Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ζήσε καλύτερα με λιγότερα: Μάθε πώς! (Mέρος Α')

Από τη στιγμή που τα έσοδά όλων έχουν συρρικνωθεί και οι ευκαιρίες ανάκαμψής τους έχουν λαχιστοποιηθεί, ο τρόπος για να ισοσκελίσεις τον ελλειμματικό σου προϋπολογισμό είναι να περιορίσεις τα έξοδά σου. Βεβαίως υπάρχουν έξοδα σταθερά που δεν γίνεται να περικοπούν χωρίς συναίνεση τρίτων, όπως π.χ. το ενοίκιο, και έξοδα κυμαινόμενα, όπως π.χ. η κινητή τηλεφωνία, τα οποία μπορούν να μειωθούν, έστω και με μεγάλη προσπάθεια.

Από τα κυμαινόμενα έξοδα κάποια μπορείς να μειώσεις άμεσα και η περικοπή να αποδώσει ταχύτατα, όπως π.χ. η διακοπή του καπνίσματος, ενώ για τα υπόλοιπα απαιτείται πρώτα να επενδύσεις χρήματα, που ίσως δεν έχεις, και η απόσβεσή τους να γίνει μεσοπρόθεσμα, όπως π.χ. η αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό. Επιπρόσθετοι παράγοντες, όπως η αύξηση των τιμών, και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως ένα πρόβλημα υγείας ή μια έκτακτη φορολογική εισφορά, επηρεάζουν επίσης το συνολικό ύψος των εξόδων και καθιστούν την περιστολή τους ακόμα πιο δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη.

Από πού και πώς θα γλιτώσουμε λεφτά;
Ακολουθώντας δοκιμασμένες πρακτικές αρχίζοντας πρώτα από αυτές που είναι πιο εφικτές και σταδιακά με περισσότερες αν χρειάζεται ή εντείνοντας άλλες, μπορείς να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα. Οποιαδήποτε ελάττωση εξόδων, από την προμήθεια ειδών διατροφής μέχρι τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, είναι προς όφελος των οικονομικών σου. Αν, για παράδειγμα, αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα, θα γλιτώσεις τουλάχιστον 1.460 ευρώ ετησίως (1 πακέτο ημερησίως x 4 ευρώ x 365 μέρες). Φυσικά, δεν θα επιφέρουν όλες οι ενέργειές τόσο θεαματικές διαφορές και μάλιστα από τη μια μέρα στην άλλη. Ακόμα όμως και 1 ευρώ να γλιτώνει κανείς ημερησίως, αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 365 ευρώ ετησίως... Το θέμα είναι πώς το κάνουμε... Για ρίξε μια ματιά:

Τράπεζες - Δάνεια- Χρέη
Ρούχα ξένα ντύνεσαι, γρήγορα τα γδύνεσαι (λαϊκή παροιμία)

* Ξεχνάμε τον τραπεζικό δανεισμό.

* Καταργούμε τις πιστωτικές κάρτες, περιοριζόμαστε σε χρεωστικές και προπληρωμένες. Αν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε πιστωτική, κρατάμε μόνο μία με χαμηλό όριο και την εξοφλούμε εγκαίρως και κατά προτεραιότητα.

* Εκμεταλευόμαστε τα προγράμματα ανταμοιβής και επιβράβευσης καταθέσεων ή συναλλαγών, συλλέγοντας πόντους οι οποίοι μετατρέπονται σε ευρώ.

* Εάν έχουμε ήδη δανειστεί, προσπαθούμε να προβoύμε σε καινούργιο διακανονισμό βάσει των τωρινών δυνατοτήτων μας. Αν μας συμφέρει, μεταφέρουμε σε άλλη τράπεζα το υπόλοιπό μας.

* Εάν η αξία του ακινήτου ή του αυτοκινήτου που αγοράσαμε με δάνειο έχει πέσει κατά πολύ χαμηλότερα από το ύψος του υπολειπόμενου δανείου και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην δόση, τότε ίσως πρέπει να προχωρήσουσε εκχώρησή του στην τράπεζα.

* Αν έχουμε καταθέσεις, τις συγχωνεύουμε σε ένα λογαριασμό, αν γίνεται σε ευέλικτο προθεσμιακό, ώστε να πετύχουμε μεγαλύτερο επιτόκιο.

* Διεκπεραιώνουμε τις συναλλαγές με την τράπεζα μέσω Διαδικτύου, χρησιμοποιούμε τη δυνατότητα πληρωμής άλλων λογαριασμών χωρίς επιπρόσθετη χρέωση ή με έκπτωση (π.χ. πάγια εντολή πληρωμής ΔΕΚΟ).

