Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ανησυχία του γαλλικού Τύπου για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα απασχολούν, εδώ και μέρες, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, με εκτενείς αναφορές το τέλος του δικομματισμού,
την άνοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά και την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πιο συγκεκριμένα, πολλά Μέσα υπογραμμίζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι το τέλος της εποχής του δικομματισμού, ενώ παράλληλα είναι διάχυτη η ανησυχία για το αποτέλεσμα που θα δώσουν οι κάλπες. Εάν προκύψει ένας συνδυασμός ικανός να κυβερνήσει, ή εάν θα χρειασθεί συνεργασία με κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οπότε το διακύβευμα θα είναι η παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ.
Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, και επισημαίνεται το παράδοξο, ότι το γεγονός αυτό συμβαίνει στη γενέτειρα της δημοκρατίας. «Χρυσή Αυγή: Νεοναζιστικό λυκαυγές στο ελληνικό κοινοβούλιο», τιτλοφορεί σχετικό ρεπορτάζ η «Λιμπερασιόν».
«Τα μέτρα λιτότητας των πιστωτών, κάνουν το παιγνίδι των ακραίων, της Αριστεράς και της Δεξιάς», τιτλοφορεί από μέρους της η «Φιγκαρό». «Στη χώρα της Αθηνάς η σοφία δεν είναι πιστή στο ραντεβού με την πολιτική. Μετά την ευφορία των τριάντα χρόνων δημοσιονομικής χαλάρωσης, το ηθικό των Ελλήνων παρασύρθηκε από την καταιγίδα της οικονομικής κρίσης και τη σειρά των σκληρών μέτρων λιτότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούνται οι Έλληνες να ψηφίσουν στις καθοριστικές εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες από τότε που η χώρα τέθηκε υπό την κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Ένα αποτέλεσμα- τιμωρία, μοιάζει να είναι το πιο πιθανό (που θα δώσουν οι κάλπες), ενώ πολλοί ειδικοί ανησυχούν για μελλοντικό πολιτικό χάος στη χώρα», γράφει η συντάκτης.
Οι φόβοι για το μελλοντικό «χάος» εκφράζονται ιδιαίτερα από τους οικονομικούς αναλυτές και τα οικονομικά μίντια. Σε αντίθεση με τις αρχές της κρίσης, πολλές είναι πλέον οι «φωνές» που υψώνονται, όπως στο οικονομικό κανάλι BFMTV, αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι «υπέρ το δέον σκληρά με αποτέλεσμα να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά».
πηγή:iefimerida.gr