Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

"Φάτε ληγμένα άφοβα..." -Υπ. Ανάπτυξης

Ανακοίνωση – ντροπή, που δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την… κατάντια και την ανικανότητα του ελληνικού κράτους, εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τι αναφέρει σε αυτή; Ότι μπορούμε να φάμε ληγμένα τρόφιμα, χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία μας.

Με λίγα λόγια, το υπουργείο, παραδέχεται την ανικανότητά του να ελέγξει τις τιμές που έχουν πάρει την ανιούσα και μας προτείνει να καταναλώνουμε άφοβα τα ληγμένα τρόφιμα, που οι εταιρείες τα δίνουν ούτως ή άλλως σε εξευτελιστικές τιμές…

Ως πότε όμως;

Γιατί το μυαλό του Έλληνα, γνωρίζετε καλά πως λειτουργεί…

Ότι έχει ζήτηση, η τιμή του αυξάνεται εν ριπή οφθαλμού…

Διαβάστε την ανακοίνωση και καμαρώστε:

"Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η πώληση μη ευαλλοίωτων προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας για ένα σαφώς προσδιορισμένο από τη νομοθεσία χρονικό διάστημα δεν θίγει επ' ουδενί και σε καμία περίπτωση την υγιεινή και την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων".

Αυτό απαντάει, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας ,Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με αφορμή ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να πωλούν "ληγμένα προϊόντα".

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει:

"Δυστυχώς, ορισμένοι, ελλείψει επιχειρημάτων, επιλέγουν ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο και τους πολίτες τον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης. Τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αλλαγή της αγορανομικής νομοθεσίας με σκοπό να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών. Παρόλα αυτά στέκονται σε μια διάταξη η οποία δεν θεσπίστηκε τώρα, αλλά ισχύει περισσότερα από 20 χρόνια. Η ίδια ακριβώς πρόβλεψη υπήρχε στο άρθρο 31 παρ.6 των παλαιών Αγορανομικών Διατάξεων.

Η μόνη προσθήκη που υπάρχει στους νέους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ είναι η υποχρέωση του πωλητή να πωλεί αυτά τα προϊόντα όχι στις ίδιες, όπως συνέβαινε, αλλά σε χαμηλότερες τιμές από τα υπόλοιπα. Επίσης πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η πώληση μη ευαλλοίωτων προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας για ένα σαφώς προσδιορισμένο από τους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ χρονικό διάστημα δεν θίγει επ' ουδενί και σε καμία περίπτωση την υγιεινή και την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων.

Η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός έχουν κάποιο όριο. Δυστυχώς, ορισμένοι πασχίζουν να αποδείξουν το αντίθετο. Ζούμε κρίσιμες στιγμές και η εθνική προσπάθεια χρειάζεται τη συμβολή όλων, ανεξάρτητα από τη θέση που έχει τάξει τον καθένα ο ελληνικός λαός. Περισσότερη υπευθυνότητα δεν βλάπτει".

Υπενθυμίζεται ότι τα ληγμένα προϊόντα θα βρίσκονται σε ξεχωριστά ράφια και με εμφανή σήμανση που θα αναγράφει: "τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας".

Σχετική επίκαιρη ερώτηση έχει καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου. Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

ΚΚΕ: "Διατροφικές βόμβες" τα ληγμένα τρόφιμα

"Διατροφικές βόμβες", χαρακτηρίζει από τη μεριά του το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, τα τρόφιμα που θα μένουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ ακόμα και τρεις μήνες μετά τη λήξη τους, καθώς είναι παντελώς ανεξέλεγκτος ο τρόπος παραγωγής, φύλαξης και συντήρησής τους και υπογραμμίζει ότι "αυτή η ενέργεια είναι επικίνδυνη για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, που δοκιμάζονται από την ανεργία και τη φτώχεια και αναγκαστικά θα προσφύγουν σε τέτοια τρόφιμα".

Το ΚΚΕ, με αφορμή την πώληση ληγμένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, αναφέρει ότι αυτό "αποτελεί μια νοσηρή έμπνευση ανάλογη της σήψης που βρίσκεται το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί με σκοπό το κέρδος. Νομιμοποιούν την τροφή απ' τα σκουπίδια και την αξιοποιούν προς όφελος των σούπερ μάρκετ και των βιομηχανιών τροφίμων, που κερδίζουν διπλά, καθώς θα έχουν και όφελος, αντί να έχουν κόστος από την απόσυρση και την καταστροφή των αδιάθετων προϊόντων τους".

Ακόμη το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "αυτή είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ. Πρόκειται για προσαρμογή σε ευρωπαϊκή οδηγία που ήδη εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη- μέλη".

Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται, επίσης, ότι "τις ημερομηνίες λήξης όσο και τις ουσίες για τη συντήρηση των τροφίμων, τις καθορίζουν αυθαίρετα οι ίδιες οι εταιρίες, ενώ οι δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς και με περιορισμένα κριτήρια ελέγχου".

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, "αντί για χαλασμένα τρόφιμα επί πληρωμή ή με φιλανθρωπία σε ανέργους και φτωχές οικογένειες, να διεκδικήσουν πιο αποφασιστικά και δυναμικά, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και ουσιαστικά μέτρα προστασίας, κρατική διανομή τροφίμων στις οικογένειες και στα σχολεία όλων των βασικών προϊόντων, κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης".

Επίσης, το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην αποδεχτούν "να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους στο όριο της εξαθλίωσης και της επιβίωσης, όταν ο πλούτος που παράγουν είναι ασύγκριτος με κάθε άλλη εποχή, όταν η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να εξασφαλίσει και τη διατροφή του λαού και να κάνει εξαγωγές αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, όταν έχει ισχυρή βιομηχανία τροφίμων".

"Η ανάγκη του λαού για ασφαλή, υγιεινά και φθηνά τρόφιμα επιβάλλει κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και της γης, λειτουργία παραγωγικών συνεταιρισμών της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, κρατικό εμπόριο, αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.