Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Τι σημαίνει το σήμα “GreenDot” στην ανακύκλωση

Ακόμα και αν η ανακύκλωση αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αρκετά σήματα που απεικονίζονται στις συσκευασίες περνούν απαρατήρητα μπροστά μας!
Το σήμα “GreenDot” θεωρείται ένα από τα ευρωπαϊκά σήματα που καθορίζουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης, αλλά πολλές φορές συγχέεται λανθασμένα με το σήμα της ανακυκλωσιμότητας ενός προϊόντος…
Το σχέδιο του λογότυπου
Ο σχεδιασμός του “Green Dot” ​​έχει άμεσους δεσμούς με το κινέζικο σύμβολο «γιν και γιανγκ». Είναι ελαφρά τυπωμένο και χαρακτηρίζεται από μια σκοτεινή απόχρωση του πράσινου. Για λόγους κόστους και για να αποφευχθεί η σύγχυση με άλλα σύμβολα της ανακύκλωσης, πολλοί κατασκευαστές επέλεξαν το συνδυασμό του μαύρου με το άσπρο ή έναν άλλο συνδυασμό χρωμάτων.
Η σημασία του σήματος “Green dot” στις συσκευασίες
Η παρουσία του πάνω σε ένα προϊόν υποδηλώνει την συμμετοχή μιας εταιρίας στο ευρωπαϊκό δίκτυο “Green Dot” μέσα από τη χρηματοδότηση της για την ανακύκλωση των συσκευασιών. Ουσιαστικά αποτελεί την ένδειξη που φανερώνει ότι ο υπεύθυνος της συσκευασίας στην αγορά έχει προνοήσει για την τήρηση της ανάλογης νομοθεσίας για τον τελικό προορισμό των παραγόμενων αποβλήτων. Πρόκειται για ένα «πράσινο» σύμβολο που ενημερώνει τους καταναλωτές ότι ο κατασκευαστής του προϊόντος συμβάλλει εμφανώς στο κόστος της ανάκτησης και ανακύκλωσης…
 Τα τέλη μιας εταιρίας για την ανακύκλωση διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, την ποσότητα παραγωγής και το υλικό της συσκευασίας π.χ. χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, ξύλο. Πάντως, το σύστημα προτρέπει τους κατασκευαστές με τον τρόπο του να μειώσουν την παραγωγή συσκευασιών, αφού μόνο έτσι θα μειώσουν τα τέλη. Σύμφωνα με τους νόμους, αν μια εταιρία δεν ενταχθεί στο σύστημα “Green Dot”, αναγκάζεται να συλλέγει η ίδια τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, πράγμα που θεωρείται σχεδόν αδύνατο για τις εταιρίες με μαζική παραγωγή.
Σε πολλές χώρες οι αρχές επιβάλλουν πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με το σύστημα. Μέχρι σήμερα, 23 χώρες, όπως η Γαλλία, η Τουρκία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία, έχουν εισέλθει στο σύστημα και 130.000 επιχειρήσεις με 460 δισ. συσκευασίες συμβάλλουν στην οικολογική προσπάθεια.
 Η ιστορία του “Green Dot
Το 1991, η γερμανική κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο για τις συσκευασίες που απαιτούσε από τους κατασκευαστές να φροντίζουν για την ανακύκλωση της παραγωγής τους. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα «διπλό σύστημα» συλλογής των αποβλήτων, το οποίο μάζευε όχι μόνο τα αστικά απόβλητα αλλά και τις οικιακές συσκευασίες. Υπεύθυνη για αυτή την προσπάθεια είναι η Duales System Deutschland GmbH της Γερμανίας, η οποία συλλέγει υλικά συσκευασίας μόνο από τους κατασκευαστές που καταθέτουν τα τέλη αδείας…
πηγή:flowmagazine.gr