Μισθώματα - Στέγαση
Σκεφτόμαστε λογικά, ενεργούμε ψυχρά

* Επαναδιαπραγματευόμαστε το ενοίκιο που πληρώνουμε για το σπίτι ή την επαγγελματική μας στέγη.

* Μετακομίζουμε σε μικρότερο και φθηνότερο διαμέρισμα και ταυτόχρονα με λιγότερα κοινόχρηστα και πιο κοντά στην εργασία μας.

* Διερευνούμε την περίπτωση συγκατοίκησης, έτσι ώστε να μοιραζόμαστε τα έξοδα.

* Αν έχουμε δεύτερο σπίτι, εξοχικό, ιδιόκτητη θέση στάθμευσης, αγροκτήματα που δεν καλλιεργούμε και γενικά κάποια ιδιοκτησία που δεν εκμεταλλευόμαστε και δεν αποδίδει μέχρι τώρα, προσπαθούμε να την ενοικιάσουμε ή να την αξιοποιήσουμε αλλιώς.

Τρόφιμα
Αγοράζουμε φθηνότερα, ελέγχουμε την ποιότητα, δεν τα πετάμε

* Ψωνίζουμε βάσει λίστας, όσο ακριβώς καταναλώνουμε, προτιμάμε τα μεγαλύτερα μεγέθη και τις προσφορές, εάν συμφέρουν πραγματικά, δεν αγοράζουμε τρόφιμα που δεν είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμαστε ή ότι θα φαγωθούν εντός της ημερομηνίας λήξεως.

*Εάν είναι φθηνότερα και ίδιας ποιότητας, επιλέγουμε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή χύμα γνωστής προέλευσης. Ελέγχουμε την τιμή του προϊόντος ανά κιλό και όχι μόνο ανά συσκευασία.

*Χρησιμοποιούμε κάρτες μέλους, εκπτωτικά κουπόνια, δωροεπιταγές και εκπτωτικές κάρτες, συλλέγουμε πόντους για φθηνότερες αγορές.

*Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σωστά και ανάλογα με τη διατηρησιμότητά τους, τα συντηρούμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα μαγειρεύουμε στις ποσότητες που χρειαζόμαστε.

*Δεν πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα ή μαγειρεμένα φαγητά που είναι ασφαλή προς κατανάλωση και μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε, εκμεταλλευόμαστε το ψυγείο και τον καταψύκτη για να τα διατηρήσουμε περισσότερο.

*Καταναλώνουμε όσα έχουμε ήδη και πριν αυτά χαλάσουν και αξιοποιούμε τα περισσεύματα.

*Ακολουθούμε το παραδοσιακό πρότυπο διατροφής, τρώμε λιγότερο κρέας, περισσότερα όσπρια, δημητριακά και βασιζόμαστε στα εποχικά προϊόντα.

*Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε μόνοι μας από ψωμί και γλυκίσματα μέχρι γιαούρτι και λιαστά λαχανικά, χρησιμοποιούμε τη δική μας παραγωγή από το χωριό, καλλιεργούμε ό,τι μπορούμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

*Ελαχιστοποιούμε τις αγορές πρόχειρων φαγητών, παίρνουμε φαγητό από το σπίτι στη δουλειά, φτιάχνουμε καφέ μόνοι μας αντί να αγοράζουμε έτοιμο, ετοιμάζουμε εμείς σχολικό κολατσιό για τα παιδιά μας.

Προϊόντα σπιτιού
Αξιοποιούμε τα χρήματά μας αποδοτικά, δεν τα σπαταλάμε

* Αγοράζουμε ιδιωτικής ετικέτας απορρυπαντικά, χαρτιά, πάνες κ.λπ. ή από αποθήκες και επιλέγουμε τις μεγάλες συσκευασίες όταν μας συμφέρουν.

* Ακολουθούμε τις οδηγίες των κατασκευαστών. Αν π.χ. το καθαριστικό μας λέει ότι πρέπει να βάλουμε 1 μεζούρα, δεν βάζουμε περισσότερο.

* Χρησιμοποιούμε στο πλυντήριο τις ειδικές οικολογικές μπάλες πλυσίματος για να πλένουμε τα ρούχα μας με το μισό απορρυπαντικό.

* Καθαρίζουμε τα τζάμια με πάνινα ξεσκονόπανα αντί χαρτί κουζίνας.

