Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μύκονος η κοσμική!!

Λαμπερή και αέρινη στο φως της ημέρας, γοητευτική και μυστηριώδης κάτω από τους προβολείς της νύχτας, κοσμοπολίτισσα και ερωτική, ζωηρή έως θορυβώδης,
«ανεκτική» με τους κεφάτους επισκέπτες της η Μύκονος αποτελεί τον «ομφαλό» του τουριστικού κόσμου. Η Μύκονος διαθέτει ξενοδοχεία για διαμονή, φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
 Η Μύκονος πήρε το όνομά της από το Μύκονο, γιό του μυθικού βασιλιά της Δήλου, Άνιου, απόγονου του θεού Απόλλωνα και της νύμφης Ρυούς. Το νησί της Μυκόνου συνδέεται με την ελληνική Μυθολογία, έχει σημαντική παρουσία στα μυκηναϊκά χρόνια και έχει αναδείξει ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και οικονομικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, τη Δήλο.
 Γενικά η Μύκονος έχει σχήμα ακανόνιστου τριγώνου που διακόπτεται από μικρούς ορμίσκους, Το έδαφος της είναι πετρώδες και ελάχιστα ομαλό. Υπάρχουν μόνο δύο βουνά στο νησί : ο Ανωμερίτης (ανατολικά) και ο Βορνιώτης (βόρεια). Η Μύκονος δεν έχει δάση, αντιθέτως η βλάστηση είναι ελάχιστη. Το υπέδαφος της Μυκόνου έχει χαρακτηριστεί πλούσιο σε κοιτάσματα μαγγανιούχου σιδήρου, χαλκού, και γαληνίτη τα οποία όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
 Για πολλούς η Μύκονος είναι ένα νησί που διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή και όμορφες παραλίες. Όσοι όμως έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές το νησί κι έχουν εξερευνήσει τον τόπο γνωρίζουν πολύ καλά πως και τα αξιοθέατα της Μυκόνου είναι πολλά και θαυμαστά! Τι μπορεί να πει κανείς για τον Μυκηναϊκο Θολωτό τάφο, για τον Φάρο Αρμενιστή, την Δημοτική Βιβλιοθήκη, τους Ανεμόμυλους, τις Πόρτες στον Πλατύ Γιαλό, τα Διβούνια κ.α.
 Αεροπορικώς από την Αθήνα στην Μύκονο.
Τηλ. Αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος": (+30) 210 3530000
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά για Μύκονο.
Τηλ. Λιμεναρχείου Πειραιά: (+30) 210 4226000-4, 210 4511310-17
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Ραφήνας για Μύκονο.
Τηλ. Λιμεναρχείου Ραφήνας: (+30) 22940 22300


 Ελιά - Μύκονος
 Paradise Beach - Μύκονος

 Platis Gialos Beach
  Η Παραλία Κάπαρη στην Μύκονο.
Η κάπαρη είναι μια από τις παραλίες όπου πρέπει να ξέρεις να εκτιμάς τα όμορφα ηλιοβασιλέματα , το ιερό νησί της Δήλου αφού είναι το μόνο  που βλέπεις απέναντι σου και την καλή παρέα . μια παραλία που ευτυχώς ακόμα παραμένει ανοργάνωτη αφήνοντας λίγο παραπάνω φυσικό χρώμα να αγγίξει τις καρδιές σας .
 Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα της Μυκόνου είναι το κριθάρι, τα σταφύλια και τα σύκα. Χαρακτηριστικό είναι  και το τυρί της Μυκόνου, η γνωστή «κοπανιστή»  ενώ χαρακτηριστική είναι  και η μυκονιάτικη λούζα, ένας πολύ χαρακτηριστικός μεζές (πρόκειται για ένα αλλαντικό που σερβίρεται σε λεπτές φέτες).
Τα στοιχεία της φύσης είναι εδώ πιο έντονα και ντόμπρα, σε γεμίζουν, σου αφυπνίζουν νομίζεις νέες αισθήσεις:ο αέρας, ο ήλιος, το φεγγάρι, το βαθύ πέλαγο, είναι πράγματα πρωταρχικά που συνοδεύουν το νησί διαμορφώνοντας το μοναδικό χαρακτήρα του αιώνες τώρα.Η αρμονία της αρχιτεκτονικής της Μυκόνου είναι άλλο ένα στοιχείο άξιο θαυμασμού. Η θέση και ο τρόπος που είναι στημένη η Χώρα, στο μάτι του Βοριά,το παλιό λιμάνι, συγκεκριμένα χρώματα σοφά μοιρασμένα, αυτό το έντονο άρωμα Ιστορίας παντού, κάνουν όλα μαζί ένα πραγματικό αριστούργημα.

