Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Κόνιτσα, παράδοση και φυσικό κάλλος!

Όμορφη κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα και αξιόλογη τουριστική κίνηση, χτισμένη αμφιθεατρικά στις νοτιοδυτικές απολήξεις του Σμόλικα - υψόμετρο 600.
Εδώ λειτουργεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
 Στα ποτάμια και τα βουνά της περιοχής με το θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο αναπτύσσονται υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες και μορφές εναλλακτικού τουρισμού (κανό - καγιάκ, ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, πεζοπορία, διάσχιση του φαραγγιού του Αώου, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού κ.ά.), που προσελκύουν το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Η Κόνιτσα έχει 2.871 κατοίκους. 
Στις νοτιοδυτικές απολήξεις του Σμόλικα, σε υψόμετρο 600, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Κόνιτσα, κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα και αξιόλογη τουριστική κίνηση.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύουν, κατά κύριο λόγο, τα θρησκευτικά μνημεία (ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, η εκκλησία του Αγίου Κοσμά, η μονή Στομίου κ.ά.), το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Κόνιτσας (εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής στον ποταμό Αώο) και ο εθνικός δρυμός Βίκου - Αώου (φαράγγι Βίκου, χαράδρα Αώου και ορεινός όγκος Τύμφης).
Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται, επίσης, η γέφυρα του Αώου (στη διαδρομή από το Παλαιοσέλλι προς το Βρυσοχώρι), το ορειβατικό καταφύγιο και η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, τα "πέτρινα χωριά" της Κόνιτσας (Μοναστήρι, Μόλιστα και Γαναδιό), παραδοσιακοί οικισμοί με πετρόχτιστα σπίτια ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, το Περιβαλλοντικό Πάρκο "Μπουραζάνι", στην κοιλάδα του Μπουραζανίου, ιδανικός τόπος επαφής του ανθρώπου με τη φύση.
Στα ποτάμια και τα βουνά γύρω από την Κόνιτσα αναπτύσσονται υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες και μορφές εναλλακτικού τουρισμού (κανό - καγιάκ, ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, πεζοπορία, διάσχιση του φαραγγιού του Αώου, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού κ.ά.).
Όσοι επισκεφθούν την Κόνιτσα από τα μέσα Οκτωβρίου έως και το Δεκέμβριο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου (στο καζαναριό) και να γευτούν παραδοσιακούς ηπειρώτικους μεζέδες στο ξενοδοχείο "Πανόραμα".

 Η Κόνιτσα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και του εναλλακτικού τουρισμού. Μπορείτε να επιλέξετε rafting στον Βοϊδομάτη,  πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό και εκδρομή με αλογάκια μέσα στο δάσος και δίπλα στο ποτάμι.
 Οργανώνονται επίσης εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν αλεξίπτωτο πλαγιάς, αγώνες rafting και ποδήλατο βουνού καθώς και εκδρομές με jeep 4x4, flying box και καγιάκ. Συνδυάστε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες με τη διαμονή σας στους παραδοσιακούς ξενώνες της περιοχής.

Πως πάμε

 Η πρόσβαση στην Κόνιτσα γίνεται μέσω του Εθνικού Οδικού Δικτύου είτε αεροπορικώς με πτήσεις Αθήνα – Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη - Ιωάννινα. Από τα Ιωάννινα η πρόσβαση στη Κόνιτσα γίνεται με τα τοπικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Πρόσβαση υπάρχει και από τα Γρεβενά χρησιμοποιώντας το Οδικό δίκτυο που ενώνει τα Γρεβενά με τα Ιωάννινα μέσω της Σαμαρίνας.  Η Κόνιτσα απέχει 502 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 300 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.

 *ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. 23111, φαρμακεία, τηλ. 22666, 22255.
*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: OTE 22399, EΛTA 22216. Ταξί 22500.

blue-hornet team