Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η Ιρλανδία υπερψήφισε το δημοσιονομικό σύμφωνο

 Οι Ιρλανδοί εκλογείς σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα υπερψήφισαν την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου στο χθεσινό δημοψήφισμα.
Με διαθέσιμα πλέον αποτελέσματα και από τις 43 εκλογικές περιφέρειες : το «ναι» συγκέντρωσε το 60,3% των ψήφων (955.091 ψήφοι) και το «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο ποσοστό 39,7% (629.088 ψήφοι). Σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή
η αποχή κυμάνθηκε στο 50% ένα ποσοστό που γειτνιάζει με τον μέσον όρο της εκλογικής συμμετοχής, για τα ιρλανδικά εκλογικά δεδομένα.

Η είδηση για την υπερψήφιση του δημοσιονομικού συμφώνου προκάλεσε ανακούφιση σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ χαιρέτισε το «ναι» των Ιρλανδών εκλογέων στο χθεσινό δημοψήφισμα, για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, χαρακτηρίζοντας την επικράτησή του ως «σπουδαίο βήμα στην κατεύθυνση της ανάκαμψης και της σταθερότητας».

Πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες, τους οποίους επικαλείται ανωνύμως το Γαλλικό πρακτορείο, αναφέρουν ότι το ιρλανδικό δημοψήφισμα αποτέλεσε ένα τεστ για την πολιτική της λιτότητας στην ευρωζώνη, πολύ περισσότερο στο μέτρο που κατά το παρελθόν το Δουβλίνο είχε απορρίψει τις κοινοτικές συνθήκες της Νίκαιας και της Λισαβόνας (το 2001 και το 2008 αντιστοίχως), παρεμποδίζοντας έτσι την διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, είχε επαναληφθεί το δημοψήφισμα και είχε πλειοψηφήσει το «ναι».

Και η Άνγκελα Μέρκελ όμως χαιρέτισε το «ναι» στο ιρλανδικό δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, καθώς αποτελεί μια προσωπική νίκη για αυτή, μιας και η ρύθμιση είναι δικής της έμπνευσης.
πηγή:real.gr