Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

[WhosGR] Thessaloniki By Bus App Review

Μία εφαρμογή για τα λεοφωρεία
Στην αρχή νόμιζα πως πρόκειται για άλλη μία εφαρμογή με την οποία θα μπορείς να δεις πότε έρχετε το τάδε λεοφωρείο στην τάδε στάση, έλα όμως που δεν ήταν μόνο αυτό. Η εφαρμογή προσπαθεί να δημιουργήσει έναν "χάρτη" πληρότητας λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή λειτουργεί με την εξής λογική, ανεβαίνει ο χρήστης στο λεοφωρείο ανοίγει την εφαρμογή κάνε check in στο λεωφορείο και βάζει και έναν αριθμό πληρότητας σε ποσοστό 0% - 25% - 50% - 75% - 100% άμα ο χρήστης έχει 3G δίκτυο και ένα data plan μπορεί να δώσει αυτές της πληροφορίες στο δίκτυο της εφαρμογής, έτσι όποιος άλλος χρήστης είναι στην στάση περιμένει και μπει μέσα στην εφαρμογή να δει τι γίνεται θα δει την πληρότητα του λεοφωρείου ή και κάποιο σχόλιο άμα έχει αφήσει ο προηγούμενος χρήστης. Πιστεύω πως και με τα δεδομένα που θα μαζέψει η ομάδα ίσως να φτιάξει ένα χάρτη πληρότητας ανά ώρα για μερικές γραμμές της Θεσσαλονίκης ώστε να ξέρουμε τι γίνεται.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια πάμε να δούμε την εφαρμογή, πριν ξεκινήσουμε όμως να συμπληρώσω πως επιτέλους αρχίζουμε και βλέπουμε εφαρμογές επιπέδου σε design, περάσαν οι εποχές που βλέπαμε μόνο κουμπάκια και ένα μονόχνοτο χρώμα.
Με το που ο χρήστης ανοίξει την εφαρμογή βρίσκεται στην κεντρική οθόνη της εφαρμογής
Στην κεντρική οθόνη ο χρήστης μπορεί να διαλέξει για να ενημερώσει την κοινότητα για την διαδρομή στην οποία είναι.
Πατώντας λοιπόν στην επιλογή Νέα Διαδρομή όπου καλείτε να διαλέξει σε ποια γραμμή είναι, ποια κατεύθυνση έχει και σε ποια στάση ανέβηκε.
Τέλος θα πρέπει να βάλει την πληρότητα του λεωφορείου και ένα σχόλιο το οποίο είναι προαιρετικό.
 Η δεύτερη επιλογή είναι να δει ο χρήστης τι συμβαίνει τώρα σε λεοφωρεία σε όλη την Θεσσαλονίκη ή να θέσει φίλτρα ώστε να βλέπει μόνο για τα λεωφορεία που ενδιαφέρετε.
 Τρίτη επιλογή για τον χρήστη είναι να δει την άφιξη σε μίας γραμμής σε κάποια στάση ο τρόπος είναι παρόμοιος με την Νέα Διαδρομή που είδαμε πιο πάνω ο χρήστης πρέπει διαλέξει σε ποια γραμμή είναι, ποια κατεύθυνση έχει και σε ποια στάση είναι ώστε να του εμφανιστούν τα δεδομένα. Δυστυχώς η εφαρμογή δεν μπορεί να δείξει τα αποτελέσματα εντός εφαρμογής και σε ανακατευθύνει μέσω browser σε Link του ΟΑΣΘ. Ίσως ο ΟΑΣΘ να μην έχει δώσει το API σε τρίτους developers ή η ομάδα να μην το έχει υλοποιήσει.
 Η εφαρμογή μας παροτρύνει να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό για να αποστέλουμε δεδομένα εντελώς ανόνυμα μόνο με το email μας και ένα κωδικό, αυτό βοηθάει την κοινότητας της εφαρμογής αλλά και εσάς μιας και θα μπορείτε να δείτε και στατιστικά και γραφήματα.
 Τέλος οι ρυθμίσεις της εφαρμογής είναι απλές και κατανοητές. Υπάρχουν δύο καρτέλες στη πρώτο είναι η δημιουργία λογαριασμού ενώ στην δεύτερη είναι οι συνδέσεις με τις οποίες μπορείς να αποστείλεις τα δεδομένα σου όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Η εφαρμογή πάει ένα βήμα μπροστά από τον οτιδήποτε υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Google App Store μιας και προσπαθεί να φτιάξει ένα "χάρτη" πληρότητας στα λεωφορεία σε πραγματικό χρόνο, μακάρι να το δει ο ΟΑΣΘ αυτό και να συνεργαστεί με την ομάδα για κάτι καλύτερο μιας και η εφαρμογή είναι καλογραμμένη χωρίς κολλήματα ή force closes. Μπράβο στην φοιτιτική ομάδα Rappel από την Θεσσαλονίκη για την υλοποίηση της εφαρμογής.
Link για την εφαρμογή: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.auth.meng.isag&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImdyLmF1dGgubWVuZy5pc2FnIl0.
Link για την ομάδα υλοποίησης: http://bybus.gr/el/index.php
πηγή:whos.gr