Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Πένες φούρνου με κρέμα τυριού και σπανάκι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Χρειάζεται μεγάλη αυτοπειθαρχία για να μπορέσετε να αντισταθείτε σε αυτό το πιάτο.

 Υλικά 

 500 γραμμ. πένες (ή άλλο κοντό ζυμαρικό με τρύπα)
 4 κ.σ. ελαιόλαδο
 500 γραμμ. σπανάκι (κατεψυγμένο)
 500 γραμμ. ανθότυρο
 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
 1½ φλ. τσαγιού γραβιέρα τριμμένη
 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
 αλάτι
 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 

Αφήνουμε το σπανάκι να ξεπαγώσει. Το στύβουμε καλά με τα χέρια, να φύγουν τα περισσότερα υγρά του. Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το ανθότυρο. Προσθέτουμε τη μισή παρμεζάνα, το γάλα, τη μισή γραβιέρα και αλατοπιπερώνουμε. Τέλος πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο, δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC στις αντιστάσεις.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 10΄. Τα στραγγίζουμε καλά. Τα αδειάζουμε σε μικρό λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Τα περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με κουτάλι, να λαδωθούν καλά. Προσθέτουμε την κρέμα τυρί-σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρά. Περιχύνουμε με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Τοποθετούμε στην τελευταία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 15΄, έως ότου ροδίσουν ελαφρά και λιώσουν τα τυριά στην επιφάνεια. Σερβίρουμε αμέσως.

μερίδες 4
Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά