Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Κράμπες: Μα, τι σε έπιασε;

Κλείνετε το ξυπνητήρι, μισοανοίγετε το ένα μάτι, χαμογελάτε με τον ήλιο που μπαίνει από το παράθυρο, κάνετε να τεντωθείτε και ξαφνικά
αρχίζετε να ουρλιάζετε σαν το κοριτσάκι του Εξορκιστή. Γνώριμη σκηνή; Οι κράμπες δεν ταλαιπωρούν μόνο τους αθλητές, αλλά και εμάς τους καθημερινούς ανθρώπους, πολλές φορές χωρίς να υπάρχει κανένας εμφανής λόγος –όσο και αν το μυαλό κάποιων πηγαίνει στην προαναφερθείσα ταινία και σε θρύλους και δοξασίες για βουντού. Γιατί τεντώνονται χωρίς λόγο οι μύες μας, τι μπορεί να φταίει και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ενοχλητικές κράμπες;
 Τι είναι οι κράμπες;
Με απλά λόγια, οι κράμπες είναι οι συνεχείς συσπάσεις ενός ή περισσότερων μυών της ίδιας ομάδας. «Πρόκειται για ακούσιες επώδυνες εντοπισμένες συσπάσεις των μυών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από απότομη έναρξη και μικρή διάρκεια» αναλαμβάνει να μας διαφωτίσει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Κράμπες εμφανίζονται πιο συχνά στα πόδια, και σπανιότερα στα χέρια, στον αυχένα, στον θώρακα και στην κοιλιά.

Γιατί παθαίνουμε κράμπες;
«Ορισμένες κακές συνήθειες και απλοί παθολογικοί παράγοντες, μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση κραμπών» εξηγεί η κ. Μοσχοβάκη. «Τέτοιοι συνήθεις παράγοντες είναι η υπερκόπωση, η ορθοστασία, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση καφέ. Οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα είναι πιο ευαίσθητοι στους παράγοντες αυτούς».

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για τις κράμπες είναι οι διαταραχές βιταμινών και σημαντικών ιχνοστοιχείων, όπως είναι η ανεπάρκεια μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου κ.λπ. «Η αφυδάτωση από υπερβολική εφίδρωση κατά το καλοκαίρι και η συστηματική κατάχρηση αλκοόλ, είναι συχνοί παράγοντες στον ελληνικό πληθυσμό που ευθύνονται για διαταραχές ιχνοστοιχείων και ηλεκτρολυτών με κράμπες» τονίζει η κ. Μοσχοβάκη.

Μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης, νοσήματα με διαταραγμένα επίπεδα κυκλοφορούντων ορμονών όπως ο υποθυρεοειδισμός, ψυχιατρικά και ρευματολογικά προβλήματα και μυϊκές δυστροφίες μπορεί επίσης να ευθύνονται για τις –λιγότερο αθώες σε αυτήν την περίπτωση– κράμπες.

Θεραπεία εναντίον πρόληψης σημειώσατε 2
«Η άρση των παθολογικών παραγόντων οι οποίοι μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση κραμπών είναι απαραίτητη για την θεραπεία του ενοχλητικού συμπτώματος» λέει η κ. Μοσχοβάκη. «Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται ορισμένα ενισχυτικά φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και τοπικές κρέμες αποκατάστασης».

Πριν, όμως, πανικοβληθείτε ότι η κράμπα στο πόδι σας είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής ασθένειας, βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τα… SOS για να την αποφύγετε: Πίνετε αρκετό νερό και καταναλώνετε επαρκή ποσότητα αλατιού, εάν δεν υπάρχουν σχετικές ιατρικές αντενδείξεις (π.χ. περιπτώσεις υπέρτασης) κατά τις ζεστές ημέρες του έτους. Μην ασκείστε σε θερμό περιβάλλον και μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και εντάξτε στη διατροφή σας τουλάχιστον πέντε φρούτα την ημέρα. Φροντίστε να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε επαρκώς. Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία και τα ψηλά τακούνια, και μειώστε την εντατική άσκηση. Μην κάνετε μπάνιο με καυτό ή με πολύ κρύο νερό.

«Εάν οι κράμπες σας είναι έντονες, εμμένουν ή συνοδεύονται από επιπρόσθετα συμπτώματα μην αμελήσετε τη σωστή ιατρική παθολογική εξέταση» τονίζει, τέλος, η κ. Μοσχοβάκη.

Ωραία όλα αυτά. Την ώρα που ουρλιάζω, όμως, τι να κάνω;
Κατ’ αρχάς, ψυχραιμία συνιστά ο Παντελής Αντωνίου, καθηγητής Φυσικής Αγωγής. «Ο στόχος είναι απλός: Προσπαθούμε να τεντώσουμε τον βραχυμένο μυ. Έτσι, αν η κράμπα εκδηλωθεί στο γαστροκνήμιο (γάμπα) προσπαθούμε να τεντώσουμε το πόδι μας και να τραβήξουμε προς το μέρος μας τα δάκτυλα του ποδιού. Πολλές φορές, ο μυς παραμένει ερεθισμένος και μπορεί να ξανασυσπασθεί. Συνιστάται μασάζ στο σημείο, ζεστό ντους και ξεκούραση. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν απαιτείται εξέταση από ιατρό και εξετάσεις αίματος.

»Αν και η κράμπα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή προκαλώντας έντονο πόνο, η θεραπεία της είναι σχετικά εύκολη, αρκεί να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Ειδικά μέσα στη θάλασσα, η έλλειψη ψυχραιμίας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πνιγμό. Στην παραλία, πριν αποφασίσουμε να απομακρυνθούμε από την ακτή, καλό θα είναι να κάνουμε κάποιες διατάσεις και να σιγουρευτούμε ότι το σώμα μας έχει συνηθίσει τη θερμοκρασία του νερού».
πηγή:in2life.gr