Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Παιδική παχυσαρκία: Γιατί οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να παχύνουν;

Οι κίνδυνοι για την υγεία, για τα παχύσαρκα παιδιά, μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερoι από ό, τι είχε προηγουμένως σύμφωνα με νέα έρευνα.
Γιατί, λοιπόν, οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να παχύνουν; Νέα έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δείχνει ότι τα παχύσαρκα παιδιά και οι έφηβοι κινδυνεύουν από καρδιακές νόσους όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, σε σύγκριση με τα φυσιολογικού βάρους παιδιά.
«Τι κάνω λάθος;»  αναρωτιούνται οι γονείς που έχουν υπέρβαρα ή και παχύσαρκα παιδιά και νιώθουν την κριτική στα μάτια των άλλων. Νιώθουν ότι απέτυχαν.
Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά έως 11 ετών φθάνουν το 33% ενώ στις ηλικίες έως 5 ετών φθάνουν το 22%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Εθνικό Πρόγραμμα Μέτρησης παιδιών στην Αγγλία. Τα στοιχεία είναι παρόμοια στην Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.
Οι γονείς δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας των παιδιών τους. Η έλλειψη ενημέρωσης και γνώσεων σε σχέση με τη διατροφή, η έλλειψη εκπαίδευσης για τα τρόφιμα, οι περιορισμένες δεξιότητες μαγειρικής και τα περιορισμένα χρήματα για να αγοράσουν πιο υγιεινά τρόφιμα είναι κάποιες από τις αιτίες. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την πολύωρη εργασία και κατά συνέπεια απουσία του γονέα από το σπίτι, το φαγητό των παιδιών καταλήγει πρόχειρο και παχυντικό.
Μια σοβαρή αιτία για την παιδική παχυσαρκία είναι η καθιστική ζωή που εκτός από την παχυσαρκία μπορεί να δημιουργήσει κι άλλα σοβαρά προβλήματα. Την περασμένη εβδομάδα μια μελέτη έδειξε ότι το 75% των μαθητών που τους προτάθηκε να πάνε μέχρι το κοντινό τους πάρκο, προτίμησε να μείνει στο σπίτι. Το 89% των παιδιών περνά τις περισσότερες ώρες του μπροστά από την τηλεόραση ή κάποια άλλη οθόνη. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ υποστηρίζουν ότι κάθε επιπλέον ώρα τηλεόρασης, προσθέτει πόντους στη μέση και την περιφέρεια των παιδιών κάθε εβδομάδα.
 Το 75% των γονιών δεν συνειδητοποιούν έγκαιρα ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα ενώ για τους γύρω τους είναι προφανές. Στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια βάρους δεν έχει σχέση μόνο με τη διατροφή και την άσκηση αλλά και με την εκπαίδευση και τη ψυχολογική υποστήριξη.
Ο Charlie Powell, διευθυντής εκστρατειών για τη σωστή διατροφή των παιδιών – μια συμμαχία 150 φορέων της εκπαίδευσης, της υγείας και ομάδων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων για παιδιά – λέει ότι είναι δύσκολο για τους γονείς να αντισταθούν στις πειστικές διαφημίσεις και την ευκολία του πρόχειρου φαγητού. «Υπάρχουν τεράστια εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουνε για να κρατήσουν υγιή τα παιδιά τους. Είναι δεδομένα που δεν υπάρχαν όταν ήταν εκείνοι παιδιά. Οι τεχνικές και οι καμπάνιες που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες του έτοιμου φαγητού για να τα κάνουν ελκυστικά είναι ιδιαίτερα εξελιγένες.
Πόσες θερμίδες θα πρέπει να τρώτε;
2.500 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες
2.000 θερμίδες την ημέρα για τις γυναίκες
1.800 θερμίδες για παιδιά ηλικίας πέντε έως 10 την ημέρα
Πηγή: BBC