Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το ποδήλατο μοιράζει χαμόγελα

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Όσο αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μόλις το 80% όσων πάσχουν απο κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο απο το 50% προσφεύγει στην στήριξη του ειδικού .

Οι μονάδες και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας υπoχρηματοδοτούνται και υπολειτουργούν σε μια εποχή που είναι πιο αναγκαίες απο ποτέ αφού η οικονομική κρίση έχει φέρει αύξηση 35% μόνο στην κατάθλιψη.
Ξέρατε ότι το ποδήλατο έχει ψυχικά οφέλη και σε κάνει να χαμογελάς;
Το ποδήλατο σαν αερόβια άσκηση κάνει τον οργανισμό μας να εκκρίνει ενδορφίνες (ορμόνες ευεξίας) που αυξάνει τα θετικά συναισθήματά και την τάση να χαμογελάμε στην ζωή και στις δυσκολίες της!
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αθλούνται έχουν καλύτερη διάθεση, είναι πιο ήρεμοι, νιώθουν πιο γεμάτοι, και αποκτούν και μια πιο αισιόδοξη στάση απέναντι στα γεγονότα που τους δυσκολεύουν. Αυτό σημαίνει ότι με την  άσκηση αποβάλουμε την ένταση, γινόμαστε πιο ανθεκτικοί σε όλα αυτά που μας στεναχωρούν και πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Η ικανότητα συγκέντρωσης αυξάνεται ενώ η μνήμη βελτιώνεται.
Επιπλέον, όταν νιώθουμε καλά, και το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλά. Τα άτομα που χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία, χαρά και γενικώς θετικά συναισθήματα αρρωσταίνουν σπανιότερα και παρουσιάζουν καλύτερη πρόγνωση στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Τα θετικά όμως συναισθήματα δεν μας κάνουν μόνο πιο ανθεκτικούς στις ασθένειες, αλλά καθυστερούν και την διαδικασία γήρανσης.
Μέσα από τις βόλτες με το ποδήλατο έχουμε την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούμε, να μιλήσουμε, να μοιραστούμε, να χαρούμε την παρέα των άλλων. Έτσι μειώνεται το αίσθημα της μοναξιάς και βελτιώνεται η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.
Σταδιακά η φυσική μας κατάσταση και η εικόνα του σώματος μας βελτιώνεται. Άλλος ένας λόγος που μας κάνει να έχουμε το ποδήλατο στη ζωή μας.
 Όσο περισσότερο κάνουμε ποδήλατο τόσο περισσότερο αυξάνεται η αίσθηση της ευχαρίστησης. Βάζουμε όλοι το ποδήλατο στη ζωή μας και αφήνουμε πίσω άγχος και κατάθλιψη.
Ας κάνουμε πετάλι κατά του άγχους και της κατάθλιψης στην ζωή μας! Κάντε πετάλι να έρθει η απόλαυση στην ζωή και το χαμόγελο στην ψυχή!