Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Πάνω από 100.000 πολίτες εναντίον της Μέρκελ- VIDEO

Μετά τις 14.00 ξεκίνησαν επεισόδια με πετροπόλεμο και ρίψη χημικών...

Παρά το «διάταγμα» που απαγόρευσε «κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή της Πόλεως Αθηνών», με εξαίρεση το Σύνταγμα και την Ομόνοια, τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την πολιτική της άκρατης λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα, με τις ευλογίες της Μέρκελ, πραγματοποίηθηκαν κανονικά και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, που ξεπέρασε τις 100.000.
 Μάλιστα δεν έλειψαν τα επεισόδια στο Σύνταγμα, που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 14.00, όταν ομάδες συγκεντρωμένων, που επιχείρησαν να «σπάσουν» τα κιγκλιδώματα του κοινοβουλίου και απωθήθηκαν από αστυνομικούς, άρχισαν να εξφενδονίζουν πέτρες, για να λάβουν την «απάντηση» των δυνάμεων των ΜΑΤ με χρήση χημικών.
 Στη συνέχεια κουκουλοφόροι "έπιασαν δουλειά" και άρχισαν τον "κλεφτοπόλεμο" με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ωστόσο μετά από μία εκτεταμμένη επιχείρηση της αστυνομίας γύρω στις 17:00, με επίκεντρο την πλατεία Συντάγματος, η συγκέντρωση της πλατείας διαλύθηκε και αποχώρησαν σχεδόν όλοι οι διαδηλωτές.
 Το ΠΑΜΕ αποχώρησε μέσω της οδού Πανεπιστημίου, ενώ μέχρι λίγη ώρα αργότερα γίνονταν μικροεπεισόδια στους γύρω δρόμους.

Τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά: τρεις πολίτες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Γεννηματάς και τρεις αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.
Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν 24 συλλήψεις και 217 προσαγωγές.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μεταξύ των δύο συλληφθέντων είναι ένα άτομο που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της φωτιάς» και είναι ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το άτομο αυτό προσήχθη από το Χαϊδάρι.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ η προσέλευση διαδηλωτών ήταν μεγάλη, με περίπου 80.000 συμμετέχοντες, αριθμός που αυξήθηκε στην κορύφωση της πορείας.

Ωστόσο η εκτίμηση της αστυνομίας ήταν για 40.000 άτομα.
 Η συγκέντρωση ήταν δυναμική και ειρηνική με συνθήματα κατά του μνημονίου και των οικονομικών μέτρων. 
 Για τις 13:00 ήταν προγραμματισμένο το νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενάντια «στη συνεχιζόμενη αντεργατική, αντικοινωνική και υφεσιακή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας».
 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά «των νέων βάρβαρων μέτρων και των εκβιασμών ΕΕ, κυβέρνησης και κεφαλαίου» πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ στις 13:00 στην Ομόνοια.
  «Θα νικήσουν εκείνοι οι λαοί που δεν διστάζουν να σπάσουν και να χάσουν τις ταξικές αλυσίδες τους. Αυτό για μας είναι το νόημα των σημερινών συγκεντρώσεων. Αυτό πρέπει να είναι το νόημα των άμεσων και μελλοντικών αγώνων», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσερχόμενη στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
 Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα παραβρέθηκαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον πρόεδρο του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ.
 Για επίσκεψη που θα κομίσει το «μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων», έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας -αναφερόμενος στην άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα- σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.
«Η Μέρκελ σήμερα έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τους "μερκελιστές" της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση με τις αποκαλύψεις της λίστας και τα νέα μέτρα είναι ετοιμόρροπη και κινδυνεύει από τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση».
«Έρχεται (σσ. η κ. Μέρκελ) να τους στηρίξει, αλλά αυτό που θα καταφέρει είναι να δώσει στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων και της βαρβαρότητας. Η συμβολική παρουσία σήμερα εδώ τού ηγέτη της γερμανικής Αριστέρας, υποδηλώνει ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους λαούς. Η παράδοση της δημοκρατίας και της Ευρώπης δεν επιτρέπει να γίνουμε πειραματόζωα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την γερμανική πρεσβεία, λόγω της απαγόρευσης συνάθροισης στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, θα πραγματοποιήσουν την προσυγκέντρωσή τους στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στις 17:00.
Ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για πολιορκημένη πόλη και πρόσθεσε:
«Η απαγόρευση των συναθροίσεων είναι κατά παράβαση των άρθρων του Συντάγματος. Η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποφάσισε να πραγματοποιήσει στις 17:00 την συγκέντρωση που είχε προαναγγείλει στη γερμανική πρεσβεία, η οποία θα γίνει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Όμως εμείς δεν πρόκειται να παραβούμε το Σύνταγμα και το άρθρο 63 του Συντάγματος.
Είναι η ώρα που ο καθένας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του. Είναι ώρα να κριθούν όλοι. Ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, η ελληνική οικογένεια, βρίσκεται στην πλεόν δυσχερή θέση των τελευταίων ετών. Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση. Είναι αδύνατον πλέον να συνεχίσουν οι πολιτικές των μνημονίων, της εξαθλίωσης των Ελλήνων, των αυτοκτονιών, οι πολιτικές του 1,8 εκατομμυρίου ανέργων. Είναι η ώρα να αντιληφθούν όλοι ότι η Ελλάδα είναι μια εθνικά κυρίαρχη χώρα και μια ισότιμη χώρα στην ΕΕ».
Δηλώσεις έκανε και ο άνθρωπος – σύμβολο της εθνικής αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος υπογράμμισε:
«Η θέληση όλου του ελληνικού λαού θα αποτρέψει τα νέα επώδυνα μέτρα εναντίον του που έρχεται να επιβάλλει η Καγκελάριος Μέρκελ της Γερμανίας».
Θεσσαλονίκη
Διαδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη. Πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων και στις πολιτικές λιτότητας, πραγματοποιούν τα εργατικά συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ στην Αθήνα. Προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου.
ΜΜΜ και στάσεις εργασίας
Από τις 12:00 έως τις 15:00 έχει κηρυχθεί παναττική στάση εργασίας σε όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι λιμενεργάτες, οι οποίοι κήρυξαν στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Η προσυγκέντρωση της Ένωσης Λιμενεργατών έγινε στις 12:30 στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

Επίσης, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) συμμετέχει στα συλλαλητήρια, κηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι το πέρας του ωραρίου.
epikaira