Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

O ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Δεδομένο: ο ήλιος βλάπτει. Ζητούμενο: θέλεις να μαυρίσεις. Λύση: μπορείς να έχεις λαμπερό, ασφαλές μαύρισμα ακολουθώντας 10 απλούς κανόνες.

1 Sun & the City. Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη και στην πόλη. Αν το καταλάβουμε αυτό, αυτόματα έχουμε προλάβει μεγάλο μέρος της βλάβης που προκαλείται στην επιδερμίδα, καθώς και πολλά σημάδια γήρανσης που οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι κρέμες ημέρας με δείκτη SPF, οι αντηλιακές κρέμες αλλά και το make up είναι μερικοί τρόποι για να προστατευθούμε όταν κινούμαστε ή οδηγούμε μέσα στην πόλη. Άλλωστε, τώρα πια οι αντηλιακές κρέμες προσώπου περιέχουν συστατικά που προσφέρουν, ανάλογα με την περίπτωση, ενυδάτωση, προστασία από τις ρυτίδες ή τη χαλάρωση, πρόληψη ή και διόρθωση των καφέ κηλίδων και φροντίδα για το ευαίσθητο δέρμα. Έτσι, συνδυάζεις προστασία και περιποίηση με ένα προϊόν.
2 Προστασία από μέσα. Πριν ακόμη αρχίσεις τα μπάνια και την ηλιοθεραπεία, αλλά και κατά τη διάρκεια των διακοπών σου, είναι καλό να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την άμυνα της επιδερμίδας. Τα σημαντικότερα είναι τα καροτενοειδή που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, κυρίως ντομάτα, καρότο, καρπούζι, κολοκύθα, βερίκοκο. Η λουτεΐνη είναι ένα ακόμη συστατικό που βρίσκουμε σε τροφές, όπως το καλαμπόκι, το σπανάκι και τα φιστίκια, και προλαμβάνει την εμφάνιση καφέ κηλίδων.
3 Ο προσωπικός σου δείκτης. Με τη βοήθεια της αισθητικού ή του φαρμακοποιού σου μπορείς να βρεις το φωτότυπο σου βάσει του οποίου θα διαλέξεις το δείκτη προστασίας που χρειάζεσαι. Γενικά, πρέπει να λάβεις υπόψη σου το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών σου, καθώς και το πόσο εύκολα κοκκινίζεις στον ήλιο. Οι δερματολόγοι συνιστούν αντηλιακά με δείκτες SPF που ξεκινούν από το 15 (απευθύνονται σε σκούρα δέρματα) και φτάνουν στο 50+ (για ιδιαίτερα ανοιχτές και ευαίσθητες επιδερμίδες).
4 Διάλεξε το σωστό σημείο. Οι πολύ λευκές επιφάνειες –άμμος, τσιμέντο, λευκές πέτρες και βράχια– αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Εάν κάθεσαι σε ένα τέτοιο σημείο, θα πρέπει να επιλέξεις ένα αντηλιακό με ακόμη πιο υψηλό δείκτη για να αποφύγεις τα εγκαύματα. Μην ξεχνάς, επίσης, ότι ο ήλιος φτάνει και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οπότε ακόμη και όταν κολυμπάς πρέπει να φοράς αντηλιακό.
 5 Η ποσότητα κάνει τη διαφορά. Όσο καλό και αν είναι το αντηλιακό σου, όσο υψηλό δείκτη SPF και αν έχει, αν δεν βάλεις αρκετό δεν πρόκειται να έχεις επαρκή προστασία. Χρησιμοποίησε ποσότητα ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας για το σώμα. Το αντηλιακό είναι καλό να το απλώνεις πριν βάλεις τα ρούχα σου, ώστε να πάει παντού και να έχει χρόνο να απορροφηθεί πριν ακόμη ντυθείς. 
 6 Αντηλιακό δεν σημαίνει γυαλάδες. Είναι αλήθεια ότι τα αντηλιακά έχουν συνήθως λιπαρή υφή, ειδικά όσα είναι ανθεκτικά στο νερό, όμως μπορείς να βρεις λύσεις για να έχεις ματ επιδερμίδα. Προτίμησε ένα αντηλιακό με ελαφριά υφή γαλακτώματος ή τζελ και έχε στην τσάντα σου μια κόμπακτ, αντηλιακή πούδρα, η οποία απορροφά την έξτρα λιπαρότητα. Τέλος, μην ξεχνάς να καθαρίζεις με μαντηλάκια ντεμακιγιάζ το πρόσωπο ανάμεσα στις εφαρμογές του αντηλιακού για να μειώνεις τις γυαλάδες και τη λιπαρότητα. 

