ένα αντικείμενο ή μια υπηρεσία που δεν τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο.
 Ακολουθήστε την κοινή γνώμη… δύσκολα κάνει λάθος!
Δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιο βιβλίο να διαβάσετε ή ποια ταινία να παρακολουθήσετε; Ο ευκολότερος τρόπος για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας είναι να ρωτήσετε τη γνώμη άλλων ανθρώπων. «Η έρευνα δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψουμε πόσο θα απολαύσουμε μια εμπειρία, είναι να δούμε πόσο άρεσε σε κάποιον άλλο», συνεχίζει η Dunn.