Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα για τα 11,5 δις.

Στους στόχους της παρουσίας της τρόικα στην Αθήνα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντουάν Κολομπανί,
υπογραμμίζοντας ότι βασική στόχευση των επικεφαλής των κλιμακίων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα επανέλθει στη σωστή τροχιά.
Όπως είπε, οι επικεφαλής της τρόικα θα φύγουν από την Αθήνα στις αρχές Αυγούστου και θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο έλεγχος.
Ο κ. Κολομπανί προσέθεσε ότι πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αξιολόγηση του προγράμματος και επανέλαβε ότι για το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου θα βρεθούν τεχνικές λύσεις για την αποπληρωμή του, ώστε η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μειώσεις για να ανάψει πράσινο φως για τη δόση του Σεπτεμβρίου ώστε να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών είναι οριζόντιες και δεν μένουν μόνο στα λεγόμενα υψηλά κλιμάκια.

Οι περικοπές δεν αφορούν μόνο σε όσους έχουν μισθούς ή συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. Ξεκινούν από τα 1.000. Μεγάλη θα είναι η μείωση και στο εφάπαξ ως 22%.Από τα κοινωνικά επιδόματα ουσιαστικά μπαίνει τέλος σε όλα πλην ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας.
Ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, επισήμανε ότι το υπουργείο του έχει αναλάβει το 44% του συνολικού πακέτου των 11,5 δις. ευρώ, υπογραμίζοντας παράλληλα ότι με τις κατάλληλες αποφάσεις η χώρα θα βγει από την κρίση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέτζος, είπε ότι οι περικοπές στον τομέα της Υγείας, δεν θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ ανά έτος.
citypress.gr