* Ενημερωνόμαστε για το πώς μπορούμε να παρασκευάσουμε οικολογικά σπιτικά καθαριστικά με βάση το ξίδι, τη μαγειρική σόδα και αιθέρια έλαια και πώς μπορούμε να φτιάχνουμε τα δικά μας αποσμητικά χώρου.

Διαρκή αγαθά - συσκευές
Το «καταναλώνω άρα υπάρχω» απλώς... δεν υπάρχει

*Ελέγχουμε τι δεν χρειαζόμαστε και τι θέλουμε να αντικαταστήσουμε. Πριν αγοράσουμε κάποιο καινούργιο, προσπαθούμε πρώτα να πουλήσουμε το παλιό ή να το ανταλλάξουμε, π.χ. μέσω Διαδικτύου, ή το δωρίζουμε.

* Επιλέγουμε προϊόντα και συσκευές με μεγάλη διάρκεια ζωής και με δυνατότητα εύκολης επιδιόρθωσης.

*Προτιμάμε αντί για αντικείμενα μιας χρήσης κάτι μακροχρόνια πιο οικονομικό, π.χ. επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αντί συμβατικές, ή αγοράζουμε τη βασική συσκευή και απλώς αλλάζουμε ανταλλακτικά (π.χ. ξυραφάκι) ή την ξαναγεμίζουμε (π.χ. καθαριστικά με αντλία).

* Αποφεύγουμε την αγορά προϊόντων όταν αυτά βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, οπότε είναι και ακριβότερα. Εάν με αυτό που έχουμε κάνουμε τη δουλειά μας, δεν χρειάζεται να το αλλάξουμε.

* Ψάχνουμε στα ειδικά πρατήρια για καλομεταχειρισμένα προϊόντα, προϊόντα εκθεσιακά με σημαντική έκπτωση τιμής ή καινούργια με μικρά ελαττώματα εμφάνισης, αλλά με εγγυήσεις καλής λειτουργίας.

* Εάν η τιμή είναι καλύτερη και πιάνουν τα χέρια μας, αγοράζουμε προϊόντα αποσυναρμολογημένα, π.χ. έπιπλο ή όργανο γυμναστικής, ή/και με δική μας μεταφορά.

* Χρησιμοποιούμε on-line υπηρεσίες, επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες που κάνουν συγκρίσεις τιμών και ιστοσελίδες με προσφορές, βρίσκουμε δωρεάν στο Διαδίκτυο νόμιμα λογισμικά, π.χ. «ανοιχτού κώδικα», που είναι εξίσου καλά με τα εμπορικά πακέτα.

* Όταν αγοράζουμε μέσω Διαδικτύου, προσέχουμε τις τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις (π.χ. ταχυδρομικά έξοδα, έξοδα τελωνείου) και χρησιμοποιούμε προπληρωμένη κάρτα με χαμηλό όριο.

 

Αυτοκίνητο - Βενζίνη
Αναρωτιόμαστε: αξίζει όσο μας κοστίζει;

* Διερευνούμε την αλλαγή εταιρείας ασφάλισης ή συμβολαίου, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις τιμών.

* Χρησιμοποιούμε τον τύπο βενζίνης που συστήνει ο κατασκευαστής, δεν γεμίζουμε το ντεπόζιτο υπερβολικά.

*Προσπαθούμε να οδηγούμε ήρεμα, δεν μειώνουμε την αεροδυναμικότητα χρησιμοποιώντας εξωτερικά αξεσουάρ, αποφεύγουμε να το παραφορτώνουμε, ελέγχουμε τακτικά την πίεση των ελαστικών.

* Χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό μόνον όταν είναι αναγκαίος.

* Κάνουμε τη βασική συντήρηση και δεν αμελούμε τις επιβεβλημένες επισκευές, συμφωνούμε όμως προκαταβολικά το κόστος.

* Αν έχουμε δεύτερο αυτοκίνητο που απλά κάθεται παρκαρισμένο, το πουλάμε ή το παροπλίζουμε καταθέτοντας τις πινακίδες.

 

Μετακινήσεις - Συγκοινωνία
Τρεχάτε καλά μου ποδαράκια...

* Για τις μετακινήσεις προτιμάμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χρησιμοποιούμε κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

* Μετακινούμαστε δύο ή τρεις μαζί με ένα αυτοκίνητο, π.χ. με συνάδελφους από τη δουλειά.

* Υλοποιούμε την ιδέα χρησιμοποίησης ενός δικύκλου, προτιμότερο ποδηλάτου, ξαναθυμόμαστε το... περπάτημα.

womanonly