Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Σας αποκαλύπτουμε επαγγελματικά μυστικά για να κάνετε βαφή στο σπίτι

Για να πετύχουμε το χρώμα των ονείρων μας, ούτε πολύ ανοιχτό, ούτε πολύ μουντό, ούτε πολύ σκούρο, ή να φωτίσουμε τα μαλλιά μας με φυσικές ανταύγειες, η επιλογή είναι μονόδρομος: πάμε στο κομμωτήριο.
Επειδή όμως οι καιροί είναι...δύσκολοι, πολλές από εμάς θα προτιμήσουμε, πιθανώς για πρώτη φορά, κάποιο από τα επώνυμα κιτ για βαφή στο σπίτι. Η λύση αυτή δεν είναι απλώς η πιο οικονομική. Οι βαφές νέας τεχνολογίας έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να δρουν γρήγορα, να προσφέρουν έντονο χρώμα, μόνιμο ή προσωρινό στα μαλλιά, να περιποιούνται την τρίχα και να της χαρίζουν εντυπωσιακή λάμψη. Η διαδικασία της εφαρμογής για τις γυναίκες που βάφουν χρόνια μόνες τους τα μαλλιά τους, είναι παιχνιδάκι . Εμεις όμως οι... πρωτάρες έχουμε πολλές απορίες. Ας «ρωτήσουμε» λοιπόν τους ειδικούς!
Μπορεί ποτέ μια βαφή στο σπίτι να έχει καλά αποτελέσματα;
Ναι, με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες. Το πιο σημαντικό είναι η βαφή να γίνεται σε μαλλιά υγιή ή, έστω, τα οποία έχετε προετοιμάσει κατάλληλα. Για παράδειγμα, αν απλώσετε μια μάσκα ή ένα θρεπτικό λάδι το βράδυ πριν τη βαφή και το αφήσετε ως το επόμενο πρωί, τα μαλλιά θα δεχτούν καλύτερα τη χημική δράση της βαφής και το χρώμα θα διαρκέσει περισσότερο.
 
Ποια βαφή να επιλέξουμε αν θέλουμε μόνο να καλύψουμε τα γκρίζα;
 
Υπάρχουν 3 τύποι βαφών: Οι προσωρινές χρωματίζουν ήπια τα πρώτα γκρίζα μαλλιά. Το χρώμα διαρκεί μόνο για 6 έως 8 λουσίματα. Οι ημιμόνιμες βαφές δεν περιέχουν συνήθως αμμωνία αλλά προσθέσουν μία φυσική ακτινοβολία και τόνο (ρεφλέ) στο φυσικό χρώμα των μαλλιών. Διαρκούν μέχρι 6 εβδομάδες ή για 20-25 λουσίματα και καλύπτουν έως το 50% των γκρίζων μαλλιών. Τέλος, οι μόνιμες βαφές εξασφαλίζουν συνολική κάλυψη των γκρίζων μαλλιών.
 
Τι κάνουμε αν έχει προηγηθεί περμανάντ ή ισιωτική;
 
Είναι προτιμότερο να αναβάλλετε τη μόνιμη βαφή τουλάχιστον για μια εβδομάδα ή να χρησιμοποιήσετε ημι-μόνιμες ή προσωρινές βαφές. Το ίδιο ισχύει και αν περνάτε μια περίοδο με έντονο στρες ή αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα έντονης τριχόπτωσης. Επίσης, αν προηγουμένως έχετε χρησιμοποιήσει χέννα· Η χέννα δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη γύρω απο την τρίχα, η οποία εμποδίζει τις χρωστικές της βαφής να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να είστε ποτέ σίγουρες για το χρώμα που θα βγει.
 
Ας υποθέσουμε ότι τα μαλλιά μας είναι υγιή. Από πού ξεκινάμε;
 
Απο την επιλογή του σωστού χρώματος. Αν κάνετε βαφή στο σπίτι μπορείτε με ασφάλεια να ξανοίξετε έως δύο τόνους το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας ή να τα σκουρύνετε δύο τόνους. Δεν μπορείτε όμως να ξανοίξετε μαλλιά ήδη βαμμένα. Σ’ αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε τον κομμωτή σας.
Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορείτε να γνωρίζετε με ακρίβεια το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας. Πολλές γυναίκες δεν το θυμούνται πια! Οταν βρίσκεστε μπροστά στο ράφι με τις βαφές και συμβουλεύεστε τον πίνακα με τις αποχρώσεις, να τις συγκρίνετε με το χρώμα των φρυδιών σας γιατί έτσι θα προσεγγίσετε ευκολότερα το αρχικό χρώμα των μαλλιών σας. Στη συνέχεια, φροντίστε να προμηθευτείτε την απαραίτητη ποσότητα βαφής ανάλογα με το μήκος τους. Για τα κοντά ή μεσαίου μήκους μαλλιά αρκεί μια συσκευασία, αν όμως είναι μακρύτερα υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε ακόμα και τρεις. Εναλλακτικά αναζητήστε τις ειδικές συσκευασίες που προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντος
 
