Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

2 δισ. δολλάρια είχε η "λίστα Λαγκάρντ", αλλά ο Παπακων/νου δεν έδωσε σημασία!

"Δεν ήταν USB ήταν CD. Μου παρεδόθη σε διπλωματικό σάκο.... Οι συνεργάτες μου έκαναν το άθροισμα και οι καταθέσεις βγήκαν 2 δισ. δολάρια...
Είπα στους συνεργάτες μου να το φυλάξουν... Το έχασα το CD". Δυστυχώς, οι παραπάνω φράσεις δεν αποτελούν αποκύημα της φαντασίας των συντακτών του planet-greece αλλά είναι φράσεις που ξεστόμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών....

Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τη διαχείριση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ!

Φταίει το ΣΔΟΕ...

Σοβαρότατες ευθύνες για ελέγχους που έπρεπε να κάνει, αλλά δεν έκανε επέρριψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο ΣΔΟΕ κατά την κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δηλώνοντας άγνοια για το που μπορεί να βρίσκεται η πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ που παρέλαβαν οι ελληνικές αρχές από τις γαλλικές. Ανέφερε ότι έγινε ένα αντίγραφο της λίστας το οποίο παραδόθηκε στο ΣΔΟΕ και πως το αρχικό δόθηκε για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο του, αλλά παραδέχθηκε ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει που βρίσκεται.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω φορολογικό έλεγχο από το ΣΔΟΕ το οποίο όπως δήλωσε ήταν επιβεβλημένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες χωρίς να χρειαστεί σχετική εντολή από τον υπουργό.
«Το ΣΔΟΕ ήταν επιβεβλημένο και να κάνει έρευνα και να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις. Στις 25 Ιανουαρίου συγκάλεσα σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο νομικός σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου. Συνεπώς το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες. Το ΣΔΟΕ δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει ελέγχους. Εγώ έδωσα τα στοιχεία για να γίνουν έλεγχοι».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι παρέδωσε λίστα ονομάτων για να διεξαχθεί έρευνα για το φορολογικό προφίλ των συγκεκριμένων ελλήνων καταθετών στην Ελβετία υποστηρίζοντας ότι δεν έδωσε την πλήρη λίστα στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη γιατί μέχρι τότε δεν είχε δει αποτελέσματα από τις έρευνες για τη λίστα Λιχτενστάιν και δεν ήθελε να υπάρξει δημοσιοποίηση των στοιχείων που εμπεριέχονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Στη λίστα Λαγκάρντ σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνονταν 2.000 αρχεία, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή γυναίκας καταθέτη η οποία εμφάνιζε καταθέσεις μεγαλύτερες των 500 εκατ. ευρώ!
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι παρέδωσε την πλήρη λίστα λίγο πριν μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών στον κ. Διώτη για να συνεχιστεί ο έλεγχος, ενώ αναφορικά με πολιτικά πρόσωπα δήλωσε ότι όσο ήταν ο ίδιος υπουργός δεν παρουσιάστηκε καμία λίστα που να αφορά ή να περιλαμβάνει λίστα με πολιτικά πρόσωπα.

Απολογήθηκαν με υπομνήματα οι Καπελέρης - Διώτης

Με υπομνήματα κατέθεσαν ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Το αδίκημα για το οποίο θεωρούνται ύποπτοι είναι υπεξαγωγή εγγράφου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, επειδή δεν αξιοποίησαν τη «λίστα Λαγκάρντ», με αποτέλεσμα να χαθούν έσοδα υπέρ του δημοσίου.

Οι εισαγγελείς τις επόμενες μέρες θα μελετήσουν τα υπομνήματα των δύο υπόπτων και θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: από την άσκηση δίωξης στους δύο υπόπτους μέχρι την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

"Έχασα το CD"

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς ενημερώθηκαν σήμερα για πρώτη φορά για τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι έχασε το cd με τη λίστα, καθώς φέρεται να μην έχει πει κάτι τέτοιο στην κατάθεσης του.

Ο πρώην υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίζεται στην κατάθεσή του για το επίμαχο υλικό: «Το καλοκαίρι του 2010, ο διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας με ενημέρωσε ότι υπάρχει λίστα καταθετών σε ελβετική τράπεζα. Σε συμβούλιο υπουργών Οικονομικών ζήτησα από την ομόλογό μου Κριστίν Λαγκάρντ τη συγκεκριμένη λίστα. Μου είπε ότι είναι δύσκολο και με παρέπεμψε στον γγ του υπουργείου της. Ανέθεσα το θέμα στον γγ Πλασκοβίτη και τον Οκτώβριο του 2010 το υλικό έφτασε δια τις διπλωματικής οδού σε cd χωρίς διακριτικά συνοδευόμενο από υπηρεσιακό σημείωμα Γάλλου υπαλλήλου. Περιλάμβανε λίστα περίπου 2.000 καταθετών. Ζήτησα από συνεργάτες μου να αθροίσουν τις καταθέσεις, οι οποίες φτάνουν τα 2 δισ. δολάρια. Από τις περίπου 2.000 περιπτώσεις, οι μισές φαίνεται να μην έχουν καμία καταγραφή».
planet-greece