Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ρέθυμνο-Βενετσιάνικο κόσμημα


Το Ρέθυμνο με τον Ψηλορείτη και την καταγάλανη θάλασσα, με ίχνη 4.500 χρόνων πολιτισμού, με πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια,
με μαγικά βενετσιάνικα μνημεία, με την πιο καλοδιατηρημένη Αναγεννησιακή πόλη στην Ελλάδα, με ατελείωτες παραλίες, σπήλαια, φαράγγια, μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας, σας περιμένει.
Το Ρέθυμνο και τα χωριά του είναι ζωντανά cart-postal, όπου ευωδιάζει η Κρητική κουζίνα και ακούγεται η Κρητική λύρα.
Οι άνθρωποι ζουν με σύμμαχο τη φύση και το συναίσθημα, πέρα από τους κώδικες της μεγαλούπολης. Όπου και αν πάτε, ακόμα και στο πιο απόμακρο χωριό, οι άνθρωποι θα σας ανοίξουν την πόρτα, θα σας κεράσουν τσικουδιά, θα γίνουν φίλοι σας.

   Σήμα κατατεθέν η Φορτέτζα, που σας καλωσορίζει όταν πιάσετε λιμάνι και χαρίζει απλόχερα τη σκιά της στις ωραιότερες γειτονιές της παλιάς πόλης. Είναι η μοναδική πόλη της Κρήτης που διαθέτει τη δική της απέραντη χρυσαφένια παραλία, κατά μήκος της οποίας απλώνεται το καινούργιο κομμάτι της με τα μεγάλα ξενοδοχεία.
  Κοντά στην πρωτεύουσα, θα βρείτε όμορφους κολπίσκους για κολύμπι, αλλά στο Νότο σάς περιμένουν μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, αλλά και της Ελλάδας (Τριόπετρα, Αγία Φωτεινή, 'Αγιος Παύλος).
  Παραδοσιακούς ξενώνες και αγροκτήματα θα βρείτε στην ενδοχώρα του νομού (Αξός, Μαργαρίτες, Πάνορμος), ανακαλύπτοντας τις φυσικές ομορφιές της και τις ιδιαιτερότητες των χωριών (διεθνές κέντρο κεραμικής οι Μαργαρίτες, βιολογική χειροποίητη «Ρεθυμνιακή μπίρα» από ένα γλυκύτατο Γερμανό έξω από τους Αρμένους). Πλακιάς και Αγία Γαλήνη αναδίδουν άρωμα μιας άλλης εποχής οικογενειακών διακοπών, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πρέβελη θα σας ανταμείψει με ένα από τα πιο εξωτικά, «καρτποσταλικά» τοπία της Κρήτης. Από τα χωριά που βρίσκονται γύρω από τα βουνά Κρυονερίτης, Κουρούπα και Σιδέρωτας θα δείτε τα πιο συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα προς Λιβυκό Πέλαγος.
 ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ
 Δεν μπορεί κανείς να πει ότι γνώρισε το Ρέθυμνο αν δεν έχει «ζήσει» το ενετικό λιμανάκι, σημείο αναφοράς της Παλιάς Πόλης. Στην άκρη της προβλήτας, ο ιστορικός φάρος του, «απόκτημα» από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, δεσπόζει περήφανος… ενώ τα τούρκικα κανόνια, που άλλοτε στόχευαν εχθρικά πλοία, σήμερα χρησιμοποιούνται από τους ψαράδες για να δένουν τις βάρκες τους.
  ΡΑΚΑΔΙΚΑ
Ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή του Ρεθύμνου αποτελούν τα Ρακάδικα. Το πρωί, το πλακόστρωτο στενάκι στην οδό Βερνάδου, στην αρχή του οποίου συναντάται το τζαμί Νερατζέ με τον εντυπωσιακό μιναρέ (σήμερα στεγάζει το Ωδείο), σε τίποτα δεν υποψιάζει γι' αυτό που έπεται τις βραδινές ώρες. Τα τελευταία χρόνια, διάφορα μεζεδοπωλεία και μπαράκια έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια, με αποτέλεσμα ο δρόμος σήμερα, που αποτελεί πόλο έλξης κυρίως για το φοιτητόκοσμο, να σφύζει από ζωή.

Προχωρώντας κανείς στο βάθος, προς το Λαογραφικό Μουσείο, περνά κυριολεκτικά ξυστά από τα γεμάτα με κόσμο τραπεζάκια. Εδώ τόσο οι φοιτητές όσο και οι «ψαγμένοι» επισκέπτες επιδίδονται καθημερινά σε ατελείωτες ώρες ρακο… κατάνυξης!
  Το Ρέθυμνο είναι η πατρίδα του Δία, του θεού της φιλοξενίας. Η πληθώρα των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, επιβεβαιώνει τα λόγια του ποιητή: «Το Ρέθυμνο δεν είναι μέρος που πηγαίνεις αλλά που επιστρέφεις».

Αυτό το Ρέθυμνο είναι η εναλλακτική πρόταση διακοπών που σας κάνουμε και σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε.  
    



blue-hornet team