Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ένα «νόστιμο» μουσείο αφιερωμένο στο παγωτό ανοίγει τις πόρτες του...

Το Carpigiani Gelato Museum θα περιλαμβάνει ανάμεσα στα εκθέματά του –σύμφωνα με την HuffingtonPost- την πρώτη γραπτή συνταγή για παγωτό στην ιστορία,
10.000 φωτογραφίες και περίπου 20 κλασικές–ρετρό μηχανές παραγωγής παγωτού, μεταξύ αυτών και τις πρώτες «καρδάρες», φτιαγμένες από ξύλο και σίδερο.
Ο χώρος -έκτασης 1000 τετραγωνικών μέτρων- με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια δολάρια, διαμορφώθηκε υπό την επιστασία της εταιρείας παραγωγής παγωτού Carpigiani και βρίσκεται στα πρώην γραφεία της εταιρείας, στην Anzola Emilia, έξω από τη Μπολόνια. Τα εγκαίνια έχουν οριστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημειώνει ότι σκοπός του μουσείου είναι να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τον τομέα, να αναδειχθούν οι ρίζες και η ιστορία αυτού του πολύ αγαπημένου σε όλο τον πλανήτη εδέσματος.
 Το μουσείο θα περιλαμβάνει διαδραστική περιήγηση στις τρεις βασικές πλευρές που αφορούν το παγωτό: την εξέλιξη του παγωτού στο χρόνο, την ιστορία της τεχνολογίας παραγωγής του, τα μέρη και τα μέσα κατανάλωσης. Οι μηχανές παγωτού που θα εκτίθενται θα πλαισιώνονται από παρουσιάσεις με τη χρήση πολυμέσων, ντοκουμέντα, διάφορα αντικείμενα και εργαλεία του σχετικού εμπορίου από περασμένες εποχές, μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις, καθώς και εργαστήρια.
Ο εφευρέτης του παγωτού είναι άγνωστος, ωστόσο οι Άραβες εισβολείς στην Ισπανία και τη Σικελία και οι αρχαίοι Ρωμαίοι είναι οι δύο κύριοι διεκδικητές της σχετικής «τιμής». Η δημιουργία σορμπέ, παρ’ όλ’ αυτά, ξεκίνησε το 1200 π.Χ. με χιόνι και πάγο από ορεινές περιοχές. Αρχικά ήταν πολύ ακριβό, για αυτό και το δικαίωμα σε αυτό είχαν μόνο οι οικογένειες που ανήκαν στην αριστοκρατία. Περισσότερα ιστορικά στοιχεία θα μάθετε μετά την επίσκεψή σας στο Carpigiani Gelato Museum…
πηγή:clickatlife.gr