Αν είναι η...πρώτη μας φορά, με ποιά κριτήρια επιλέγουμε το χρώμα της βαφής;
 
Σωστό χρώμα είναι εκείνο που αναδεικνύει τον τόνο της επιδερμίδας και το χρώμα των ματιών. Για παράδειγμα, αν έχετε πολύ σκούρα επιδερμίδα και πολύ σκούρα μάτια, θα ήταν λάθος να επιλέξετε ένα πολύ ανοιχτό χρώμα για όλα τα μαλλιά. Αν πάλι η επιδερμίδα σας κοκκινίζει εύκολα, δεν θα σας πηγαίνουν οι υπερβολικά ζεστές αποχρώσεις. Καλύτερα να επιλέξετε μια πιο ψυχρή, μπεζ, ιριδίζουσα απόχρωση. Γενικά είναι προτιμότερο να μένετε κοντά στο φυσικό σας χρώμα και να αντιμετωπίζετε τις βαφές όπως τα προϊόντα μακιγιάζ: αυτό που θέλετε δεν είναι να μεταμορφωθείτε αλλά να αναδείξετε τη φυσική σας ομορφιά.
 
Υπάρχουν χρώματα τα οποία ταιριάζουν περισσότερο στα σγουρά μαλλιά;
 
Οι μπούκλες στα σγουρά μαλλιά δεν αντανακλούν το φως όπως στα ίσια. Για παράδειγμα, οι λεπτές, ανοιχτόχρωμες ανταύγειες τείνουν να κάνουν τα σγουρά μαλλιά να φαίνονται θαμπά και φουντωτά.
 
Μπορούμε, με μια βαφή να ξανοίξουμε μια άλλη;
 
Κανένα προϊόν βαφής μαλλιών δεν μπορεί να ανοίξει ένα άλλο. Για να ξανοίξετε τα-βαμμένα- μαλλιά σας, πρέπει να περάσετε από προκαταρκτικό στάδιο ξανοίγματος, να αφαιρέσετε την πρώτη βαφή και να εφαρμόσετε έπειτα μια πιο ανοιχτή απόχρωση (έως δύο τόνους πιο ανοιχτούς).
 
Οκ. Είμαστε έτοιμες. Τι κάνουμε μετά;
 
Φορέστε μια πλαστική μπέρτα ή σκεπάστε τους ώμους με μια παλιά πετσέτα για να αποφύγετε τους λεκέδες -η βαφή δεν φεύγει- και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία.
 
Πρέπει να κάνουμε πάντα το τεστ για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις στη βαφή;
 
Αν και είναι σπάνιο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων. Επομένως, καλό είναι να κάνετε το τεστ –μια σταγόνα βαφής πίσω απο το αυτί ένα 24ωρο πριν -για να αποφύγετε τυχόν αντιδράσεις.
 
Πως μπορούμε να αποφύγουμε το «βάψιμο» της επιδερμίδας στη γραμμή γύρω απο τα μαλλιά;
 
Πριν ξεκινήσετε τη βαφή απλώστε στην επιδερμίδα γύρω απο τα μαλλιά μια λιπαρή κρέμα (π.χ. βαζελίνη) για να μην περάσει η βαφή και «βάψει» το δέρμα.
 
Πως απλώνουμε τη βαφή;
 
Αφού κάνετε την ανάμιξη στο ντισπένσερ, χωρίζετε τα μαλλιά και απλώνετε τη βαφή στη ρίζα της τρίχας κατά μήκος της χωρίστρας. Καλό είναι να επιστρατεύσετε μια φίλη-εθελόντρια η οποία θα σας βοηθήσει να απλώσετε τη βαφή στο πίσω μέρος του κεφαλιού, κοντά στον αυχένα. Οταν τελειώσετε, δεν χρειάζεται να κάνετε μασάζ -όπως απαιτούν οι μάσκες μαλλιών, απλώς&?nbsp;«κινήστε» τα μαλλιά με τα χέρια σας, πίσω μπρος, για να απλωθεί ομοιόμορφα η βαφή. Αν πάλι προτιμάτε απλούστερη διαδικασία, δεν έχετε παρά να επιλέξετε μια βαφή σε μορφή μους που απλώνεται εύκολα και δεν «τρέχει».
 
