Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πλήρης κατάργηση φοροαπαλλαγών για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ

Πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ τον χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρησή τους για όσες οικογένειες έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί και εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να τονώσει τα δημόσια έσοδα και την ίδια ώρα να εφαρμόσει ένα μέτρο που θα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή ή κατάργηση των φοροαπαλλαγών προβλέπει:
1. Καμία αλλαγή στο καθεστώς των φοροελαφρύνσεων για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) που αφορούν τα εισοδήματα του 2010, οι δηλώσεις μέχρι 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα ανήλθαν σε 4.772.152 σε σύνολο 5.694978 φορολογικών δηλώσεων.
Για αυτές τις δηλώσεις οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά «κόστισαν» στο κράτος 4,7 δισ. ευρώ. Εφόσον προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο, σημαίνει ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές δεν θα επηρεαστούν από τις μειώσεις.
2. Για το οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 30.000 ευρώ και 40.000 ευρώ, προβλέπεται ότι θα περικοπούν στο μισό (δηλαδή κατά 50%) όλες οι φοροελαφρύνσεις. Για τα εισοδήματα του 2010 σε αυτό το κλιμάκιο έγιναν περίπου 350.000 φορολογικές δηλώσεις, με το ύψος των απαλλαγών να φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Οπότε, εφόσον εφαρμοστεί η περικοπή κατά 50%, το όφελος για τα δημόσια ταμεία θα είναι γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.
3. Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ τον χρόνο, το υπό εξέταση σενάριο προβλέπει ότι δεν θα ισχύει καμία φοροαπαλλαγή. Βάσει των στοιχείων, για τα εισοδήματα του 2010, οι φορολογικές δηλώσεις με 40.000 οικογενειακό εισόδημα και άνω ήταν περίπου 550.000 και το ύψος των απαλλαγών φόρων διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ.
Στη μέγγενη της κρίσης
Βέβαια, η οικονομική κρίση έχει μειώσει τα εισοδήματα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι οικογένειες με εισοδήματα έως 30.000 ευρώ τον χρόνο είναι πολύ πιθανό να έχουν αυξηθεί και εκείνες με 40.000 ευρώ να έχουν μειωθεί. Ετσι, με τα σημερινά δεδομένα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα προαναφερόμενα ποσά των φοροαπαλλαγών θα έχουν διαφοροποιηθεί.
Ωστόσο, μια ασφαλής εκτίμηση, για το τι δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει εάν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση για τις περικοπές στις φοροελαφρύνσεις, είναι ότι θα μπορούσε ως μέτρο να αποδίδει περί τα 2 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Σε κάθε περίπτωση, το τι θα συμβεί θα γίνει γνωστό με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι το νέο πλαίσιο των φοροαπαλλαγών θα πρέπει να προσδιορισθεί και να εφαρμοστεί άμεσα.
Η λίστα
Ο κατάλογος των φοροαπαλλαγών είναι μακρύς και για τον λόγο αυτό η τρόικα έχει επιμείνει στο θέμα της δραστικής περικοπής τους. Στις ελαφρύνσεις περιλαμβάνονται:
- Οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.
- Μειώσεις στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.
- Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου (πλην Κρήτης). Σε αυτά τα νησιά ισχύουν συντελεστές 4,5%, 9% και 16%, αντί 6,5%, 13% και 23%.
- Φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων. Το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο είναι 150.000 ευρώ.
Μεταβιβάσεις
Τα αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι άγαμος και σε 250.000 ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι έγγαμος, και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα. Επίσης, υπάρχουν φορολογικές απαλλαγές κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους, καθώς και ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για αγρότες, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.
Φορολογική «αμνηστία»
Να δηλώσουν στην εφορία ό,τι περιουσιακό στοιχείο δεν έχουν δηλώσει μέχρι τώρα, καλούνται οι φορολογούμενοι, καταβάλλοντας ένα ελάχιστο τίμημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ειδική ρύθμιση στην οποία οι υπόχρεοι θα δηλώσουν:
1. Αδήλωτα εισοδήματα.
2. Ακίνητα.
3. Καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
4. Μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
5. Αυτοκίνητα.
6. Σκάφη αναψυχής.
7. Χρυσό και κοσμήματα μεγάλης αξίας.
8. Εργα τέχνης μεγάλης αξίας.
Επειτα θα τους παρασχεθεί «αμνηστία», αφού όμως πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο. Μάλιστα, αρμοδίως αναφέρεται ότι ο φόρος που θα επιβληθεί θα είναι «ελκυστικός», αν και ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί. Αλλωστε, η εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει να συζητηθεί με την τρόικα πριν εφαρμοστεί. Με τη ρύθμιση αυτή, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δημιουργήσει και το νέο περιουσιολόγιο, καθώς θα έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Το περιουσιολόγιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013 και το υπουργείο Οικονομικών θέλει να γνωρίζει για όλους τους φορολογούμενους την κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις, ενώ όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν μαζί με τη φορολογική δήλωση να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο στο οποίο θα αναγράφονται όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα), ώστε να υπάρξει και η βάση ελέγχου για το «πόθεν έσχες».
Πάντως, η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζεται για τη φορολογική «αμνηστία» δεν θα περιλαμβάνει τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και δεν θα αφορά τους πολιτικούς.
πηγή:kathimerini.gr