Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Κίνητρα για αγορές με πιστωτική μελετάει το ΥΠΟΙΚ


Επανέρχεται το σχέδιο για παροχή εκπτώσεων στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, σε μία προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

 Εκπτώσεις στον ΦΠΑ ακόμη και συμμετοχή σε κληρώσεις με δώρα θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν Τα Νέα, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές με απώτερο στόχο την εφαρμογή του αμερικανικού μοντέλου φορολόγησης όπου ο φόρος εισοδήματος επιβάλλεται μόνο στο μέρος του εισοδήματος που δεν καταναλώνεται ή δεν επενδύεται.

Όπως αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα, η επέκταση της χρήσης των καρτών θα διευκολύνει την άμεση καταγραφή των πληρωμών για τις αγορές άρα και το Δημόσιο θα εισπράττει αμέσως τον ΦΠΑ που αναλογεί.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται αρχικά  η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών που μπορεί να αρχίσει ακόμα και το φθινόπωρο.

Στη συνέχεια προγραμματίζονται κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος με έκπτωση στο ΦΠΑ για κάθε συναλλαγή και συμμετοχή των φορολογούμενων σε κληρώσεις με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά.

Καθώς τέλος οι συναλλαγές και η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο θα γίνεται μέσω τραπεζών περιορίζεται κάθε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισπράττουν τον ΦΠΑ και να μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο.

Ακόμη, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται, μεταξύ άλλων, προτάσεις για αυξημένο φόρο σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση αλλά και κατάργηση προστίμων για φορολογικές παραβάσεις.
πηγή:voria.gr