Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τακτική ανάλυση της επιθετικής γερμανικής μηχανής

Αρκεί να παρακολουθήσεις τα πρώτα παιχνίδια της Γερμανίας στο φετινό Euro, για να καταλάβεις ότι πρόκειται για ομάδα που μοιάζει ανίκητη και φαντάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Λεβ θα παίξει για ένα αποτέλεσμα, επιδιώκοντας τη νίκη στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού. Στόχος του είναι (i) να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής, (ii) να δώσει γρήγορο tempo στο παιχνίδι ώστε να αποδιοργανώσει την ελληνική άμυνα και (iii) να πρεσάρει τους χαφ προκειμένου να εκμεταλλευτεί την αδυναμία διαχείρισης πίεσης λόγω της στατικότητας που τους χαρακτηρίζει.
Το επιθετικό του πλάνο θα ενσαρκωθεί από την τοποθέτηση του Οζίλ ψηλά στο γήπεδο (κοντά στον Γκόμεζ) ώστε να επιτελέσει ρόλο «κρυφού επιθετικού». Η συγκεκριμένη τακτική επιλογή θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητα των πάντσερ, καθώς θα συνοδευτεί από τους (επίσης) ψηλά τοποθετημένους Κεντίρα – Σβαιστάιγκερ. Ταυτόχρονα, θα προωθούνται τα μπακ ώστε να παίξουν overlap με τα εξτρέμ και να δημιουργήσουν συνθήκες αριθμητικής υπεροπλίας στις πτέρυγες. Επιπλέον, θα παρατηρήσουμε τα εξής:
Ρόλος box-to-box στον Σβαϊνστάιγκερ
Δεδομένου ότι η επιθετικότητα της Ελλάδας θα είναι περιορισμένη, ο Λεβ θα απελευθερώσει τον Σβαϊνστάιγκερ από τα ανασταλτικά του καθήκοντα και θα του επιτρέψει να προωθείται συχνά. Επί της ουσίας, θα αποτελέσει τον extra παίκτη στη μεσαία ζώνη και θα συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας.  Τα δύο γκολ απέναντι στην Ολλανδία ήταν απόρροια της συγκεκριμένης τακτικής επιλογής, που αναμένεται να εφαρμοστεί πολλές φορές απέναντι στην Ελλάδα.
Στόχευση του target man Γκόμεζ
Η κατάληξη των επιθετικών ενεργειών της Γερμανίας θα έχουν, συνήθως, τελικό αποδέκτη τον θηριώδη Γκόμεζ. Η σωματοδομή, η αίσθηση του χώρου, η δύναμη στον αέρα, το δολοφονικό ένστικτο και το απίστευτο φορμάρισμα καθιστούν τον φουνταριστό των πάντσερ εξαιρετικά επικίνδυνο για την αντίπαλη άμυνα. Επομένως, οι συμπαίκτες του θα επιχειρήσουν να τον τροφοδοτήσουν με κάθε τρόπο. Τα γκολ του απέναντι στην Ολλανδία προέκυψαν από χαμηλές μεταβιβάσεις. Αντίθετα, το γκολ απέναντι στην Πορτογαλία επιτευχθεί με κεφαλιά μετά από σέντρα. Όπως αποδείχτηκε, η μηχανή των γκολ ξέρει να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και δεν κάνει διακρίσεις.
Είναι πασιφανές πως η Γερμανία διαθέτει πιο οργανωμένη ομάδα από τη Ρωσία, πιο πλήρεις ποδοσφαιριστές και περισσότερους τρόπους διάσπασης της άμυνας των αντιπάλων. Δεδομένου ότι το επιθετικό πλάνο των πάντσερ είναι πολυδιάστατο, απαιτείται σύνθετη άμυνα από την εθνική. Πιο ευέλικτη, πιο συντονισμένη, πιο επιθετική και πιο αποτελεσματική από αυτή που παρέταξε απέναντι στη Ρωσία. Επιβάλλεται, λοιπόν, να γίνει ένα ανασταλτικό θαύμα που θα συνδυαστεί με τον παράγοντα τύχη και θα οδηγήσει στην επίτευξη του θεωρητικά αδύνατου.
Σε πρώτη φάση, επιβάλλεται να υπάρχει πλήρης αυτοσυγκέντρωση και απόλυτη σωματική ετοιμότητα ώστε να εφαρμοστούν στην εντέλεια οι εξής αμυντικές εφαρμογές:
  • σύστημα 4-5-1 μειωμένου αγωνιστικού βάθους και πλάτους
  • διπλή ζώνη άμυνας στα 2/5 του γηπέδου με ενεργή συμμετοχή των εξτρέμ
  • διατήρηση θέσης από τους Μάκο-Μανιάτη και απόλυτος περιορισμός στα ανασταλτικά τους καθήκοντα
  • συνεχές τρέξιμο από τον Κατσουράνη, ώστε να «καλύπτει» χώρο και να ντουμπλάρει τον κάτοχο της μπάλας
  • επιστροφή του Κατσουράνη στην περιοχή με ρόλο «άτυπου τρίτου σέντερ μπακ» σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και υπερφόρτωσης από τους Γερμανούς.
Ωστόσο, το πλάνο του Σάντος δεν περιορίζεται στα προαναφερθέντα απαιτητικά ζητούμενα καθώς αποτελούν μόνο τη βάση της συνολικής αμυντικής τακτικής. Οι γενικές εντολές εξειδικεύονται όταν πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα επιθετικά αστέρια του αντιπάλου: δηλαδή, υπάρχει ειδική προσέγγιση για τους Γκόμεζ-Οζίλ.
