Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Ίος: Μικρή, γοητευτική και πάντα νέα


Πρόκειται για νησί με σχετικά μικρή έκταση, αλλά εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων, υπέροχες παραλίες, κάτασπρα σπίτια, έντονο αρχαιολογικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο. Η ρομαντική Ίος με τις άρτιες τουριστικές υποδομές, σας καλεί να χαρείτε τις ομορφιές της, να ζήσετε και να διασκεδάσετε στους έντονους και νεανικούς ρυθμούς της και να βιώσετε τη φιλοξενία των κατοίκων της.




Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η Ίος ή Νιος για τους ντόπιους, είναι νησί των Κυκλάδων με έκταση 107,8 τετ. χλμ. και ακτογραμμή 87 χλμ. Έχει πολλούς όρμους, σημαντικά αξιοθέατα και εκατοντάδες ναούς. Είναι βραχώδης με πλούσιο υπέδαφος. Κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Πήρε το όνομα της από τα λουλούδια που φύτρωναν άφθονα. Λόγο της γεωγραφικής της θέσης, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Κυκλαδικού πολιτισμού. Ήταν μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας και έπειτα πέρασε στην κατοχή των Μακεδόνων. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο ήταν τόπος εξορίας. Τα βυζαντινά χρόνια λεηλατήθηκε από επιδρομές πειρατών. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια Ενετών και Τούρκων, ενώ κατά την Τουρκοκρατία ήταν άντρο Γάλλων πειρατών. Συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821. Το 1832 ενώθηκε με την Ελλάδα. Το κλίμα είναι δροσερό και υγιεινό. Η Ίος φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της και τα πάρτι, για αυτό και την προτιμούν οι νέοι. Οι περίπου 2.000 κάτοικοι της ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.
Περπατήστε στους κάμπους, τους λόφους και τους οικισμούς. Θαυμάστε τη φύση, τους ναούς και τα κάτασπρα σπίτια. Στη Χώρα βολτάρετε στα σοκάκια και τις πλατείες. Δείτε τα μουσεία (αρχαιολογικό, λαογραφικό), τους ανεμόμυλους, τις εκκλησίες, την αρχαία πόλη με τα τείχη, τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και το ναό του Απόλλωνα. Στην Τσουκαλάρια βρίσκεται το ανοιχτό Θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου «Οδυσσέα Ελύτη». Στον Μυλοπότα επισκεφτείτε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Περπατήστε στο Γιαλό, το λιμάνι του νησιού και δείτε το φάρο και το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Στο λόφο του Σκάρου δείτε τον Πρωτοκυκλαδικό Οικισμό. Στη θέση Πλακωτό δείτε τον τάφο του Ομήρου, του οποίου η μητέρα, Κλυμένη, γεννήθηκε στην Ίο. Δείτε τον Ψαθόπυργο. Στο Παλαιόκαστρο επισκεφτείτε το βυζαντινό κάστρο και την εκκλησία της Παναγίας. Στη Αγία Θεοδότη δείτε την ομώνυμη εκκλησία, τα ερείπια του ελληνιστικού πύργου και του αρχαίου υδραγωγείου και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα. Στον Κάλαμο επισκεφτείτε το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.


Παραλίες ή βουνό

Στην Ίο θα βρείτε υπέροχες παραλίες (περισσότερες από 40) για όλα τα γούστα. Ξεχωρίζουν οι: Κουμπάρα, Πλάκες, Αγία Θεοδότη, Παπά, Κάλαμος, Ψάθη, Μαγκανάρι, Μυλοπότας, Γιαλός, Καμπάκι, Πλακωτός, Πεταλίδι, Διαμούδια, Νεράκι. Σαπουνόχωμα, Βαλμάς, Κλήμα, Πικρό Νερό, Τζαμαρία, Κολιτσάνι, Παππά Αυλάκι, Τρεις Κλήσες, Τρυπητή, Πέπα, Ντόμινο, Πλουτώ, Αγία Κυριακή.


Δραστηριότητες

Κάντε το γύρο του νησιού με βάρκα ή γνωρίστε πολλές από τις περιοχές του μέσα από συγκεκριμένα μονοπάτια. Κάντε θαλάσσια σπορ, κολύμπι, ψάρεμα, καταδύσεις, ποδήλατο. Μάθετε για τα έθιμα και τις παραδόσεις των ντόπιων μέσα από τα πανηγύρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επισκεφτείτε μια από τις 365 εκκλησίες του νησιού. Ξεχωρίζουν η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η Αγία Αικατερίνη, ο Άγιος Νικόλαος, η Χρυσοπηγή, ο Ευαγγελισμός, ο Άγιος Νικόλας στο Κάστρο, η Φανερωμένη, η Αγία Ειρήνη, το Μοναστήρι του Πύργου, η Αγία Θεοδότη.

Φαγητό, μαγαζιά

Για φαγητό επιλέξτε «Δράκος», «Lord Byron», «Ρίγανη», «Πυθάρι», «Unique», «Χρήστος», «Κατώγι», «Πολύδωρας», «Κούλα». Για ποτό, καφέ και διασκέδαση προτιμήστε «Barmacy», «Flames», «Bad Wolf», «Baru», «Coo», «Lemon», «Slammer», «Disco 69», «Scorpion», «Κλικ», «Βάλσαμο». Δοκιμάστε τοπικές συνταγές, μεζέδες, κρεατικά, ψάρια, θαλασσινά, τυριά, λικέρ. Αγοράστε ξινοτύρι, κρασί, αναμνηστικά, μέλι, γλυκά.


Μετάβαση στον προορισμό

Ακτοπλοϊκώς, υπάρχει καθημερινή σύνδεση με τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Η Ίος συνδέεται και με Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Φολέγανδρο, Αμοργό, Κίμωλο, Σίφνο, Σίκινο, Ανάφη, Σέριφο και Ηράκλειο. Στην Ίο δεν υπάρχει αεροδρόμιο, αλλά δίνεται η δυνατότητα να προσγειωθεί ελικόπτερο, στο σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο ελικοδρόμιο της. Στο νησί κυκλοφορούν λεωφορεία και ταξί. Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι, ενώ βάρκες σας μεταφέρουν στις παραλίες.


Χρήσιμα τηλέφωνα

Κωδικός Περιοχής: 22860
Αστυνομία: 91222, 92222
Λιμεναρχείο: 91264, 92264
Κέντρο Υγείας: 28611, 91227
Αρχαιολογικό Μουσείο: 91246
Τουριστικές πληροφορίες: 91850
ΚΤΕΛ: 92015
Ταξί: 91606




πηγή:diakopes-ekdromes.gr