Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μικρό προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα της ΝΔ με βραχεία κεφαλή -και στα όρια του στατιστικού λάθους- έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει γκάλοπ της GPO για το Mega,
με τα δύο κόμματα να ενισχύουν τα ποσοστά τους όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Ωστόσο η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται στα "σημεία", δηλαδή στην παράσταση νίκης, στην ετοιμότητα να κυβερνήσει και στην καταλληλότητα του επικεφαλής της για την πρωθυπουργία.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις, όπως και η ΔΗΜΑΡ. Αντιθέτως, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή χάνουν σημαντικό μέρος της δύναμης τους, με κατεύθυνση προς τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά.

Στο παιχνίδι της εισόδου στη Βουλή μπαίνει η "Δημιουργία, Ξανά!", ενώ ΛΑΟΣ και Οικολόγοι- Πράσινοι δέχονται μεγάλες πιέσεις και απομακρύνονται αισθητά από το κατώφλι της Βουλής.


Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλουν να παραμείνει η χώρα "πάση θυσία" στη ζώνη του ευρώ, αλλά και να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 23,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 22,1%
ΠΑΣΟΚ: 13,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7,4%
ΚΚΕ: 5,9%
ΔΗΜΑΡ: 5,1%
Χρυσή Αυγή: 4,2%
Δημιουργία Ξανά: 2,6%
ΛΑΟΣ: 2%
Οικολόγοι-Πράσινοι:
0,5%
Άλλα κόμματα: 1,3%
 Στο 9,4% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου και στο 2,6% το λευκό και η αποχή.

Στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το 56,6% εκτιμά ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ, το 33,6% ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το 05% το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 8,4 % λέει "δεν ξέρω, δεν απαντώ".

Στο ερώτημα για το ποιος εκ των πολιτικών αρχηγών είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 22,7% απαντά ο Αντώνης Σαμαράς, το 19,1% ο Αλέξης Τσίπρας, το ίδιο ποσοστό εξασφαλίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το 8,1% ο Φώτης Κουβέλης, το 4,4% ο Πάνος Καμμένος, το 2,1% η Αλέκα Παπαρήγα, το 2,1% ο Νίκος Μιχαλολιάκος και το 21,2% "κανένας".

Αναφορικά με τη συσπείρωση των κομμάτων, η ΝΔ βρίσκεται στο 89.3%, ενώ σε αυτήν κατευθύνονται ψηφοφόροι από την Δημοκρατική Συμμαχία σε ποσοστό 66,7%, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε ποσοστό 14,9% και από τον ΛΑ.Ο.Σ σε ποσοστό 16,4%.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 79,7%, ενώ σε αυτόν κατευθύνονται ψηφοφόροι από την ΔΗΜΑΡ σε ποσοστό 21,4% από την Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 18,2%, από τους Ανεξάρτητους 'Έλληνες σε ποσοστό 17%, από το ΚΚΕ σε ποσοστό 16,2%, από το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 4% και από την ΝΔ σε ποσοστό 1,8%. Πολλοί ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής τοποθετούν τον εαυτό τους "αριστερά, κεντροαριστερά".

Επί μέρους στοιχεία


Στο ερώτημα για το "ποιο κόμμα εμφανίζεται πιο έτοιμο να κυβερνήσει", το 33,1% απαντά η ΝΔ. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,1%, το ΠΑΣΟΚ με 10,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,2%, η Χρυσή Αυγή με 1,8%, το ΚΚΕ με 1,5%, "άλλο κόμμα" αποφαίνεται το 7% και άγνοια ή άρνηση να απαντήσει εκφράζει το 24,3%.

Στην ερώτηση "με τι κριτήριο θα ψηφίσετε", το 24,6% απαντά ότι θα ψηφίσει με κριτήριο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, το 15,3% την κατάργηση του Μνημονίου, το 19,9% για να τροποποιηθεί το Μνημόνιο και το 36,5% να υπάρξει κυβέρνηση στη χώρα.

