Το καρπούζι περιέχει μεγάλες
ποσότητες βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά είναι πλούσιο
και σε β-καροτίνη και λυκοπένιο.
Οι δύο αυτές ουσίες, γνωστές για την
έντονη αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύουν τον οργανισμό από
διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, έναν πολύ
σημαντικό ηλεκτρολύτη ο οποίος συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής
λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.
Παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα και
σε φυτικές ίνες, των οποίων η δράση είναι ευεργετική για την ομαλή
λειτουργία του εντέρου, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την
πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Ο χυμός του
καρπουζιού επίσης προκαλεί έντονη διούρηση με αποτέλεσμα να καθαρίζει το
αίμα από τις τοξίνες και τα νεφρά από τα άλατα.
Επομένως, το καρπούζι όχι μόνο δεν
παχαίνει αλλά βελτιώνει την υγεία μας προάγοντας την καλή λειτουργία του
οργανισμού, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μάς προστατεύει και από την
αφυδάτωση.
zougla.gr