Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Χερσόνησος: Το «στολίδι» της Κρήτης

 Η Χερσόνησος βρίσκεται 26 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο, ανάμεσα στον Ανισαρά και τη Σταλίδα.

Η Χερσόνησος αναπτύχθηκε λόγω του τουρισμού και μέσα σε λίγες δεκαετίες εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο στην Κρήτη.
Η Χερσόνησος έχει περίπου 3000 μόνιμους κατοίκους (2981 στην απογραφή του 2001), αλλά ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται κάθε καλοκαίρι με τους χιλιάδες εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό, και φυσικά με τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που περνούν τις διακοπές τους στη Χερσόνησο.
 Αν κάποιοι προσπαθήσουν να σας πουλήσουν διακοπές στη Χερσόνησο λέγοντας σας ότι είναι μια μικρή γραφική πόλη στην Κρήτη, μην τους πιστέψετε γιατί απλούστατα σας λένε ψέματα.
 Χερσόνησος σημαίνει διασκέδαση και μαζικός τουρισμός, όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες, μια μοντέρνα πόλη με δεκάδες καταστήματα με τουριστικά είδη, ρούχα και κοσμήματα, εστιατόρια με κάθε λογής κουζίνα, καφετέριες, μπαράκια και κλαμπ για κάθε γούστο.
Ανάμεσα στη φασαρία και τη δυνατή μουσική, τους έξαλλους χορούς και τα πολλά bar με τους νεαρούς μεθυσμένους θαμώνες η Χερσόνησος κρύβει το άλλο της πρόσωπο. Το γεμάτο ιστορία, πολιτισμό και της άγριας φυσικής κρητικής ομορφιάς.
Όταν το φως της ημέρας αρχίζει να λούζει για τα καλά το παραλιακό τουριστικό θέρετρο της Χερσονήσου (photo 1) τότε είναι η κατάλληλη ώρα για όσους ταξιδιώτες ψάχνουν να βρουν τα κομμάτια της ιστορίας και μνήμες του ένδοξου αρχαϊκού πολιτισμού.
Η μουσική και τα δυνατά beat που διασκεδάζουν, σε συνδυασμό με μπόλικο αλκοόλ, τα μιλιούνια βορείο-ευρωπαίων την ημέρα σιγάζει, όπως και σφαλιστές είναι και οι πόρτες στα δεκάδες bar. Εκεί λοιπόν στον παραλιακό πεζόδρομο που λίγο καιρό πριν συνωστίζονταν κόσμος που τραγουδούσε και χόρευε, θα να ανακαλύψεις το «Σαράκηνο», ένα σιντριβάνι με ψηφιδωτά, σε σχήμα πυραμίδας.

 Οι παράλιες που βρίσκονται δυτικά του οικισμού είναι ότι πρέπει για ένα πρωινό μπάνιο, με τα νερά σε χρωματικούς συνδυασμού του γαλάζιου και του βαθύ μπλε και τους μικρούς κόλπους με την λευκή άμμο.
Καστέλλι
Οι αποστάσεις μικρές και έτσι χωρίς να το καταλάβουμε βρισκόμαστε στο Καστέλλι. Οι μικροί φοίνικες, οι απέριττες διπλοκατοικίες, το παλιό κομμάτι της πόλης, δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στο Καστέλλι, από αυτό που συνηθίζει το μάτι στα παράλια.

Ανεπαίσθητες αποχρώσεις που περισσότερο τις αισθάνεσαι παρά τις ζεις ή τις βλέπεις. Στην δυτική πλευρά του υψιπέδου που βρίσκεται το Καστέλλι, υπάρχει απομονωμένη η Μονή Καλλέργη. Ένας μικρός τσιμεντένιος δρόμος που μετατρέπεται σε ομαλό χωματόδρομο θα μας οδηγήσει εκεί.
Τελευταία στάση το παραδοσιακό χωριό Λύττος ή Ξυδάς. Στα πετρόχτιστα σπίτια του και στα στενά καλντερίμια του θα ανακαλύψεις το χαμένο χρώμα της παράδοσης που έχει εκλείψει από τα τουριστικά μέρη της Κρήτης.

 Στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό βρίσκονται απομεινάρια της αρχαίας Λύττου ή Λύκτου, της αρχαιότερης πόλης του νησιού. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Ρέα στάλθηκε από τους γονείς της στη Λύκτο, για να γεννήσει τον Δία.
Εάν βρεθείτε λοιπόν στη Χερσόνησο και θελήσετε να κάνετε κάποια αποτοξίνωση από το αλκοόλ, οι μυστικές γωνιές της περιοχής σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. 



Πως θα πάτε στη Χερσόνησο

 Από το αεροδρόμιο Ηρακλείου στη Χερσόνησο μπορείτε να πάτε είτε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που θα σας παραδώσουν όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο, με ταξί ή με λεωφορείο. Το αεροδρόμιο Ηρακλείου απέχει 20 χιλιόμετρα περίπου από τη Χερσόνησο και θα φτάσετε εκεί σε 15 λεπτά περίπου ακολουθώντας τη νέα Εθνική οδό.

Από το λιμάνι Ηρακλείου στη Χερσόνησο. Αν δεν έχετε αυτοκίνητο, τότε ή θα πάρετε ταξί βγαίνοντας από το πλοίο ή θα προχωρήσετε 500 μέτρα περίπου μέχρι το σταθμό λεωφορείων που βρίσκεται έξω και απέναντι από το λιμάνι. Απο εδώ αναχωρούν λεωφορεία κάθε μισή ώρα προς Χερσόνησο, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
Από Χανιά και Ρέθυμνο προς Χερσόνησο. Η εθνική οδός από Χανιά και Ρέθυμνο προς Ηράκλειο συνεχίζει μέχρι τη Χερσόνησο και ανατολικότερα. Από Ρέθυμνο θα χρειαστείτε 2 ώρες περίπου μέχρι τη Χερσόνησο, ενώ από Χανιά περίπου 2,5 ώρες.
Από Αγιο Νικόλαο προς Χερσόνησο, ακολουθήστε την εθνική οδό προς Ηράκλειο και θα είστε στη Χερσόνησο σε 30 λεπτά περίπου.
Από Κοκκίνη Χάνι, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη και Ανισσαρά προς Χερσόνησο. Ακολουθήστε την παλιά εθνική οδό που περνάει μέσα από τις παραπάνω περιοχές και οδηγεί στη Χερσόνησο σε λίγα λεπτά. Τα λεωφορεία περνούν πολύ συχνά, ενώ το ταξί δεν θα σας στοιχίσει ακριβά λόγω της μικρής απόστασης.
Το ίδιο ισχύει για Σταλίδα και Μάλια, που βρίσκονται ανατολικά και πολύ κοντά στη Χερσόνησο.
blue-hornet team