Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Πώς να ηρεμήσετε κάποιον που είναι εκνευρισμένος

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα. Παρ’ όλα αυτά όταν εκδηλωθεί σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις,
όσο και στον εργασιακό μας χώρο. Γι αυτό υπάρχουν ορισμένες τεχνικές, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε κάποιον που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση για να τον βοηθήσουμε να ηρεμήσει.
Δείξτε ότι συμπάσχετε
Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ηρεμήστε κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση θυμού. Προσπαθήστε να τον/την ακούσετε και αφήστε τον/την να σας εκθέσει τα προβλήματά του/της. Μάλιστα κάνοντας ερωτήσεις δείχνετε το πραγματικό σας ενδιαφέρον. Έτσι τον/την κάνετε να αισθάνεται ακόμη περισσότερο την προσοχή σας.
Κρατήστε οπτική επαφή
Είναι ένας άλλος τρόπος να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά και ότι ακούτε αυτά που σας λέει ο συνομιλητής σας. Με αυτό τον τρόπο αισθάνεται ότι του δίνετε την προσοχή που χρειάζεται και έτσι νιώθει πιο ήρεμος.
Παραμείνετε ψύχραιμος
Θυμηθείτε ότι θυμώνουμε όταν αισθανόμαστε ευάλωτοι. Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το δικό του θυμό. Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά γιατί έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και τη δική σας συμπεριφορά.
 Προσέξτε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε και τον τόνο της φωνής σας
Προσέξτε όχι μόνο αυτά που λέτε αλλά και τις διακυμάνσεις της φωνής σας. Κάποια  λέξη ή κάποια απότομη συμπεριφορά σας μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα... Αποφύγετε να είστε σαρκαστικοί και επικριτικοί. Προσπαθήστε να μιλάτε σε ήρεμο τόνο.
Κοιτάξτε τι κρύβεται πίσω από το θυμό
Πολλές φορές ο θυμός προέρχεται από κάποιες ανασφάλειες που ίσως έχουμε ή λόγω κάποιων δύσκολων καταστάσεων που βιώνουμε. Προσπαθήστε να ανιχνεύσετε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίπτωση ζητήστε να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση με το συνομιλητή σας.
Μην αναφέρεστε στο τι είναι λάθος
Όταν κάποιος είναι θυμωμένος είναι δύσκολο να σκεφτεί λογικά. Αποφύγετε να πείτε τι είναι σωστό και τι είναι λογικό εκείνη τη στιγμή. Όταν ηρεμήσει και σκεφτεί ψύχραιμα μπορείτε συζητήσετε τους λόγους του εκνευρισμού και τρόπους επίλυσης της διαφωνίας σας.
Δώστε του χρόνο να ηρεμήσει
Αν το συγκεκριμένο άτομο είναι πολύ θυμωμένο πάρτε την πρωτοβουλία να αναβάλλετε τη συζήτησή σας. Προτιμήστε να μιλήσετε όταν αυτό έχει ηρεμήσει.
 Προσέξτε τη στάση του σώματός σας
Μην στέκεστε ακριβώς μπροστά από ένα άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση θυμού. Αν το σώμα σας έχει αυτή τη στάση το άτομο θα νιώθει ότι τον εμποδίζετε. Επίσης, ίσως έτσι νιώσει ότι απειλείται και συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά. Καλύτερα να σταθείτε σε γωνία 45 μοιρών ώστε να μη φανείτε επιθετικός.
Μειώστε τις αρνητικές συναναστροφές
Αν παρατηρήσετε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν επαναλαμβανόμενες αντιδραστικές συμπεριφορές, απομακρυνθείτε. Απ’ τη μια κανείς δεν είναι τέλειος αλλά απ’ την άλλη η ζωή είναι μικρή για να ασχολείστε με καταστάσεις που σας δυσαρεστούν.
Προστατέψτε τον εαυτό σας
Μην αναλώνετε τον εαυτό σας σε άτομα που καταναλώνουν όλη σας την ενέργεια. Αντίθετα προσπαθήστε να τη διοχετεύσετε σε ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν την προσοχή σας. Εξάλλου όπως έχει πει και ο Ευριπίδης «χωρίς θυμό κάθε άνθρωπος είναι σοφότερος».
πηγή:flowmagazine.gr