Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο Viagra ή δηλητήριο;

Δύσπνοια, υπερβολική σιελόρροια, ρίγη και μια έντονα επώδυνη στύση, είναι τα αποτελέσματα του τσιμπήματος μιας εξαιρετικά δηλητηριώδους αράχνης, γνωστής και ως αράχνη της μπανάνας. 
Τόσο τοξική είναι η Phoneutria nigriventer, μέλος της οικογένειας των περιπλανώμενων αραχνών Ctenidae, ώστε έγινε διάσημη επειδή το δάγκωμά της είναι γνωστό πως σκοτώνει τον άνθρωπο!
Η αράχνη ζει στα τροπικά δάση της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, όμως μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου μέσω του εμπορίου μπανανών, στα δέντρα των οποίων είναι το σπίτι της κανονικά.

Η παρατήρηση πως το δάγκωμα της αράχνης της μπανάνας προκαλεί πριαπισμό –παρατεταμένη στύση που μπορεί να βλάψει μόνιμα το πέος – έκανε τους ερευνητές να αναρωτηθούν εάν το ισχυρό αυτό δηλητήριο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας εναλλακτικής θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία.

Περίπου ένας στους τρεις άνδρες με προβλήματα στύσης, δεν έχει βοηθηθεί από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα στην αγορά.

Βραζιλιάνοι και Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν στο περιοδικό «Sexual Medicine» ότι, η τοξίνη από τη «βραζιλιάνα» αράχνη, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των στυτικών δυσλειτουργιών.

«Οι ερευνητές από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ απέσπασαν την τοξίνη –η οποία ονομάζεται Pn Tx2-6- από το θανατηφόρο δηλητήριο της αράχνης και το ένεσαν σε αρουραίους με στυτικά προβλήματα. Βρέθηκε ότι η τοξίνη ενίσχυσε τις στύσεις τους, προκαλώντας απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου, το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία στα αρσενικά γεννητικά όργανα, βοηθώντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώνουν».

Η θεραπεία που προέρχεται από τη χρήση της τοξίνης, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν σε άλλες, ακόμα και πολύ δημοφιλείς, θεραπευτικές μεθόδους.

capital