Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Σουδάκια γλυκά και αλμυρά (βασική ζύμη) από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά 

 150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

 150 γραμμ. νερό

 2 πρέζες αλάτι

 3 κ.σ. βούτυρο (50 γραμμ.)

 3 αυγά μεγάλα

Eκτέλεση

 1. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και το βούτυρο και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Τότε προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθεί. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά (μέτρια) για περίπου 1΄, πάντα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει απαλό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε 1 αυγό ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις ώστε να απορροφηθεί από τη ζύμη και να μη φαίνεται. Κατά τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε και τα επόμενα αυγά. Κάθε φορά πρέπει να έχει απορροφηθεί από τη ζύμη το προηγούμενο αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο. Ανακατεύουμε το μείγμα με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει (φαίνεται μαλακό και κολλάει ελαφρώς η ζύμη). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C. Βουτυρώνουμε τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου ή άλλη λαμαρίνα χωρίς ψηλό χείλος.

 
2. Πρώτος τρόπος: Με τη βοήθεια 2 κουταλιών αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα στη λαμαρίνα, σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
 
3. Δεύτερος τρόπος: Βάζουμε τη ζύμη για σου σε κορνέ μιας χρήσεως και κόβουμε σουδάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
 
4. Ψήνουμε για περίπου 35΄-40΄ μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να τραγανίσουν. Τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα σου μέχρι και 3 εβδομάδες νωρίτερα και αφού τα ψήσουμε και κρυώσουν, τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη. Τα ξεπαγώνουμε 1 νύχτα στη συντήρηση του ψυγείου. Την ημέρα που θα τα γαρνίρουμε, τα φρεσκάρουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 4΄-5΄ να γίνουν τραγανά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα γεμίζουμε με τη γλυκιά ή αλμυρή γέμιση της αρεσκείας μας.
 
5. Για να σιγουρευτούμε ότι τα σου είναι ψημένα πρέπει πριν τα βγάλουμε από το φούρνο να κόψουμε ένα στη μέση. Το εσωτερικό πρέπει να είναι κενό και τελείως στεγνό. Αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα ακόμα λεπτά.

μερίδες 40
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 410 λεπτά