Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Πόσο υγιής είναι η κοινωνική σας ζωή;

Ευζωία σημαίνει υγεία, ευτυχία και καλή διάθεση, είναι το πώς βλέπουμε και αισθανόμαστε τη ζωή μας.
Πολλά πράγματα παίζουν ρόλο στην ευζωία: τα πιο σημαντικά όπως η τροφή, η στέγη και η υγεία και τα λιγότερο συγκεκριμένα, όπως οι σχέσεις μας με τους άλλους, η σχέση μας με τον εαυτό μας και το πόσο μας ικανοποιεί η ζωή μας.
Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι όσο ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες μας, όλα τα άλλα είναι απλά λεπτομέρειες. Αλλά για πολύ καιρό, θεωρούνταν ότι πρέπει να υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην ευζωία και την υγεία του σώματός μας. Και τώρα, οι επιστήμονες βρίσκουν ότι αυτό είναι αλήθεια: υπάρχουν πολύ πραγματικές συνδέσεις μεταξύ του πώς αισθανόμαστε και του πώς πραγματικά είμαστε.
Οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, παίζουν σημαντικό ρόλο και έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ανακάμπτουν πιο αργά όταν έχουν προβλήματα στις σχέσεις τους.
Τα 5 σημαντικά στοιχεία της ευζωίας
Επιστήμονες έχουν μελετήσει την ιδέα της ευζωίας και τι σημαίνει, για περισσότερα από 50 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, έχουν καταλήξει σε πέντε θέματα, που οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται καλά στη ζωή τους.
1. Να μας αρέσει αυτό που κάνουμε (ευζωία στην καριέρα)
2. Να έχουμε ισχυρές σχέσεις και να αγαπάμε τη ζωή μας (κοινωνική ευημερία)
3. Να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τα χρήματά μας (οικονομική ευημερία)
4. Να έχουμε καλή υγεία, με αρκετή ενέργεια για κάθε μέρα (σωματική ευεξία)
5. Να αισθανόμαστε καλά όπου ζούμε (ευημερία της κοινότητας)
Καλές ημέρες vs κακές ημέρες
Πολλές μελέτες συμπεραίνουν ότι ο «κοινωνικός χρόνος» κάνει τη διαφορά στο πόσο «πλούσια» είναι η ζωή μας. Τα άτομα που δηλώνουν ευτυχισμένα και υγιή, έχουν έναν μέσο όρο έξι ώρες κοινωνικής αλληλεπίδρασης την ημέρα. Ο κοινωνικός χρόνος περιλαμβάνει το χρόνο στο τηλέφωνο, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αποστολή και λήψη μηνυμάτων κειμένου, ή παρέα με την οικογένεια και τους φίλους.
 Επίσης, άτομα με μηδέν ώρες κοινωνικής αλληλεπίδρασης κάθε μέρα, έχουν πιθανότητες να έχουν μια «καλή» ή «κακή» μέρα. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο κοινωνικό χρόνο, τείνουν να έχουν πιο «καλές» ημέρες από ανθρώπους που λένε ότι δεν έχουν κοινωνικό χρόνο. Στην πραγματικότητα, κάθε ώρα κοινωνικού χρόνου, μέχρι και έξι ώρες την ημέρα, φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες να είναι μια μέρα «καλή».
Θέλεις να γίνουμε φίλοι;
Τι γίνεται όταν κάποιος δεν είναι άτομο των… σχέσεων; Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι φιλίες φαίνεται να κάνουν μια πολύ μεγάλη διαφορά στην υγεία των ατόμων. Σε μια μελέτη σε χώρο εργασίας, αποδείχθηκε ότι το να έχουμε έναν φίλο, η ακόμη καλύτερα, έναν «καλό φίλο», στην εργασία μας, μας βοηθά να κάνουμε τη δουλειά μας πολύ καλύτερα. Οι άνθρωποι που έχουν στενούς φίλους στην εργασία τους, είναι επτά φορές πιο πιθανό να είναι αποδοτικοί, να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δουλειά τους, να εξυπηρετούν τους πελάτες καλύτερα και έχουν μια καλύτερη αίσθηση της ευημερίας, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστούν στο χώρο εργασίας.
Κοινωνικές σχέσεις και ηλικία
Το να είμαστε κοινωνικοί, βελτιώνει επίσης τη μνήμη μας. Μια μελέτη σε περισσότερα από 15.000 άτομα άνω των 50 ετών, έδειξε ότι όσοι ήταν κοινωνικά δραστήριοι, είχαν λιγότερο από το μισό του ρυθμού απώλειας της μνήμης, από εκείνους που περνούσαν περισσότερο χρόνο μόνοι.
Επίσης, μια άλλη μελέτη του 2011, έδειξε ότι οι κοινωνικές σχέσεις φαίνεται να βελτιώνουν τη συναισθηματική υγεία στην τρίτη ηλικία. Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, μειώνει μερικές από τις αρνητικές συνέπειες της γήρανσης, ιδιαίτερα την αίσθηση μοναξιάς και την κατάθλιψη που μπορεί να οδηγήσουν και σε κακή σωματική υγεία.
Εθελοντισμός: βοηθήστε κάποιον άλλο, βοηθήστε τον εαυτό σας
 Ένας τρόπος για να αλληλεπιδράτε με περισσότερους ανθρώπους και να νιώθετε πως είστε μέρος μιας κοινότητας, είναι να γίνετε εθελοντές για κάτι. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε το χρόνο, αλλά όσοι το κάνουν, δρέπουν τους καρπούς της φιλίας και της αυτοεκτίμησης. Επίσης, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε να σκέφτεστε τα προβλήματά σας. Ο εθελοντισμός μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε φίλους, να βελτιώσετε τη ζωή και τη δουλειά σας, αλλά και να αποκτήσετε νέες δεξιότητες. Μπορεί επίσης να είναι καλός για το μυαλό και το σώμα σας.
Δείτε τι μπορεί να προσφέρει ο εθελοντισμός στην ψυχική και σωματική μας υγεία:
• Μας βοηθά να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση
• Καταπολεμά την κατάθλιψη και την κοινωνική απομόνωση
• Είναι καλός για το σώμα μας καθώς καταπραΰνει τα συμπτώματα του χρόνιου πόνου και των καρδιακών παθήσεων
Άλλοι τρόποι για να βελτιώσετε την προοπτική σας
Ακριβώς επειδή είμαστε απασχολημένοι, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να βελτιώσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις. Δείτε μερικούς τρόπους για να βελτιώσετε την κοινωνική σας ζωή:
- Καθαρίστε τη γειτονιά σας: πάρτε μια σακούλα σκουπιδιών και κάνοντας μια βόλτα στη γειτονιά σας, πάρτε όσα σκουπίδια βρείτε στο δρόμο. Θα ομορφύνετε το μέρος όπου μένετε και παράλληλα θα ασκηθείτε
- Ψωνίστε από τοπικές επιχειρήσεις: ενισχύστε την τοπική αγορά και κάντε καλό στη γειτονιά σας.
- Συμμετέχετε σε ένα τοπικό φεστιβάλ ή event: διασκεδάστε, κοινωνικοποιηθείτε και βελτιώστε τη διάθεσή σας.
- Βάλτε μερικά φυτά και λουλούδια στο μπαλκόνι σας: είναι κάτι απλό αλλά θα κάνει το σπίτι σας πιο «χαρούμενο» και άρα εσάς και τη γειτονιά σας.
πηγή:clickatlife.gr