Κανένας άνθρωπος μόνος του και κανένα μελετημένο σχέδιο δεν θα μπορούσε να φτιάξει κάτι το τόσο μοναδικό.Το συναίσθημα ότι χάνεσαι για λίγο μέσα στα σοκάκια της Χώρας είναι συναρπαστικό. Η έξοδος στο Γιαλό μετά την περιπλάνηση θα είναι η κατάληξή σου,
με ένα ποτήρι ούζο, κάθε λογής κόσμο ένα γύρω και θέα τα πολύχρωμα καΐκια και τους εξημερωμένους πελεκάνους.

Περπατάς, και νομίζεις πως τους ξέρεις όλους... χαιρετάς και σε χαιρετάνε. Λες κι έχεις μεγαλώσει σ' αυτή τη γειτονιά. Είναι όλα απλά, οικεία, δεδομένα. Μια ατμόσφαιρα θέρμης και χαλάρωσης σε τυλίγει, μια αγκαλιά, μια μαγεία που λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν,
είναι πράγματα που σίγουρα ένοιωσες εδώ και θα τα κουβαλάς για πάντα στην καρδιά σου.

Κι όταν ο ήλιος πέσει, πάλι η διάθεση όλων αλλάζει: Οι ρυθμοί γίνονται τώρα πιο έντονοι, εξάπτουν τη φαντασία και τις αισθήσεις.
Μπορείς να ζήσεις -λες- ό,τι θέλεις, όσο θέλεις, τέλος πάντων, όσο το αντέχεις. Τα πάντα βρίσκονται δίπλα σου, γύρω σου, εσύ απλά τα επιλέγεις...

Γι' αυτό επιλέγεις να έρχεσαι στη Μύκονο.
 Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του νησιού είναι η γιορτή του Τρύγου στο Αγροτομουσείο (2η ή 3η Κυριακή του Σεπτεμβρίου) Είναι από τις πιο παλιές γιορτές του νησιού και διοργανώνεται κάθε δεύτερη ή τρίτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου στο Αγροτομουσείο.Η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και συνοδεύεται με διάφορα φαγώσιμα και κρασί ενώ  στο φούρνο του μουσείου ψήνονται παραδοσιακές «κρομμυδόπιτες» και «κουβαρωτές» (στρογγυλά χωριάτικα ψωμάκια). Οσοι επισκεφθείτε το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες μην ξεχάσετε τα πανηγύρια: της  Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου),  τον Δεκαπενταύγουστο της Παναγίας Τουρλιανής (15 Αυγούστου), τα Εννιάμερα της Παναγίας (23 Αυγούστου), του
Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου) και των Αγίων Αποστόλων ,τη γιορτή των ψαράδων (30 Ιουνίου).
 Αεροδρόμιο (Μύκονος): (+30) 22890 79000
Λιμεναρχείο (Μύκονος): (+30) 22890 23922
Τουριστική Αστυνομία (Μύκονος): (+30) 22890 22482
Αστυνομία (Μύκονος):  (+30) 22890 22235
Κέντρο υγείας (Μύκονος) : (+30) 22890 23994
ΚΤΕΛ (Μύκονος): (+30) 22890 23360
 Περπατήσαμε στα σοκάκια της, εξερευνήσαμε τις παραλίες της, τρυπώσαμε παντού και ανακαλύψαμε κάθε καινούρια πινελιά, για να καταλήξουμε πως αυτό το νησί είναι κάθε χρόνο και πιο λαμπερό γιατί ξέρει να ανανεώνεται.
 blue-hornet team