Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Φρέσκα Αρωματικά στο μπαλκόνι

Τα αρωματικά φυτά μας χαρίζουν το άρωμα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας και δε χρειάζονται μεγάλη φροντίδα. Μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και σε μπαλκόνια που δεν τα βλέπει πολύ ο ήλιος.
Με λίγη οργάνωση και ελάχιστο κόπο, μπορείτε να έχετε φρέσκα αρωματικά φυτά στο πιάτο σας!
Για να τα καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι θα χρειαστείτε μερικές γλάστρες και ζαρντινιέρες (κατά προτίμηση πλαστικές γιατί είναι ελαφριές), χώμα για να γεμίσετε τις γλάστρες, πιατάκια κάτω από τις γλάστρες για να συλλέγουν το νερό που περισσεύει και λίγο χαλίκι.
Οι ζαρντινιέρες και οι γλάστρες θα πρέπει να έχουν βάθος 25 με 30 εκατοστά.
Στο κάτω μέρος της γλάστρας βάζετε μία στρώση από χαλίκια ώστε να διευκολύνεται η απορροή του νερού.
Γεμίζετε τη γλάστρα με χώμα που έχετε προμηθευτεί από το τοπικό γεωπονικό σας κατάστημα. Προτιμήστε χώμα που είναι εμπλουτισμένο με οργανικά υλικά όπως το κομπόστ. Βάλτε το πιατάκι κάτω από τη γλάστρα και είστε έτοιμοι για να καλλιεργήσετε αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι.
 Δενδρολίβανο

- Όρθιο ή έρπον
- Πολύ συχνή χρήση για καλλωπιστικούς σκοπούς, ιδιαίτερα το έρπον (κρέμεται από τοίχους, κάνει εδαφοκάλυψη)
- Βγάζει όμορφα μοβ λουλούδια
- Για χρήση στην κουζίνα, κόβεις κλαδάκι, και γδέρνεις τα φύλλα του προς την αντίθετη κατεύθυνση που φύονται πάνω στο κλαδάκι
Λεβάντα
- Όμορφος μικρός θάμνος με γκρίζο φύλλωμα και μακριούς μίσχους με μοβ άνθη
-  Μοσχοβολιστά όλα: και άνθη και φύλλα. Κόψε τα άνθη, αποξήρανέ τα, και κρέμασέ τα στην ντουλάπα σου: ο σκόρος θα εξαφανιστεί
-  Κρέμασέ τα στο υπνοδωμάτιό σου: θα κάνεις ήρεμο ύπνο
-  Θέλει κλάδεμα για διαμόρφωση το χειμώνα
Λουίζα
-  Θαμνάκος που γίνεται μικρό δεντράκι
-  Όμορφα πράσινα μακρόστενα φύλλα, που μοσχομυρίζουν λεμονάκι
-  Τα χρησιμοποιείς στη μαγειρική  για να δώσεις λεμονάτο άρωμα ή την κάνεις αφέψημα
-  Βοηθά: στην αποτοξίνωση, στην κυτταρίτιδα, στη λιποδιάλυση, στην αιμόσταση, στη δίαιτα
Αρμπαρόριζα
-  Χαμηλός θάμνος, πανεύκολος στην καλλιέργεια
-  Πολύ συχνή χρήση του σαν καλλωπιστικό για τα όμορφα άνθη του, το πλούσιο φύλλωμά του. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.
-  Έχεις τις ίδιες απαιτήσεις με την μολόχα: λίγο νερό, πολύ φως
 Αρωματικά μονοετή: Άνηθος, Μαϊντανός (διετής), Σέλινο, Μάραθο, Σέλερι, Βασιλικός (σγουρός)
Αρωματικά πολυετή: Ρίγανη, Δενδρολίβανο, Μαντζουράνα, Μέντα -Δυόσμος, Λουίζα, Βασιλικός (πλατύφυλλος), Φασκόμηλο, Λεβάντα, Αρμπαρόριζα, Θυμάρι
Αρωματικά που θέλουν νερό (γιατί αλλιώς μαραζώνουν): Μαϊντανός, Άνηθος, Βασιλικός (πλατύφυλλος – σγουρός), Σέλινο, Μέντα, Δυόσμος, Λουίζα
Δε θέλουν πολύ νερό (γιατί αλλιώς σαπίζουν): Ρίγανη, Δενδρολίβανο, Θυμάρι, Αρμπαρόριζα, Λεβάντα
Άνηθος, μαϊντανός
- Από σπόρο την άνοιξη ή φυτεύεις έτοιμο φυτό, πανεύκολοι στην καλλιέργεια
- Αφού μεγαλώσουν λίγο, κόψε όσα κλαδάκια θέλεις από τη βάση τους
- Όσο πιο πολύ τους κουρεύεις, τόσο πιο πολύ φουντωτοί γίνονται
- Αν τους αφήσεις να ανθίσουν και να “σποριάσουν”, ξέρεις πλέον τι πρέπει να κάνεις: μαζεύεις τους σπόρους για του χρόνου.
Βασιλικός
- Από σπόρο την άνοιξη ή έτοιμο φυτό
- Ο σγουρός είναι ετήσιος, ο πλατύφυλλος, ο αγιορείτικος είναι πολυετείς
- Πολύ πιθανό να ταλαιπωρηθούν από κάμπιες
- Τους κορφολογείς, πλένεις τα φύλλα, τα κόβεις με τα χέρια και τα χρησιμοποιείς κατευθείαν στη μαγειρική και φτιάχνεις πέστο.
Σέλινο
- Μοιάζει τρομερά με τον μαϊντανό όταν είναι μικρό το φυτάκι: πρόσεχε τι θα πάρεις.
- Η μία ποκιλία καλλιεργείται για τη ρίζα της που τρώγεται ωμή (σαλάτες) ή μαγειρεμένη (σούπες) (σελινόριζα)
- Η άλλη καλλιεργείται για τα φύλλα της, καθώς έχει πιο μεγάλους μίσχους, που τρώγονται τουρσί, ωμά ή μαγειρεμένα.
Δυόσμος, μέντα
- Μεγαλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις υπογείως, πάρα πολύ γρήγορα
- Όσο τους κόβεις, τόσο πιο πολύ μεγαλώνουν
- Δε τους φυτεύεις ποτέ μαζί με άλλα φυτά, θα τα καταπνίξουν
- Χρήση στη μαγειρική, σαν αφέψημα, στα κοκτέιλ.
- Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, είναι τονωτικό και χωνευτικός
blue-hornet team