Σε πόση ώρα δρα η βαφή;
 
Ο χρόνος αναμονής ποικίλει. Αν θέλετε να καλύψετε τα λευκά ή απλώς να φρεσκάρετε το χρώμα, αρκούν τριάντα λεπτά αναμονής για τη ρίζα και δέκα λεπτά για τις άκρες-οι άκρες στα μακριά μαλλιά, σαν πιο «παλιές», είναι εύθραυστες και πορώδεις και απορροφούν ευκολότερα το χρώμα. Αν κάνετε βαφή για πρώτη φορά, αφήστε την για δέκα λεπτά στη ρίζα και για είκοσι λεπτά στο υπόλοιπο μήκος.
 
Ο χρόνος αναμονής διαφοροποιείται επίσης ανάλογα με τον τύπο της τρίχας. Τα σγουρά μαλλιά έχουν πιο εύθραυστη δομή απο τα ίσια και για τον λόγο αυτό απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος. Και ένα επαγγελματικό τρικ: για να βεβαιωθείτε ότι το χρώμα έχει διεισδύσει, «ξύστε» ελαφρά την τρίχα με την ανάποδη πλευρά μιας χτένας.
 
Χρειαζόμαστε κάτι ακόμα;
 
Χρειάζεστε μόνο μια χτένα με αραιά «δόντια» -οι χτένες με τα σφιχτά δόντια παρασύρουν τη βαφή. Τα υπόλοιπα εργαλεία βρίσκονται μέσα στο κιτ της βαφής.
 
Είναι απαραίτητο να τυλίξουμε το κεφάλι με σελοφάν ή αλουμινόχαρτο;
 
Οχι. Είναι προτιμότερο να περιμένετε χωρίς να καλύψετε το κεφάλι σας. Το οξυγόνο διευκολύνει τη δράση του προϊόντος.
 
Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό σαμπουάν/κρέμα περιποίησης;
 
Ναι. Το εξειδικευμένο προϊόν περιποίησης του κιτ δεν «επιτίθεται» στις χρωστικές της βαφής και το όξινο pH του βοηθά να κλείσουν τα «λέπια» της τρίχας.
 
Πρέπει να βάφουμε και τα φρύδια μας στο χρώμα των μαλλιών;
 
Οχι, δεν είναι απαραίτητο να βάψετε και τα φρύδια. Το χρώμα των φρυδιών είναι σαν το αϊλάινερ που τονίζει το βλέμμα. Η φύση επιλέγει συνήθως το σωστό χρώμα, γι αυτό όταν τα φρύδια είναι πολύ ξανθισμένα συνήθως δείχνουν ψεύτικα.
 
Πόσο συχνά θα πρέπει να βάφουμε τα μαλλιά μόνες μας; Μια ή περισσότερες φορές το μήνα;
 
Ανάλογα με τη βαφή και την κατάσταση των μαλλιών σας. Επίσης παίζει ρόλο το χρώμα της ρίζας, αν είναι, για παράδειγμα, γκρίζα ή πολύ διαφορετική από τις άκρες. Το φυσιολογικό είναι να επαναλαμβάνετε τη βαφή κάθε 3-6 εβδομάδες κατα μέσο όρο.
 
Πως μπορούμε να εμποδίσουμε το ξεθώριασμα και να αναζωογονήσουμε το χρώμα των μαλλιών;
 
Το μυστικό για να διατηρήσετε όμορφο το χρώμα σας είναι να φροντίζετε σε βάθος τα μαλλιά σας κάθε φορά που λούζεστε, ώστε να μην φθείρονται οι τεχνητές χρωστικές ουσίες. Πριν λουστείτε, καλό είναι να περιποιείστε τουλάχιστον τις άκρες με ειδικά προϊόντα για βαμμένα μαλλιά. Για το τελευταίο ξέβγαλμα, χρησιμοποιείτε όποτε μπορείτε μια λεκάνη νερό -κρύο, κατά προτίμηση, αν αντέχετε- στο οποίο έχετε προσθέσει λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού ή ξύδι. Προστατεύετε τέλος τα μαλλιά σας απο τις ακτίνες UV και αποφύγετε το συχνό λούσιμο και το καθημερινό σεσουάρ. 
gynaikamag