Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

"Η Αρπαγή 2": H καταιγιστική ταινία δράσης, που σπάει ταμεία στις ΗΠΑ, από 11/10 στις αίθουσες!

Μετά την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας δράσης "Taken", οι πρωταγωνιστές Λίαμ Νίσον, Φάμκε Γιάνσεν και Μάγκι Γκρέις επιστρέφουν για ένα ακόμα πιο ιλιγγιώδες sequel,
με φόντο την Κωνσταντινούπολη. Πίσω από την κάμερα βρίσκεται αυτή τη φορά ο Ολιβιέ Μεγκατόν ("Colombiana").

Όταν ο Μπράιαν Μιλς ανακαλύπτει πως η πρώην σύζυγός του, Λενόρ, ετοιμάζεται να ζητήσει διαζύγιο, την καλεί μαζί με την κόρη τους, Κιμ, σε ένα ειδυλλιακό Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, με την ελπίδα να κερδίσει ξανά την καρδιά της. Στο παρελθόν όμως, ο Μπράιαν έχει σκοτώσει για να σώσει την κόρη του και τώρα αυτός και η οικογένειά του θα πρέπει να πληρώσουν. Ο Μπράιαν και η Λενόρ απάγονται, αλλά η Κιμ καταφέρνει να αποδράσει...
Από 11 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους
 O Λίαμ Νίσον επιστρέφει ως Μπράιαν Μιλς, ένας πρώην πράκτορας της CIA που δε σταμάτησε μπροστά σε τίποτα προκειμένου να σώσει την κόρη του, όταν είχε πέσει θύμα απαγωγής στην ταινία "Taken". Όταν ο Μπράιαν γίνεται στόχος μιας μυστηριώδους φιγούρας που ζητάει εκδίκηση, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις ‘ειδικές του ικανότητες' για να προστατέψει την οικογένειά του, ενάντια σε έναν στρατό που θέλει να τη σκοτώσει.
Με το διάσημο Γάλλο δημιουργό Λικ Μπεσόν, που ανέλαβε την παραγωγή και το σενάριο του "Taken 2", το συν-σεναριογράφο Ρόμπερτ Μακ Κέιμεν (που έγραψε και τα δύο "Taken" με τον Μπεσόν), και το σκηνοθέτη Ολιβιέ Μεγκατόν ("Colombiana", "Transporter 3") ως βασικούς συντελεστές στη συνέχειας της ταινίας "Taken", το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και πάλι τον Νίσον ως Μπράιαν Μιλς, έναν υπερπροστατευτικό πατέρα που οι ικανότητές του, σκληραγωγημένες έπειτα από πολλά χρόνια υπηρεσίας σε μυστικές επιχειρήσεις, μπαίνουν σε δοκιμασία αφού έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί. Αποφασισμένος να σώσει την κόρη του με οποιοδήποτε κόστος, η οποία έπεσε θύμα απαγωγής, ο Μπράιαν έγινε αμέσως μια φιγούρα την οποία το κοινό κατανοεί απόλυτα. Η ηθοποιός Φάμκε Γιάνσεν εξηγεί: « Το "Taken" χτύπησε ένα ευαίσθητο σημείο στο κοινό. Νομίζω ότι αυτό συνέβη επειδή όλοι μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε, ‘Τι θα έκανα αν αυτό συνέβαινε στην οικογένειά μου;' Το κοινό ταυτίζεται με τον Μπράιαν Μιλς».
 Ο ρόλος του Μιλς έδωσε τη δυνατότητα στον Νίσον να δοκιμαστεί σε ένα διαφορετικό είδος ταινιών, έπειτα από σημαντικές ερμηνείες που είχε δώσει, όπως αυτή στο "Schindler's List" για την οποία ήταν υποψήφιος για Όσκαρ. Σ' ένα καταιγιστικό θρίλερ δράσης όπως το "Taken" όμως, ο Νίσον κατά κάποιο τρόπο εκπλήρωσε τις παιδικές του επιθυμίες: «Η ταινία έβγαλε τον νεαρό από μέσα μου», λέει γελώντας ο ηθοποιός. «Ήταν η ευκαιρία μου να βρεθώ στο Παρίσι για τρεις μήνες και να εκπαιδευτώ στην πάλη, κι εγώ λατρεύω τη σωματική άσκηση. Ένιωσα μια μεγάλη αίσθηση ελευθερίας».
 Ο Νίσον ομολογεί ότι απολαμβάνει τη σωματικότητα του ρόλου. «Είναι υπέροχο να κάνεις όλα αυτά, κι επιπλέον έχουμε καταπληκτικούς κασκαντέρ», λέει ενθουσιασμένος. «Έχω έναν καταπληκτικό σωσία εδώ και 13 χρόνια που είναι φίλος μου και βγάζει όλη τη δύσκολη δουλειά! Ξανακάνοντας τον Μπράιαν λοιπόν, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναβρεθούμε και να περάσουμε μαζί όλη αυτή τη δύσκολη εκπαίδευση».
Το "Taken 2" ξαναπιάνει τα γεγονότα 2 χρόνια μετά το πρώτο μέρος. Η σχέση του Μπράιαν με την κόρη του Κιμ έχει δυναμώσει, και ελπίζει να ξαναφτιάξει τη σχέση του με την πρώην γυναίκα του, τη Λενόρ. Ο σκηνοθέτης εξηγεί: «Ακόμα και πριν βρεθεί μπροστά στη νέα απειλή της οικογένειάς του, ο Μπράιαν έχει μια αποστολή: να πλησιάσει την Κιμ και τη Λενόρ».
Στην πρώτη ταινία, η Κιμ ήταν ένα παθητικό θύμα, αλλά στο "Taken 2" φαίνεται ότι πολλά έχουν αλλάξει πάνω της. Κάτω από την καθοδήγηση του πατέρα της, ανέπτυξε κάποια από τα ένστικτά του, και είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την κρίση που επέρχεται στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι η κόρη του πατέρα της, και ανακαλύπτει μόνη της για τι πράγμα είναι ικανή», λέει η Γκρέις. Και ο Μεγκατόν προσθέτει «Στην πρώτη ταινία, η Κιμ ήταν νέα και αφελής και δεν ήξερε και πολλά για τον αληθινό κόσμο. Αλλά της συμβαίνει κάτι το απίστευτο, και καταφέρνει να ‘ξαναφτιάξει' τον εαυτό της. Έχει ωριμάσει, και δε θέλει να ξαναγίνει ποτέ ξανά παθητική».
 Η περισσότερη δράση της ταινίας εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μεγκατόν πέρασε ατελείωτες ώρες περπατώντας στην πόλη για το ρεπεράζ, κι όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα ήξερε σοκάκια που πολλοί από τους ντόπιους αγνοούσαν. Κι ο Νίσον λέει ότι το να δουλέψει στην πόλη αυτή ήταν μια ολοκαίνουργια, διαφορετική εμπειρία. «Στην Κωνσταντινούπολη, η Ανατολή συναντά τη Δύση. Είναι μια πανέμορφη πόλη με υπέροχους ανθρώπους» επισημαίνει ο ηθοποιός, που παρά το γεγονός ότι έχει κάνει γυρίσματα σ' όλο τον κόσμο, οι ήχοι και οι εικόνες εντυπώθηκαν στη μνήμη του. Τα σημαντικότερα μέρη όπου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα ήταν το τέμενος Σουλεϊμανιέ, το Μεγάλο Παζάρι, καθώς και ένα χαμάμ, όπου βλέπουμε το εκρηκτικό φινάλε της ταινίας.
athensmagazine