Επίσης καταγράφεται επιθυμία της πλειοψηφίας για κυβέρνηση συνεργασίας και συγκεκριμένα το 66,4% θέλει να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 30,3% αυτοδύναμη κυβέρνηση.
 Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επικείμενες εκλογές. Συγκεκριμένα το 82,7% απαντά ότι ενδιαφέρεται αρκετά και πολύ, το 17% απαντά "λίγο" ή "καθόλου" και ένα ποσοστό 0,3% δεν απαντά.

Στην ερώτηση αν έπρεπε να γίνουν νέες εκλογές ή αν αντίθετα έπρεπε να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση το 25,3% απαντά ότι έπρεπε να γίνουν, ενώ η πλειοψηφία (72,4%) εκτιμά ότι δεν έπρεπε να έχουμε οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Στην ερώτηση "ποιος φταίει που δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση" το 47,9% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, 14,7% ο Αντώνης Σαμαράς, 4,4% ο Ευάγγελος Βενιζέλος, 3,2% ο Φώτης Κουβέλης, 2,4% η Αλέκα Παπαρήγα, 0,8% ο Πάνος Καμμένος, 0,1% ο Νίκος Μιχαλολιάκος και 19,9% λέει ότι ευθύνονται "όλοι".
 Στην ερώτηση "ποιου πολιτικού αρχηγού η στάση ήταν η πιο θετική μετά τις εκλογές" τις εντυπώσεις φαίνεται να κερδίζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Το 22% τάσσεται υπέρ του προέδρου της ΝΔ, το 20,8% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, το 17,2% ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το 9,6% ο Φώτης Κουβέλης, το 6,4% ο Πάνος Καμμένος, το 4,3% η Αλέκα Παπαρήγα, το 1,7% ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ποσοστό 14,2% απαντά "κανένας".

Θέλουν ευρώ και επαναδιαπραγμάτευση

Ως προς την παραμονή στο ευρώ -και με τη διατύπωση "παραμονή πάση θυσία;"- το 80,9% απαντά θετικά στο ερώτημα, ενώ το 18% απαντά "όχι" και "μάλλον όχι".


Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας (20/2) το ποσοστό που απάντησε θετικά ήταν 77,2%.

Την ίδια στιγμή πάντως οι πολίτες δεν θεωρούν την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου προαπαιτούμενο για την παραμονή στο ευρώ.

Στην ερώτηση "αν πρέπει να εφαρμοστεί το Μνημόνιο στην περίπτωση που η εφαρμογή είναι απαραίτητη για την παραμονή μας στο ευρώ", το 52,4% απαντά θετικά και το 44,5% αρνητικά.

Στην ερώτηση για το τί πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή να καταγγείλει το Μνημόνιο ή να το επαναδιαπραγματευτεί, μόνο το 20,4% τάσσεται υπέρ της καταγγελίας. Η πλειοψηφία (77,8%) ζητεί επαναδιαπραγμάτευση.

Στην ερώτηση αν ο κίνδυνος να αποχωρήσουμε από το ευρώ είναι μεγαλύτερος στην περίπτωση καταγγελίας του Μνημονίου ή εφαρμογής του, το 67,2% λέει ότι είναι πιθανότερη η αποχώρηση αν το καταγγείλουμε και 17,6% αν το εφαρμόσουμε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι είναι περισσότεροι (οριακά βέβαια) εκείνοι που δεν φοβούνται έξοδο από το ευρώ από εκείνους που φοβούνται το ενδεχόμενο αυτό.

Συγκεκριμένα το 45,4% λέει ότι θεωρεί κάτι τέτοιο πολύ πιθανό και το 48,4% απαντά "λίγο" και "καθόλου" πιθανό.

Η έρευνα της GPO έγινε σε δείγμα 1.600 ατόμων και είναι πανελλαδική.
πηγή:nooz.gr