Αυτό είναι ένα τεμπέλικο ψωμί, όπως λέει και ο τίτλος του, και δεν
χρειάζεται να προσέξετε τίποτα απολύτως. Απλά ζυμώστε το και χωρίς
καθυστέρηση ψήστε το. Θα εκπλαγείτε!
Υλικά
4 φλιτζ. αλεύρι σταρένιο
2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1 κ. γλ. αλάτι
1 2/3 φλιτζ. ξινόγαλο ή γιαούρτι
Λίγο νερό (1-2 κ.σ.)
Eκτέλεση
Υλικά
4 φλιτζ. αλεύρι σταρένιο
2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1 κ. γλ. αλάτι
1 2/3 φλιτζ. ξινόγαλο ή γιαούρτι
Λίγο νερό (1-2 κ.σ.)
Eκτέλεση
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σόδα σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα στη
μέση. Διαλύουμε το αλάτι στο ξινόγαλο. Το προσθέτουμε στο αλεύρι.
2. Ανακατεύοντας ζυμώνουμε με κουτάλι ή με το χέρι. Αν χρειάζεται
προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα για να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. Δεν
θα έχετε μία λεία στην επιφάνεια και απαλή ζύμη. θα κολλάει ελαφρά.
Αλευρώνουμε τον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 1΄.
3. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ακουμπάμε σε αλευρωμένη λαμαρίνα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνειά της.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC στις αντιστάσεις, για
περίπου 45΄, ώσπου να ξεροψηθεί καλά, να ροδίσει και όταν χτυπάμε από
κάτω τη φραντζόλα να ακούγεται κούφιος ο ήχος, όχι βαρύς. Αφήνουμε το
ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει καλά και να γίνει τραγανή
η κόρα.
Ζεστό είναι τέλειο!