Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Σπίτι για δύο!

Ανέκαθεν οι μικροί χώροι αποτελούν πρόκληση για έναν αρχιτέκτονα που καλείται να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ιδιοκτητών, μεγιστοποιώντας κάθε φορά τη λειτουργικότητα του χώρου. Η συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύει περίτρανα ότι τα περισσότερα θέματα που μπορεί να προκύψουν λόγω περιορισμένων τετραγωνικών μπορούν να .αντιμετωπιστούν μέσα από τον σωστό σχεδιασμό


Όψη του καθιστικού από την είσοδο του σπιτιού. Σε πρώτο πλάνο, το τρόλει μπαρ -σχέδιο του Piero Lissoni για την Kartell, από το Kartell Flagstore. Αριστερά βρίσκεται η ξύλινη επιφάνεια, η οποία «συνεχίζει» και στο ίδιο το καθιστικό, κρύβοντας πίσω της έναν πολύ λειτουργικό, αποθηκευτικό χώρο, ενώ δεξιά ένας ολόκληρος τοίχος φιλοξενεί προσωπικά στιγμιότυπα του ζευγαριού.
O αρχιτέκτων Μηνάς Κοσμίδης ανέλαβε τη διαμόρφωση του διαμερίσματος, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να δημιουργήσει ένα παιχνίδι όγκων. Το παιχνίδι αυτό δεν οδηγεί μόνο σ’ ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα, αλλά και σε μία εργονομική πρόταση, αφού οι κάθετες επιφάνειες από ξύλο, που συναντά κάποιος στο σαλόνι, κρύβουν ένα γενναιόδωρο, αποθηκευτικό χώρο. Σ’ αυτό το «παιχνίδι» των όγκων εντάχθηκε με επιτυχία και η κουζίνα.
 Η έντονη προσωπικότητα του νεαρού ζευγαριού εκφράζεται με πολύ όμορφο τρόπο μέσα από τα διαφορετικά «κολάζ» σε τρία σημεία του σπιτιού. Στο καθιστικό, μία συλλογή από προσεκτικά τοποθετημένες προσωπικές φωτογραφίες «καλωσορίζει» τους επισκέπτες, ενώ στην κουζίνα και σ’ ένα από τα δωμάτια ένα κολάζ με φωτογραφίες αγαπημένων κινηματογραφικών και μουσικών ειδώλων δίνει μία νεανική και απόλυτα προσωπική νότα.
 Ανάμεσα στα έπιπλα του καθιστικού, βρίσκονται πολύ ιδιαίτερα παραδείγματα σύγχρονου design, τα οποία, σε συνδυασμό με κάποια πιο κλασικά διακοσμητικά, δημιουργούν ένα ζεστό και φιλόξενο αποτέλεσμα. Έργα τέχνης νέων καλλιτεχνών, όπως είναι η Μαγδαληνή Σίγα, βιβλία αρχιτεκτονικής και μεμοραμπίλια από ταξίδια «συναντιούνται» στα χωνευτά, ξύλινα ράφια, που σχεδιάστηκαν με στόχο να προσδώσουν μια ενδιαφέρουσα οπτική στον κατάλευκο τοίχο. 
 Προσεκτικά επιλεγμένα κομμάτια από το Area Domus είναι αυτά που δίνουν το στίγμα στον συγκεκριμένο χώρο: ο γωνιακός καναπές της εταιρείας Frighetto συνδυάζεται ιδανικά τόσο με το χαλί DoLoRez του Ron Arad για την Nanimarquina, και τη γεωμετρική αίσθηση που αποπνέει, όσο και με την κουνιστή πολυθρόνα, η οποία «σπάει» τις αυστηρές γραμμές που κυριαρχούν με τις γοητευτικές «καμπύλες» της. 

Η λευκή νησίδα σχεδιάστηκε ειδικά από τον Μηνά Κοσμίδη, προκειμένου να συνδυαστεί τόσο με την υπόλοιπη κουζίνα όσο και με το ξύλινο τραπέζι φαγητού. Οι καρέκλες είναι σχέδιο του Philippe Starck για την Kartell, από το Kartell Flagstore. To φωτιστικό Circus της Innermost, τα σουπλά και η ποδιά του Γεώργιου Καράμπελλα για το TR2 είναι από το Area Domus, το ρολόι Tic Tac των Philippe Starck και Eugeni Quitllet, οι καρέκλες του Philippe Starck και ο πορτοκαλί δίσκος είναι όλα της Kartell, από το Kartell Flagstore.
Η κουζίνα -κατασκευή της Lube από το κατάστημα Area Domus- είναι από λευκή λάκα, ενώ το τραπέζι της εταιρείας Du Bout Du Monde, από το κατάστημα Domus, δημιουργεί την απαραίτητη σύνδεση με το καθιστικό, έχοντας κοινά στοιχεία με το κεντρικό τραπέζι και τη συρταριέρα.
 Στο υπνοδωμάτιο, τόσο ο φωτισμός όσο και η επιλογή της ριγέ ταπετσαρίας είναι τα δύο στοιχεία που κάνουν το χώρο να ξεχωρίζει, ενώ στο δεύτερο δωμάτιο του σπιτιού, το πολυμορφικό σύστημα - κρεβάτι Trix, καθώς και τα δύο κομοδίνα Componibili -όλα της Kartell, από το Kartel Flagstore-, σε συνδυασμό με το φωτογραφικό κολάζ, είναι αρκετά για να δώσουν στο χώρο τη νεανική και ιδιαίτερη ταυτότητά του.

Πηγή: agelioforos.gr