Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών αρχηγών

Συμφωνία των πολιτικών αρχηγών να τεθεί εναργέστερα το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αρχής γενομένης από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής προδίδουν οι πρώτες δηλώσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη ύστερα από την, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, σύσκεψή τους στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρόντος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Εν εναμονή ανακοίνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η ελληνικη κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται μέχρι τώρα ο χρόνος που θα το πράξει.
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Ευάγγελο Βενιζελο και Φώτη Κουβελη έγινε σαφές ότι το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης πρέπει να τεθεί άμεσα με δεδομένη και τη μεγάλη ύφεση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος στήριξε τον Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως έχει την ικανότητα να φέρει σε πέρας μια τέτοια αποστολή και έδωσε έμφαση στο θέμα της ύφεσης ζητώντας ελάφρυνση του βαρών για τους Ελληνες πολίτες. Η επιμήκυνση ετέθη ήδη , είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι κατ´ αυτόν τον τροπο θα ξεκινούν πλέον οι δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μίλησε για συμφωνία των «τριών» για την επαναδιαπραγμάτευση και τόνισε πως αναζητούνται και θα βρεθούν ισοδυναμα για να μη γίνουν περικοπές.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα. Συμφωνήσαμε -και ήταν σαφές ότι θα συμφωνούσαμε επειδή κινούμαστε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης- ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων αφετηρία είναι η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη αυτής που είχε προβλεθεί και άρα πρέπει να επιχειρήσουμε την επιμήκυνση ώστε η προσαρμογή να γίνει πιο φιλική προς την ανάπτυξη. Το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη τεθεί. Και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα.
Ερωτηθείς για τον κ. Στουρνάρα ο κ. Βενιζέλος παρέσχε πάντως μία δηκτικώς διατυπωμένη κάλυψη: «Ο κ. Στουρνάρας μετείχε σε ένα μέρος της συνάντησής μας. Μας παρουσίασε τις εμπειρίες του από το Εurogroup. Εχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική όπως την έχουμε συμφωήσει οι τρεις αρχηγοί».
Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με βάση την προγραμματική συμφωνία. Η προγραμματική σύγκλιση ισχύει στο ακέραιο». Πρόσθεσε ότι «η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει» και ότι «αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα καθώς και μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας».
Ασκώντας δε κριτική σε όσους «όψιμα ανακαλύπτουν την επαναδιαπραγμάτευση ως διαδικασία», τους κάλεσε να εγκαταλείψουν την πολιτική «που υπονομεύει τη χώρα», διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε κάποιους από τους κυβερνητικούς εταίρους και αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι βολές κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ερχεται μαχαίρι στις δαπάνες
Σε σχεδιασμό για στοχευμένη περιστολή των κρατικών δαπανών τα επόμενα έτη προχωρά η κυβέρνηση και, στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συγκαλεί αύριο ευρεία διυπουργική σύσκεψη.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα των δαπανών πρέπει να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα προτείνει στην τρόικα, αλλά και για πρόσθετες παρεμβάσεις εφέτος, στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμείνουν στην πλήρη κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού.
Στην αυριανή ευρεία διυπουργική σημερινή σύσκεψη θα μετάσχουν, οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας , Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πηγή: ethnos