Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Όλα τα βλέμματα στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου

To βλέμμα του στο Λονδίνο και τους Αγώνες της 30ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής στρέφει ολόκληρος ο πλανήτης, με τη βρετανική πρωτεύουσα να υποδέχεται για τρίτη φορά στην ιστορία της την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ και φέρει τον τίτλο «Τα νησιά των θαυμάτων» (Isles of Wonder). Το κόστος της ανέρχεται στα 27 εκατ. λίρες και φιλοδοξεί να παρουσίασει την ιστορία και το χαρακτήρα των Βρετανών με τη σύγχρονη εικόνα της χώρας.
Η τελετή ξεκίνησε με τον ήχο της μεγαλύτερης, αρμονικά συντονισμένης, καμπάνας στον κόσμο, που σφυρηλατήθηκε πριν από 442 χρόνια και βρίσκεται σε εκκλησία του Λονδίνου και το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου θα μετατραπεί σε μία τεράστια φάρμα που θα μας μεταφέρει στη των Βρετανικών νήσων από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Παιδιά τραγούδησαν εκκλησιαστικούς ύμνους και από ένα τραγούδι για κάθε μέρος της Βρετανίας (Σκωτία, Αγγλία, Ουαλία, βόρεια Ιρλανδία), ενώ θα απαγγελθούν από ηθοποιούς αποσπάσματα από έργα του Σαίξπηρ.
Τη θέση της αγροτικής, εξοχικής Βρετανίας πήρε μέσα σε λίγα λεπτά ένα σκηνικό από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης με εργάτες και αστούς να πλημμυρίζουν την αρένα. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες των πολέμων ενώ οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι ενώθηκαν στον αέρα σχηματίζοντας μια χρυσή βροχή.
Στη συνέχεια ακολούθησε ένα βίντεο γυρισμένο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με τον Ντάνιελ Γκρεγκ ως Τζέιμς Μποντ να παραλαμβάνει την Βρετανή μονάρχη και να καταφθάνουν με «ελικόπτερο» στον αγωνιστικό χώρο.
Αμέσως μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Βρετανίας, το στάδιο έγινε ένα τεράστιο νοσοκομείο, με πραγματικούς υπαλλήλους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, το NHS, για να τιμήσει τους βρετανικούς θεσμούς. Στη συνέχεια ακολούθησε ανάγνωση του «Πίτερ Παν» από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δημιουργό του Χάρι Πότερ, ενώ τους «κακούς ήρωες» όπως τον Λόρδο Βόλντεμορτ και την Κρουέλα ΝτεΒίλ, έδιωξαν δεκάδες Μέρι Πόπινς που προσγειώθηκαν στο στάδιο.
Φυσικά την έκπληξη έκανε ο Ρόουαν Άτκινσον, ο θρυλικός Mr. Bean, ο οποίος έπαιξε στο αρμόνιο τους δρόμους της φωτιάς του Βαγγέλη Παπαθανασίου και σατίρισε την πιο γνωστή ταινία για τον αθλητισμό της Βρετανίας, αποδεικνύοντας το μεγαλείο του φλεγματικού βρετανικού αυτοσαρκασμού.
Την παρέλαση των αθλητών άνοιγει παραδοσιακά η Ελλάδα, ως γενέτειρα τόσο των αρχαίων όσο και των σύγχρονων Αγώνων.
Την επίσημη έναρξη των Αγώνων κηρύσσει κατά παράδοση ο ανώτατος πολιτειακός άρχων της διοργανώτριας χώρας, και εν προκειμένω η Βασίλισσα Ελισάβετ.
iefimerida.gr