Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Sunseeker Portofino 40

Μικρές διαστάσεις - μεγάλες επιδόσεις

Αν και αποτελεί την μικρότερη σε διατάσεις πρόταση της Sunseeker, το νέο Portofino 40 συνοδεύεται από όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα ποιοτικό σκάφος, καθιστώντας το ως μια από τις δελεαστικότερες προτάσεις στην κατηγορία του.
Δικαιολογώντας τον χαρακτηρισμό του σπορ, το νέο δωδεκάμετρο μοντέλο διεγείρει τις αισθήσεις με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που δεν βασίζεται στον εντυπωσιασμό διαμέσου φλύαρων προτάσεων αλλά με μια σχεδιαστική απλότητα από την οποία προκύπτει η διαχρονικότητα , ένα στοιχείο που η Sunseeker φροντίζει να εξασφαλίσει κατά το δυνατόν σε όλα της τα μοντέλα. 
 Εμφανισιακά, δύο είναι τα στοιχεία του χαρακτηρίζουν το νέο μικρομεσαίο. Το ένα έχει να κάνει με την άτρακτο, η οποία, όντας συμπαγής, συνοδεύεται από ψηλές κουπαστές καθιστώντας ένα στιβαρό σύνολο. Η γάστρα ωστόσο, εξοπλίζεται από δύο ευμεγέθεις υαλοπίνακες και δύο κομψά φινιστρίνια σε κάθε πλευρά, εξασφαλίζοντας στο σκάφος φωτεινότητα και στυλ. Το δεύτερο στοιχείο ωστόσο που χαρακτηρίζει το Portofino δεν είναι άλλο από την ανοιγόμενη οροφή του, προσφέροντάς του έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και στο εσωτερικό άλλον... αέρα! Όσο για την υπερκατασκευή, αυτή φέρει ένα μεγάλο αλεξήνεμο και σε συνδυασμό με τους δύο μεγάλους πλευρικούς υαλοπίνακες προκύπτει άριστη περιμετρική ορατότητα. 
 Χωροταξικά η άνεση τόσο στο κύριο κατάστρωμα όσο και στο κατώτερο, δεδομένης της χρήσης του σκάφους από έξι άτομα θεωρείται δεδομένη είτε αυτά συνυπάρχουν, όπως στο υπαίθριο καθιστικό, είτε αποφασίσουν να απομονωθούν ανά δυάδες σε διάφορα μέρη του σκάφους. Το κύριο κατάστρωμα περιλαμβάνει τέσσερις θέσεις στη ζώνη του πιλοτηρίου, διαμέσου δύο διπλών καθισμάτων. Πιο πίσω ωστόσο συναντάμε το καθιστικό του κύριου καταστρώματος, το οποίο περιλαμβάνει στην δεξιά του πλευρά έναν ευρύχωρο καναπέ που περιβάλλει ένα ξύλινο τραπέζι ενώ αντικριστά είναι τοποθετημένο το πλήρως εξοπλισμένο wet bar, συνεισφέροντας στην επάρκεια αγαθών και την αυτονομία του χώρου. Στα θετικά στοιχεία του καταστρώματος εξάλλου περιλαμβάνονται, τόσο το πρωραίο διπλό στρώμα ηλιοθεραπείας, όσο και το καθιστικό της πρύμνης, η πλάτη του οποίου είναι πτυσσόμενη και σε πλήρη ανάπτυξη δημιουργείται ένα διπλό στρώμα ηλιοθεραπείας. 
 Οι παροχές και οι ανέσεις που προσφέρονται στο κύριο κατάστρωμα προσφέρονται και στο κατώτερο, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από ποιότητα κατασκευής διαμέσου της καλοφινιρισμένης ανοιχτόχρωμης ξυλείας που χρησιμοποιείται στις επιπλοσυνθέσεις και τις επενδύσεις ενώ συνδυάζεται αρμονικά με τις μπεζ επενδύσεις των καθιστικών. Όσο τον τεχνητό φωτισμό, χρησιμοποιούνται λαμπτήρες ιωδίνης ρυθμιζόμενης δέσμης (σποτς) με μεταλλικά πλαίσια κυκλικής διατομής.
 Οι δύο διατιθέμενες καμπίνες είναι πολυτελείς και άνετες και βρίσκονται τοποθετημένες στα άκρα ενώ ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει ένα διπλό κρεβάτι στην πρωραία και τρεις κουκέτες στην πρυμναία. Ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ των καμπίνων καταλαμβάνεται από το καθιστικό, το οποίο περιλαμβάνει ένα άνετο σαλόνι/τραπεζαρία στην αριστερή πλευρά και την κουζίνα και το λουτρό στην δεξιά πλευρά. 
 Επί του πρακτέου, το νέο Portofino εξοπλίζεται είτε με ένα δίδυμο πετρελαιοκινητήρων εσωεξωλέμβιας διάταξης από την Yanmar, συνολικής ισχύος 640 ίππων είτε με ένα δίδυμο της Volvo, συνολικής ισχύος 800 ίππων. Εξαιτίας του πετρελαίου, το νέο μοντέλο αναμένεται να έχει σχετικά χαμηλή κατανάλωση και ικανοποιητικές επιδόσεις που θα ανέρχονται στους 34 περίπου κόμβους στο μέγιστο των στροφών. 
 Τέλος, σχετικά με τον εξοπλισμό του, το νέο Portofino 40 αναμένεται σε μια έκδοση που θα περιλαμβάνει ως στάνταρ την γεννήτρια, ένα σύστημα της Raymarine, ξύλινη επένδυση τικ και την προπέλα ελιγμών πλώρης (bowthruster) καθιστώντας το ανταγωνιστικό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ολικό μήκος: 12,90 μέτρα
Μήκος ισάλου: 9,87 μέτρα
Πλάτος: 3,87 μέτρα
Βύθισμα: 1,06 μέτρα
Αριθμός κρεβατιών: 4+1
Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμων: 750 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενής νερού: 250 λίτρα
Τύπος πρόωσης: εσωεξωλέμβια διάταξη
Μέγιστη ταχύτητα: 34 κόμβοι
πηγή:in.gr