Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Αίγινα σε 24 ώρες! Αρκούν...

Θα σε ταξιδέψει στο παρελθόν, θα σου παραδώσει µαθήµατα Ιστορίας, θα σου σερβίρει φρέσκο ψάρι, θα σε... βουτήξει στα κρυστάλλινα νερά της.
Κι όλα αυτά µέσα σε µία ηµέρα! Με ατού της την κοντινή απόσταση από τον Πειραιά, µάθε γιατί η Αίγινα πρωταγωνιστεί δυναµικά στις ηµερήσιες εξορµήσεις σου!
 σιγοψιθυρίζει το πάλλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου -αφιερωµένο στον Άγιο Νικόλαο το Θαλασσινό- στους επισκέπτες του νησιού, άµα τη αφίξει τους στο λιµάνι νωρίς το πρωί (το πρώτο δροµολόγιο που αναχωρεί για Αίγινα είναι στις 07:00). Μόνιππες άµαξες µε στολισµένα, υπερήφανα άλογα προσφέρονται για την πρώτη αναγνωριστική βόλτα στη Χώρα (€20/20') και τη γνωριµία µε τα βασικότερα αξιοθέατά της. Ολοκληρώνοντας την έφιππη ξενάγησή µας στην πόλη και επιστρέφοντας στην αφετηρία τους, αφήνουµε τα µαγικά και τα ξόρκια της... Κατίνας να µας οδηγήσουν στο Αιάκειον -εδώ, εξάλλου, πραγµατοποιήθηκε µέρος των γυρισµάτων της φηµισµένης τηλεοπτικής σειράς «Οι µάγισσες της Σµύρνης», βασισµένης στο επιτυχηµένο βιβλίο της Μάρας Μεϊµαρίδη.
 Το πρώτο ζαχαροπλαστείο που λειτούργησε στο νησί (ιδρύθηκε το 1958) εντοπίζεται στην παραλιακή της Χώρας και µας µεταφέρει πίσω στο χρόνο, τότε που η κα Ντόλυ (κατά κόσµον Δήµητρα Κουκούλου) ετοίµαζε νοστιµότατο µπακλαβά και φιστικάτο, όπως και την εποχή που ο Γιάννης Μόραλης απολάµβανε τον καφέ του στο καθιερωµένο στέκι του, δίνοντας ραντεβού µε τους φίλους στο «γραφείο του» (όπως συνήθιζε να το αποκαλεί)! Από το παρελθόν, όµως, περνάµε στο σύγχρονο παρόν, περπατώντας στην προκυµαία -τη φηµισµένη περαντζάδα της Αίγινας-, παρατηρώντας µοντέρνα cafes και παραδοσιακά τσιπουράδικα (ξεχωρίσαµε τα Εν Πλω και Του Κατσιγιάννη αντίστοιχα), τη φηµισµένη ψαραγορά, τα πλεούµενα... µανάβικα και τις ψαρότρατες που εναλλάσσονται µε πολυτελή yachts και ιστιοπλοϊκά.

Μία ηµέρα µόνο...
...για κάποιους δεν είναι αρκετή! Έτσι, σε περίπτωση που αποφασίσετε να παρατείνετε τη διαµονή σας στο νησί, υπάρχουν αρκετά πράγµατα που µπορείτε να κάνετε για να γεµίσετε το χρόνο σας.
Ξεκινήστε µε µια πρωινή... βουτιά (καιρού επιτρέποντος) στη φηµισµένη παραλία της Αγίας Μαρίνας, 14 χλµ. ανατολικά της πόλης. Δοκιµάστε τις επιδόσεις σας στα water sports, γευτείτε φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια, περπατήστε κατά µήκος της ακτής για να προσεγγίσετε το οµώνυµο πάλλευκο εκκλησάκι και να απολαύσετε την πανοραµική θέα στον κόλπο. Στην επιστροφή σας προς τη Χώρα κάντε µια στάση στη Σουβάλα, γνωστή για τις ιαµατικές πηγές της, που βρίσκεται 10 χλµ. πριν τον τελικό προορισµό σας.

Oι λάτρεις της Τέχνης θα εκπλαγείτε ευχάριστα στο Μουσείο του Χρήστου Καπράλου (Πλακάκια, τηλ. 22970 22001), ενός από τους σηµαντικότερους γλύπτες του 20ού αι. Το χαρακτηριστικό χάλκινο άγαλµα της «Μάνας», 3 χλµ. βορειοδυτικά της Χώρας, σηµατοδοτεί την άφιξή σας στο µουσείο. Εδώ, θα θαυµάσετε έργα που φιλοτεχνήθηκαν, κυρίως, κατά την περίοδο 1963-1993, διάστηµα κατά το οποίο ο καλλιτέχνης εργάστηκε στο νησί.
Η διήµερη, τελικά, εξόρµηση στο δεύτερο µεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού ολοκληρώνεται µε εικόνες, αρώµατα και γεύσεις που θα θυµίζουν για πάντα την πιο γλυκιά ανοιξιάτικη εξόρµηση µε άρωµα... καλοκαιριού!
πηγή:travelstyle.gr