7 Σημασία στις λεπτομέρειες. Σημεία όπως η μύτη, τα αυτιά, η περιοχή πίσω από τα γόνατα, αλλά και η ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, αν και συνήθως τα παραλείπουμε. Για αυτά τα σημεία προτίμησε τα πρακτικά αντηλιακά στικ που έχουν μεγάλο δείκτη SPF και απλώνονται εύκολα παντού. Ειδικά για τα μάτια είναι ιδανικά, αφού οι αντηλιακές κρέμες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή τσούξιμο, ενώ τα στικ είναι σχεδιασμένα συνήθως και για αυτή την περιοχή. 

8 Μην ξεχνάς την επανάληψη. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε πρόσωπο και σώμα τουλάχιστον 20' πριν εκτεθείς στον ήλιο, ώστε να απορροφηθεί σωστά από την επιδερμίδα και να λειτουργήσει. Πρέπει, επίσης, να επαναλαμβάνεις τη χρήση του κάθε 40' έως 80', ανάλογα με το δείκτη SPF, αλλά και κάθε φορά που ιδρώνεις, κολυμπάς και σκουπίζεσαι. Για έξτρα προστασία μπορείς να χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό με χημικά αντηλιακά φίλτρα σε συνδυασμό με ένα δεύτερο που έχει φυσικά φίλτρα. Το πρώτο απορροφά την αντηλιακή ακτινοβολία, ενώ το δεύτερο την αντανακλά. Έτσι, είσαι σίγουρη ότι έχεις την καλύτερη δυνατή προστασία. 

 9 Στυλ & προστασία. Σε συνδυασμό με τα αντηλιακά προϊόντα, τα ρούχα και τα αξεσουάρ μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ασφάλεια στη διάρκεια του καλοκαιριού. Καπέλα, μπαντάνες, γυαλιά, καφτάνια και ό,τι άλλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να προστατευτείς από τον ήλιο είναι ευπρόσδεκτα. Επίσης, το make up και η πούδρα προσφέρουν αντηλιακή προστασία, αφού έχουν πάντα δείκτες SPF. Προσοχή όμως, τα προϊόντα μακιγιάζ δεν αρκούν από μόνα τους, αφού χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα, η αντηλιακή κρέμα είναι πάντα απαραίτητη. 
 10 Το σωστό timing. Οι ώρες που οι παραλίες είναι γεμάτες κόσμο –συνήθως 11 με 4 το απόγευμα – είναι και οι πλέον επικίνδυνες για ηλιακά εγκαύματα. Αποφεύγοντας αυτό το διάστημα εξασφαλίζεις ένα πιο ασφαλές μαύρισμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι αντηλιακή προστασία και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
Σύνθεση
Αντηλιακή και αντιγηραντική κρέμα Soleil Protexion SPF 50+ της RoC (στα φαρμακεία).
Αντηλιακή κρέμα Réflexe Solaire SPF50+ της Avène (στα φαρμακεία).
Αντηλιακή κρέμα που ενισχύει το μαύρισμα
Sun Beauty SPF50 της Lancaster.
Αντηλιακή κρέμα
Dior Bronze SPF50 του Dior.
πηγή:madamefigaro