Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Σαρωτικές αλλαγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!

Η πρόταση προβλέπει οι υπάλληλοι να εργάζονται τρεις εβδομάδες το μήνα.

Με δεδομένο ότι η εργασιακή εφεδρεία αποτελεί κόκκινο πανί για τη ΔΗΜΑΡ, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, και ένα από αυτά είναι η πρόταση για εκ περιτροπής εργασία των δημοσίων υπαλλήλων τρεις βδομάδες το μήνα με το 70% του μισθού τους.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πρόταση προβλέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται τρεις εβδομάδες το μήνα λαμβάνοντας 30% μικρότερο μισθό. Το πλεονέκτημα της πρότασης θεωρείται πως είναι το γεγονός ότι η μείωση του μισθού δεν είναι τόσο μεγάλη όσο με την εργασιακή εφεδρεία (όπου θα λαμβάνουν το 50% του μισθούς τους).

Ωστόσο, είναι άγνωστο αν θα εφαρμοστεί αυτή η πρόταση καθώς αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις καθώς και πιθανά συνταγματικά κωλύματα.
Ακριβώς λόγω των παραπάνω προβλημάτων, η πρόταση για εκ περιτροπής εργασία των δημοσίων υπαλλήλων δεν αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά -αν προχωρήσει- προβλέπεται να γίνει σε εθελοντική βάση. Δηλαδή, με κάποιον τρόπο να κληθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να δηλώσουν πως ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο μέτρο. Οι εμπνευστές της πρότασης θεωρούν ότι η part time εργασία μπορεί να γίνει αποδεκτή από ορισμένες μόνο κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι μητέρες με ανήλικα παιδιά ή όσοι υπάλληλοι εργάζονται παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα.  
 
Σαρωτικές αλλαγές και στον ιδιωτικό τομέα

Οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο της τρόικας που τώρα ζητά, με e-mail που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και Εργασίας Γ.Βρούτση, μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας, κάτι που φέρνει στο τραπέζι την επιστροφή στην εξαήμερη εργασία, καθώς και νέες περικοπές στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης ή συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την Ημερησία, η τρόικα ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις και τις απολύσεις. Έτσι, θέτει στο τραπέζι της συζήτησης το χρόνο της προειδοποίησης για την απόλυση υπαλλήλου και το κόστος της απόλυσης.
Επιπλέον, ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ζητούν διαφορετικό ωράριο εργασίας μέσα στην ημέρα και την εβδομάδα (αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε 4μηνη ή και 9μηνη βάση, που προβλέπει ο νόμος).
Ακόμη, ζητείται η κατάργηση του πενθημέρου, με αύξηση των ημερών εργασίας στις 6, με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες την ημέρα και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στην εναλλαγή μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας.
epikaira