Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σύδνεϋ: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησαν στο Σύδνεϋ οι εορταστικές εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, με την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Μακεδνώς: Τέκνο Ενός Θεού», το οποίο έγραψε ο Αυστραλός Πολ Χάνσεν.
Το συγκεκριμένο βιβλίο κέρδισε φέτος το πρώτο λογοτεχνικό βραβείο και αναφέρεται στην ιστορία του Μακεδνού, του μυθικού προγόνου των Μακεδόνων.

Ο κ. Χάνσεν δηλώνει ότι ο ίδιος είναι «μαθητής της επιστροφής στα πρωτότυπα αρχαία θραύσματα και έγγραφα». Η έρευνά του για το βιβλίο του διέρχεται από τους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, ιδίως την αρχαία βασιλική νεκρόπολη των Αιγών (σημερινή Βεργίνα).

Ο δρ Βασίλης Αδραχτάς του Πανεπιστημίου Macquarie έκανε λόγο για ένα βιβλίο «γεμάτο δράση», με «χαρακτήρες που έχουν προσωπικότητες συνεπείς με τους ρόλους τους στον ελληνικό χώρο», «εκεί που ο Χάρι Πότερ συναντά τον Ηρακλή».

Η σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας, διάρκειας ενός έτους, εγκαινιάστηκε επίσημα από τον κ. Βασίλειο Τόλιο, γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ.

«Συγχαίρω την πολλά υποσχόμενη ομάδα που έχει συγκροτήσει αυτό το εντυπωσιακό πρόγραμμα και καλώ όλους να στηρίξουν αυτές τις εκδηλώσεις που χρησιμεύουν για την προώθηση του Μακεδονικού Ελληνισμού ειδικά -και της Ελλάδος γενικότερα» είπε ο κ. Τόλιος και πρόσθεσε: «Θα πρέπει όλοι μας να υποστηρίξουμε τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται γύρω από την έκθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αυστραλιανό Μουσείο. Είναι μια μοναδική ευκαιρία προώθησης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας σε όλα τα τμήματα της αυστραλιανής κοινωνίας».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης της Νέας Νότιας Ουαλίας, Χρήστος Παπαπέτρου, ευχαρίστησε το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (ΝΝΟ) για τη συνεργασία του «σε αυτό το μοναδικό έργο» και κάλεσε την παροικία να αγκαλιάσει όλες τις εκδηλώσεις στο κατάμεστο πρόγραμμα.

Ο συντονιστής του «Φεστιβάλ Δημήτρια 2012», Δημήτρης Καμετόπουλος, παρουσίασε τις 30 εκδηλώσεις του προγράμματος, εφιστώντας ιδιαίτερα την προσοχή σε σημαντικά γεγονότα, όπως είναι η έκθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο τελετάρχης, δρ Παναγιώτης Διαμάντης, παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα για το επόμενο μάθημα στα Αγγλικά του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ με θέμα «Μια Σύντομη Ιστορία της Μακεδονίας», με ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε, στους τελευταίους δύο αιώνες, στις σχέσεις της Αυστραλίας με τη γη, τον λαό και την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας.
blue-hornet team