Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο κολοσσιαίων διαστάσεων το οποίο μπλοκάρεται εδώ και 20 χρόνια εξαιτίας των βίαιων αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής.
Ο λόγος για τη σιδηροδρομική γραμμή ΤΑV μήκους 56 χιλιομέτρων -6 χιλιόμετρα μακρύτερο από το υποθαλάσσιο Τούνελ της Μάγχης- που θα περάσει κάτω από τους ορεινούς όγκους των Άλπεων για να συνδέσει το Τορίνο με τη Λυόν της Γαλλίας.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι οργισμένες: το προηγούμενο καλοκαίρι που έγινε η περίφραξη του εργοταξίου, 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων με δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ 26 φυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια.
Παρά το «μπλόκο» κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων η ιταλική κυβέρνηση Μόντι εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει αυτή τη φορά.
Γιατί όμως το σχέδιο αυτό προκαλεί την οργή των κατοίκων. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Guardian η κοιλάδα Σούζα απ’ όπου θα περάσει ο σιδηρόδρομος φιλοξενεί μεν αρχαιότητες, αλλά δεν θεωρείται ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Το τοπίο είναι βιομηχανικό και χαρακτηρίζεται από τερατώδεις κατασκευές όπως τα τσιμεντένια υποστηρίγματα του αυτοκινητόδρομου Α32.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συντάσσονται με τον αγώνα των κατοίκων υποστηρίζουν πως ο ορεινός όγκος όπου θα σκαφτεί η σήραγγα περιέχει ουράνιο και αμίαντο.
Η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε έκθεση στην οποία αναφέρεται πως η σήραγγα κάτω από τις Άλπεις θα μειώσει το χρόνο του ταξιδιού από το Παρίσι στο Μιλάνο σε τέσσερις ώρες από επτά σήμερα, θα ενισχύσει τον κλάδο των εμπορικών μεταφορών και θα περιορίσει τα μεταφορικά κόστη στο μισό.
πηγή:econews.gr