Γκόμεζ: Συνδυασμένο man-to-man με βοήθειες
Ο target man της Γερμανίας αποτελεί το σημείο αναφοράς των οργανωμένων επιθέσεων. Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επίτευξης τέρματος. Το τακτικό πλάνο του Σάντος προβλέπει συνδυασμένο man-to-man με βοήθειες τόσο όταν γίνεται αποδέκτης της μπάλας όσο και όταν κινείται χωρίς αυτή (περιμένοντας τροφοδότηση).
Όταν οι Γερμανοί επιτίθενται μαζικά και ο Γκόμεζ κινείται στη μεγάλη περιοχή χωρίς τη μπάλα, θα αναλαμβάνει το προσωπικό του μαρκάρισμα ο Παπασταθόπουλος. Οι σωστές τοποθετήσεις στην περιοχή, η ικανότητα ανακοπής κάθετων χαμηλών μεταβιβάσεων και η ψυχραιμία στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων καθιστά τον Έλληνα αμυντικό ιδανικό για να αναλάβει αυτό το ρόλο. Παράλληλα, θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση ο Κ. Παπαδόπουλος ώστε να κερδίσει κεφαλιά σε πιθανή σέντρα ή να προσφέρει βοήθεια ντουμπλάροντας τον Γκόμεζ εάν γίνει κάτοχος της μπάλας.
Όταν ο Γκόμεζ κινείται εκτός περιοχής και περιμένει μακρινή τροφοδότηση, θα τον επιτηρεί προσωπικά ο Κ. Παπαδόπουλος. Η σωματοδομή, το άλμα, η εκρηκτικότητα στα 2 πρώτα μέτρα και η ικανότητά να αμύνεται επιθετικά θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την στόχευση του Γκόμεζ με βαθιές μπαλιές. Ταυτόχρονα, ο Παπασταθόπουλος θα βρίσκεται 2 μέτρα πίσω από το σημείο μονομαχίας των Γκόμεζ-Παπαδόπουλου ώστε να καλύψει πιθανό λάθος του συμπαίκτη του ή να αναχαιτίσει τον Γερμανό επιθετικό εφόσον κερδίσει τη μονομαχία.
Οζίλ: Άμυνα ζώνης με man-to-man στο χώρο
Ο Σάντος θα επιχειρήσει να «κλειδώσει» την ανάπτυξη των Γερμανών από τον άξονα, ασκώντας μεγάλη πίεση στον εγκέφαλο του αντίπαλου. Ο μαέστρος των πάντσερ αποτελεί τον κινητήριο μοχλό των οργανωμένων επιθέσεων και ο περιορισμός του θα συμβάλλει στη μείωση των επικίνδυνων καταστάσεων.
Το πλάνο του Πορτογάλου δεν προβλέπει man-to-man ενός συγκεκριμένου παίκτη πάνω στον Οζίλ, διότι ο δαιμώνιος μέσος έχει ελευθερία κινήσεων και μεταφέρεται σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου. Επομένως, η λογική του overplay με συνεχές στενό μαρκάρισμα θα ανάγκαζε ένα Έλληνα ανασταλτικό μέσο να «αφήνει τη θέση του» και να κυνηγάει τον αντίπαλο δημιουργώντας έδαφος για προώθηση των υπόλοιπων Γερμανών σε κενό χώρο.
Ο Οζίλ θα αντιμετωπιστεί με οργανωμένη πολυπρόσωπη άμυνα ζώνης και man-to-man στο χώρο. Κατά βάση, θα «κολλάει επάνω του» ο Μάκος ή ο Μανιάτης ανάλογα με το χώρο ευθύνης. Εφόσον ο Οζίλ μεταφερθεί στα πλάγια, θα τον αντιμετωπίζει το αντίστοιχο μπακ ή οπισθοχωρημένο εξτρέμ (κυρίως ο Σαλπιγγίδης στα δεξιά). Είναι, λοιπόν, σαφές ότι ο Γερμανός θα επιτηρείται στενά από διαφορετικά πρόσωπα ανάλογα με το σημείο του γηπέδου που θα βρίσκεται.
Το συγκεκριμένο αμυντικό πλάνο θα συμβάλλει αφενός στη διατήρηση της συνοχής μεταξύ των γραμμών και της αγωνιστικής ομοιογένειας (κανένας Έλληνας δε θα χάνει τη θέση του) αφετέρου στη σωματική κόπωση του Οζίλ καθώς θα καταπονείται από τις προσωπικές μονομαχίες με διαφορετικό προσωπικό αντίπαλο κάθε φορά.
Συμπέρασμα
Για να αντιμετωπιστεί η καλοδουλεμένη γερμανική μηχανή, επιβάλλεται να γίνει η άμυνα επιστήμη. Να εφευρεθούν ανασταλτικές παγίδες, να συνδυαστούν με mind games και να «δέσουν» με τον παράγοντα τύχη που είναι απαραίτητος για την επιτυχία. Οι διεθνείς οφείλουν να αποδώσουν στο maximum των δυνατοτήτων τους, να εξαντλήσουν τα ψυχικά τους όρια και να αντιμετωπίσουν το παιχνίδι σα να είναι το τελευταίο στην καριέρα τους. Έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι εκπροσωπούν ένα έθνος που χρειάζεται αυτή την πρόκριση περισσότερο από ποτέ.
πηγή:news247.gr