Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Μουσεία και φεστιβάλ φράουλας με φραουλομπύρες και φραουλοκεφτεδάκια!

Η φράουλα είναι ένα φρούτο αγαπημένο σε όλο τον πλανήτη. Γι΄ αυτό τον λόγο έχει τα δικά της μουσεία και φεστιβάλ, όπου τη γιορτάζουν με ποικίλους τρόπους.
Όπως στην Ταϊβάν, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Εστιατόριο με φραουλένια εδέσματα στην Dahu

Γρανίτα φράουλα, παγωτό φράουλα, κεφτέδες και ασιατικές χυλοπίτες με φράουλα, λουκάνικα με φράουλα, κρασί φράουλας, τυρί σόγιας με φράουλα, καραμέλες, αναψυκτικά αλλά και καλλυντικά φράουλας. Στο Μουσείο Φράουλας στην Dahu της Ταϊβάν αρκεί να προσθέσεις τη λέξη φράουλα σε όποιο προϊόν φανταστείς και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απογοητευτείς. Το μουσείο διαθέτει κατάστημα δώρων και – τι άλλο – εστιατόριο για να γευτεί ο επισκέπτης τα φραουλένια εδέσματα. Η πόλη φημίζεται για τις φράουλες υψηλής ποιότητας που παράγει από το 1957, με πολλές ποικιλίες του φρούτου να έχουν δοκιμαστεί πειραματικά στα εδάφη της. (http://www.guide.taiwan-adventures.com/2011/dahu-strawberry-museum/)
Μπύρα από φράουλα στη Wepion
 Το Μουσείο της Φράουλας του Βελγίου βρίσκεται στην πόλη που φέρει τον τίτλο της πρωτεύουσας της καλλιέργειας του νόστιμου φρούτου ανά τον κόσμο, τη Wepion (βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βρυξελλών). Η περιοχή άνθισε τον 19ο αιώνα ως εξοχικό καταφύγιο των Βέλγων βιομηχάνων, οι οποίοι έκτισαν τα όμορφα αρχοντικά τους στην ειδυλλιακή τοποθεσία που απλώνεται δίπλα στις όχθες του ποταμού Meuse. Το μουσείο στεγάζεται εδώ και περίπου 40 χρόνια στο σπίτι του κηπουρού ενός από αυτά τα αρχοντικά. Διαθέτει εκπαιδευτικό κήπο μικρών φρούτων και κατάστημα με τοπικά προϊόντα, όπου ξεχωρίζει η τοπική μπύρα φράουλας, γνωστή με το όνομα La Wepionnaise. Μέσα στις αίθουσές του ξετυλίγεται η ιστορία της φράουλας και παρουσιάζεται η στενή σχέση της με την κοινότητα που την παράγει εδώ και 130 χρόνια, μέσα από ντοκουμέντα, εικόνες, ταινίες, βιβλία, φωτογραφίες από τις Γιορτές της Φράουλας και χειροτεχνήματα. Στην περιοχή αυτή η φράουλα καλά κρατεί από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. (http://www.museedelafraise.be)Γλυκό του κουταλιού και κατακόκκινο λικέρ στη Βρετάνη

Το Μουσείο Φράουλας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Βρετάνη της Γαλλίας (Plougastel) από το 1992 φιλοξενεί μέσα σε 9 αίθουσες όλη τη γεωργική ιστορία της περιοχής. Εκτός από φορεσιές (60 συνολικά από το 1820 ως το 1910), έπιπλα και δείγματα ντόπιας αρχιτεκτονικής και γεωργικής παραγωγής, περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο, τιμητικό κομμάτι του έναν τομέα αφιερωμένο αποκλειστικά στη φράουλα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την ιστορία και την εξέλιξή της από τον 18ο αιώνα ως την εποχή μας. Το μαγικό φρούτο κατέφθασε το 1714 στην περιοχή από τη Χιλή στην ολόλευκη εκδοχή του και καλλιεργήθηκε με επιτυχία στα εύφορα εδάφη της Plougastel με το ήπιο και υγρό κλίμα. Σήμερα η παραδοσιακή καλλιέργεια έχει αντικατασταθεί από θερμοκήπια. Σημαντικό δέλεαρ για την επίσκεψη στο μουσείο αποτελούν το ντόπιο λικέρ, το γλυκό και η μαρμελάδα φράουλα. Και επειδή η πολιτιστική παράδοση κάθε τόπου πρέπει να προωθείται, το μουσείο προτείνει σε ντόπιους και επισκέπτες καλοκαιρινά μαθήματα δαντελοπλεκτικής, αφιερωμένα σε όσες/ους επιθυμούν να ανακαλύψουν τις χάρες του παραδοσιακού κεντήματος και της δαντέλας. (http://www.musee-fraise.net/)
Διαγωνισμός φραουλόπιτας
 Στις ΗΠΑ δεν χορταίνουν να γιορτάζουν την εποχή της συγκομιδής της φράουλας. Υπάρχουν διάφορα μουσεία τα οποία φιλοξενούν κάθε χρόνο μια παραδοσιακή γιορτή αφιερωμένη στο κόκκινο, ζουμερό φρούτο, που συνήθως τα περιλαμβάνει όλα: Μουσική, χορό, διαγωνισμό κατανάλωσης σπιτικής φραουλόπιτας, φραουλένια κοστούμια. Όπως το Sandy Spring Museum στο Μέριλαντ, όπου από το 1981 κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουνίου γιορτάζεται η γεωργική κληρονομιά της περιοχής. (http://www.sandyspringmuseum.org/museum/events/strawberry.html)
Στο Roseville της Καλιφόρνια το ετήσιο φεστιβάλ φράουλας πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της Γιορτής της Μητέρας. Οι φράουλες που καταναλώνονται στη εκδήλωση είναι τοπικές και απαραιτήτως βιολογικές. Τα εδέσματα με φράουλα δίνουν και παίρνουν, ενώ οι τολμηροί ανταγωνίζονται στο ποιος θα φάει (χωρίς χέρια) τα περισσότερα κέικ φράουλας μέσα σε 2 λεπτά. Τα παιδιά 1-15 ετών διαγωνίζονται για την καλύτερη ενδυμασία με θέμα τη φράουλα, ενώ μπορούν να ψυχαγωγηθούν στον ζωολογικό κήπο και τις αθλοπαιδιές που στήνονται ειδικά για την περίσταση. (http://www.eventcrazy.com/Roseville-CA/events/details/150712-Roseville-Strawberry-Festival)
πηγή:goldenmag.gr